Dużymi krokami zbliża się Wielkanoc, która dla wielu z Was będzie pewnie pierwszą Wielkanocą bez glutenu. Jak przygotować świąteczny stół, jak zaplanować wielkanocne menu i bezglutenowe zakupy na Wielkanoc? Skąd wziąć sprawdzone przepisy bezglutenowe na Wielkanoc?
No i wreszcie: jak spędzić bezglutenową Wielkanoc w gościach? Czy ufać zapewnieniom gospodarzy, że potrawy są na pewno bezglutenowe?
Oto kilka podpowiedzi od Bezglutenowej Mamy. A najnowsze przepisy są też w e-booku "Bezglutenowa Wielkanoc na każdą kieszeń".
Z doświadczenia 45 lat na diecie bezglutenowej wiem, że wielkanocny bezglutenowy stół niczym nie różni się od stołu pszennego. Naprawdę. Możemy przygotować wszystkie tradycyjne dania wielkanocne, ale z bezglutenowych składników.
Na stole mogą więc zagościć: bezglutenowy żurek z białą kiełbasą, pasztety bezglutenowe, szynki, rolady mięsne, faszerowane jaja, pieczone kaczki, gęsi i indyki, kolorowe sosy, słodkie babki, paschy, mazurki, serniczki, ciasta drożdżowe, chałki…. Po prostu wszystko. By przejść do wszystkich moich przepisów na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ.
Większość wielkanocnych dań uda się przygotować dokładnie według receptury otrzymanej od rodziny czy znajomych, zastępując glutenowy składnik – bezglutenowym. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe, które najlepiej przygotować według konkretnych przepisów na ciasta bezglutenowe, na bazie miksów bezglutenowych lub mąk jednorodnych.
A jeśli chcemy serwować bezglutenowy żur, kilka dni wcześniej musimy przygotować bezglutenowy zakwas na żurek. Od niedawna można też kupić gotowe koncentraty żuru bezglutenowego, np. z firmy KOWALEWSKI. Szukajcie ich w internetowych czy stacjonarnych sklepikach eko, ale też w Kauflandzie czy Intermarche.
Możemy przygotować wszystkie tradycyjne dania wielkanocne, ale z bezglutenowych składników.
Trzeba pamiętać, by kupując składniki na wielkanocne dania bezglutenowe, dokładnie czytać etykiety i upewnić się, że dany produkt nie zawiera glutenu ani jego tzw. śladowych ilości.
Należy kupić m. in. bezglutenową bułkę i bułkę tartą (np. do pasztetów), a do ciast – bezglutenowy proszek do pieczenia czy cukier z wanilią. Wybierzcie sodę, żelatynę, cukier waniliowy i drożdże – bez zanieczyszczeń glutenem (np. w Lidlu), bezpieczny chrzan w słoiczku (lub zróbcie własny), bakalie i kakao bez glutenu, ciasteczka bezglutenowe jako spód do ciast itp.
Pamiętajcie, że gluten może czaić się wszędzie, nawet w produktach, w których się go nie spodziewamy (kostki rosołowe, przyprawy, masy bakaliowe, cukier wanilinowy). A, przy okazji – bezglutenowa masa krówkowa na mazurek to kajmak ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, z kolei masa makowa to np. HELIO.
Uważajcie na wędliny z lokalnych, rzemieślniczych zakładów. Tam zazwyczaj produkcja pasztetów czy kaszanki nie jest oddzielona od produkcji naturalnie bezglutenowej.
Wielkanocny stół obfituje w wędliny, ale tu nie ma zmartwienia. W sklepach, marketach i dyskontach możemy znaleźć wiele gatunków bezglutenowych wędlin. Kupimy bezglutenowe białe kiełbaski delikatesowe Drobimexu (np. Intermarche), kiełbasę śląską bez glutenu (Lidl, Biedronka i Netto), sporo bezglutenowych kiełbas i szynek Balcerzak i Spółka, a także najlepsze moim zdaniem wędliny bezglutenowe (100% mięsa) z Nik-Polu (w Rudzie Śląskiej mają całodobowe delikatesy).
W sklepach znajdziemy też bezpieczne bezglutenowe wędliny innych firm. Ważne, by kupować wyłącznie paczkowane wędliny bezglutenowe, najlepiej oznaczone wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy”. Jeśli nie ma takiego napisu, po prostu sprawdźcie precyzyjnie skład. Proszę – nie korzystajcie z wędlin krojonych na miejscu w sklepie. Wyjątek – świeżo umyta krajalnica.
A co z wędlinami od lokalnych producentów, z rzemieślniczych zakładów? Bądźcie czujni. W takich miejscach zazwyczaj wytwarza się nie tylko szynki czy kiełbasy 100% mięsa, ale również kaszankę (z kaszą jęczmienną) czy pasztetówkę z bułką tartą .... Oznacza to, że zanieczyszczenia glutenem mogą się znaleźć w każdym wyrobie danej firmy... Polecam własne wędliny bezglutenowe na Wielkanoc - przepisy znajdziecie TUTAJ.
