Wielkanoc bez glutenu jest równie pyszna, jak ta pszenna, zapewniam! Nawet, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dietą bezglutenową i nie umiesz jeszcze nic upiec (albo nie masz czas), z pomocą przychodzą internetowe piekarnie bezglutenowe, w których można zamówić niemal wszystko.
Dzisiaj zobaczcie, jakie ciasta bezglutenowe na Wielkanoc i pieczywo można zamówić w piekarni Putka Bez Glutenu. Zamówienia są przyjmowane do czwartku 28 marca, do godz. 14. Można też złożyć zamówienie wcześniej, z datą otawy tuz przed świętami.
Piekarnia prowadzi sprzedaż stacjonarną w Warszawie i w okolicach oraz w Łodzi, wysyła też swoje wypieki kurierem lub do paczkomatów, co docenia cała bezglutenowa Polska. Zobaczcie, co nowego jest w ich wielkanocnej ofercie.
A w kolejnych dniach pokażę Wam, gdzie jeszcze zamówić bezglutenowe ciasta i pieczywo na Wielkanoc 2024.
Mazurki bezglutenowe to absolutny hit w piekarni Putka Bez Glutenu. Dostępne są dwie wersje smakowe:
Oba mazurki bezglutenowe powstają na bazie tego samego ciasta (lekkie i trochę puszyste), różnią je nadzienia i polewy oraz dekoracje. Mają podobną wagę i tę samą cenę: 22 zł (w zaokrągleniu). Nie są przesadnie słodkie, takie w sam raz. Kolejną zaletą jest stosunkowo długi termin przydatności do spożycia - 14 dni.
Moim faworytem jest mazurek bezglutenowy figowo - kajmakowy, z kolei Zosi smakuje bardziej ten pomarańczowy.
Nie ma Wielkanocy bez pysznych babek: piaskowej i drożdżowej, to królowe tych świąt. Nic dziwnego, że obie są w ofercie piekarni bezglutenowej Putki. Są wypiekane na bazie mąk: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej, z użyciem prawdziwych jaj i błonnika.
Podoba mi się, że nie są gigantyczne, ale takie w sam raz ważą po 250 g. Są zatem idealne zarówno dla 4-osobowej rodziny jak i dla jednej osoby na diecie bezglutenowej (do zjedzenia przez 3-4 dni).
Koszyczek wielkanocny do święconki przygotowuje się w większości domów i wychodząc tradycji naprzeciw, piekarnia Putka przygotowała bezglutenową babeczkę do święconki. Waży zaledwie 40 g, w sam raz do koszyczka. To klasyczna babeczka piaskowa, ale jest wypiekana ze skrobi pszennej bezglutenowej. Jest zatem bezpieczna dla osób z celiakią, ale już nie dla osób z alergią na pszenicę. Można ją udekorować cukrem pudrem, lukrem albo czekoladą - jak kto lubi.
Od kilku lat wielkanocnym przebojem w piekarni bezglutenowej Putka jest duet serowo - makowy. Ma świetny skład, nie zawiera mąki ani skrobi kukurydzianej (to ważne dla osób uczulonych na te bezglutenowe zboża), jest bogaty w twaróg i mak - a na dodatek przepyszny. Za opakowanie o wadze 380 g zapłacimy 20 zł, to bardzo przystępna cena jak na tak solidną porcję.
Co zrobić, by warkocz smakował jeszcze lepiej? Przed podaniem odpiec go przez 10-15 minut w 160 st. C - stanie się jeszcze bardziej puszysty i miękki. Tak samo postępujemy z babkami i z drożdżówkami (tu pieczemy około 5-7 minut).
Ta piekarnia bezglutenowa jak co roku, również i tym razem przygotowała świąteczną nowość.
To drożdżowy warkocz serowy z bakaliami, dostępny jednak tylko w PrzyczePutce (patrz niżej) oraz w sprzedaży wysyłkowej. Nie kupimy go w piekarniach stacjonarnych Putki.
To ciasto bezglutenowe ma dużo nadzienia i baaardzo dużo skórki pomarańczowej, naprawdę jest pyszne, miękkie, po prostu genialne.
W wielkanocnej ofercie Putki jest coś jeszcze dla małych smakoszy: to drożdżowy zajączek bezglutenowy z morelą i kruszonką, puszysty i lekki jak pszenna drożdżówka. My zawsze odpiekamy go przed jedzeniem w 160 st. C przez około 5-7 minut, studzimy i jemy z podwójnym apetytem. Tak podpieczona drożdżówka staje się jeszcze bardziej puszysta, co docenią dzieci na diecie bezglutenowej. Zajączek o wadze 90 g kosztuje 8 zł.
W piekarni PutkaBezGlutenu.pl kupisz też świeże chleby bezglutenowe i bułki na Wielkanoc 2024. Na zdjęciu poniżej: chleb marchewkowy.
Jak wspomniałam, świeże ciasta bezglutenowe na Wielkanoc można kupować w sklepach firmowych Putki w Warszawie (i okolicach) i Łodzi, w sklepie internetowym, ale również w foodtrucku PrzyczePutka przy ul. Tarnowieckiej 41w Warszawie.
To prawdziwy hit, przyczepa jest otwarta zazwyczaj w wybrane niedziele i przed świętami i można w niej kupić prosto z pieca, niefoliowane chleby, bułki, ciasta, a czasem także zapiekanki. Przyczepa cieszy się ogromną popularnością wśród warszawiaków, ale również wśród turystów z celiakią, którzy podczas zwiedzania stolicy wpadają tam na świeże pyszności.
Przed Wielkanocą PrzyczePutka była otwarta we wszystkie niedziele marca, a dodatkowo będzie czynna w Wielki Czwartek, 28 marca, w godz. 10-17. To okazja, by kupić jeszcze ciepłe ciasta bezglutenowe, chleby z chrupiącą skórką, bułeczki no i warkocze drożdżowe.
KOMENTARZE