Obecnie, w 2024 r., mamy już dostęp do bardzo bogatej oferty gotowych dań bezglutenowych na Wielkanoc.
To nie tylko sprawdzone firmy cateringowe, ale również rzemieślnicze pracownie, takie jak Pizza Naturalna z Poznania, Sweet-Fit z Białegostoku, które mają na dodatek internetową sprzedaż, a nie tylko stacjonarną. No i znakomite produkty, które znam osobiście.
Zachwyca bogaty wybór pieczywa i słodkich wypieków na Wielkanoc bez glutenu. To mazurki, babki piaskowe, makowce, serniki, zajączki, ciasta drożdżowe - dostępne czasem tylko na miejscu, w lokalnej piekarni bezglutenowej, ale coraz częściej możne je kupić również wysyłkowo - tu królem jest piekarnia warszawska PutkaBezGlutenu.pl
W tym roku pracownia Pizza Naturalna z Poznania wysyła aż trzy rodzaje genialnych pierogów bezglutenowych na Wielkanoc.
Jeśli wybieracie się do święconki, najlepiej przygotować ją w wersji bezglutenowej dla wszystkich domowników. Dzięki temu unikniecie pomyłek, a różnicy w smaku i wyglądzie i tak nikt nie zauważy. W koszyczku mogą się znaleźć gotowane jajka, kawałek bezglutenowej kiełbaski, sól i pieprz, masło, bezglutenowy chlebek do święconki oraz porcja bezglutenowego ciasta lub bezglutenowej babki drożdżowej. Zachęcam do przygotowania w 100% bezglutenowej święconki, bo sprawi szczególną frajdę dzieciom na diecie bezglutenowej. Będą mogły bezpiecznie i na równych prawach sięgać do talerza ze święconką bez pytania mamy, co jest dla nich bezpieczne.
Święta wielkanocne bez glutenu poza domem? Żaden problem - można spędzić cudowny czas w Chacie u Jirky w czeskich Karkonoszach, 145 zł za dobę za osobę dorosłą (nocleg i dwa posiłki w cenie).
Jeśli osoba z celiakią i na diecie bezglutenowej zamierza spędzić Wielkanoc poza domem, ma dwie możliwości:
Można ustalić, które dania są w stanie przygotować dla wszystkich w wersji naturalnie bezglutenowej, np. sałatkę warzywną, pasztet, faszerowane jajka, pieczone mięso. Można podpowiedzieć gospodarzom, jakie mają kupić bezglutenowe wędliny i jak przygotować wielkanocne śniadanie, by nie doszło do zanieczyszczeń krzyżowych glutenem.
Ważne jest wskazanie, by bezglutenowych kiełbas nie gotować wspólnie z glutenowymi, by bezglutenowego pieczywa czy ciast nie układać na tym samym półmisku, co glutenowe. Wspólne biesiadowanie jest naprawdę możliwe, warunkiem jest jednak zrozumienie współbiesiadników.
Warto również przesłać lub wręczyć gospodarzom wydrukowany poradnik kucharza: Zielona szkoła i wycieczka na diecie bezglutenowej.
Jeśli w rodzinie lub w gronie przyjaciół jest dziecko z celiakią, przed wami przygotowanie bezglutenowego Zajączka z łakociami.
Słuchajcie, macie ogromne pole do popisu. Możecie kupić słodycze specjalistycznych firm bezglutenowych (Balviten, Glutenex, Dr Schar, Incola), ale i sporo tańsze zwykłe słodycze, które są również bezglutenowe.
Zanim jednak sięgniecie po któryś produkt z poniższej listy, za każdym razem przeczytajcie etykietę i upewnijcie się, że w składzie nie ma mąki pszennej, płatków owsianych czy słodu jęczmiennego i wielu innych glutenowych składników (hydrolizowane białko roślinne, zboża, ziarna itp.).
Pamiętajcie też, że nie wszystkie słodycze danej zwykłej marki są bezglutenowe. Przykład: tylko kilka czekolad Goplany jest bezglutenowych, nie wszystkie Merci i Kinderki są bez glutenu. Jeśli więc na etykiecie nie ma przekreślonego kłosa lub wyraźnego oznaczenia „produkt bezglutenowy”, skrupulatnie czytajcie skład.
Sprawdzajcie również, czy na opakowaniu nie ma ostrzeżenia, że produkt może zawierać pszenicę / gluten / zboża. Osobom chorym na celiakię i będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn zdrowotnych takich produktów się nie kupuje.
A oto przykłady zwykłych słodyczy, bezpiecznych dla osób na diecie bezglutenowej: baton Snickers, większość rodzajów bombonierek Merci, cukierki czekoladowe Toffino Tic Tac, żelki Jelly Bean w Rossmannie i Empiku, batony Bounty, czekoladki Toffifi większość rodzajów Kinder Chocolate (ale uwaga, bądźcie czujni) kilka rodzajów czekolady Goplana, gumy Mamby i Maomam