Choć dziś można już kupić mazurek bezglutenowy przez internet lub w stacjonarnych piekarniach gluten-free, to i tak warto przygotować domowe ciasto. Na takim spodzie, które w ogóle nie różni się od pszennego!
Dziś mam dla Was niezwykle lekki mazurek, bez gęstych, zbyt słodkich mas, taki bardzo wiosenny i delikatny. Na pewno zachwyci wszystkich domowników i gości!
Oto łatwy przepis na pistacjowy mazurek bezglutenowy bez pieczenia, który zaczerpnęłam ze strony Lidla. Biała czekolada, mascarpone, pistacje, bita śmietana, ciasteczkowy spód - czy to nie brzmi apetycznie? Zrobienie go jest bardzo łatwe, za to smak jest absolutnie niesamowity.
Zapraszam do kuchni: pistacjowy mazurek bezglutenowy poleca się na Wielkanoc, ale tak naprawdę jako deser na wiele okazji. Przekonajcie się sami!
Przygotuj keksówkę o wymiarach około 20 x 10 cm i arkusz papieru do pieczenia.
Jeśli chcesz użyć innych ciasteczek bezglutenowych, samodzielnie musisz dostosować porcję masła - potrzeba go będzie odrobinę mniej lub więcej - do uzyskania właściwej konsystencji.
Jeśli nie uda Ci się przygotować mazurka bezglutenowego ani innych ciast czy pieczywa na Wielkanoc bez glutenu, możesz skorzystać z oferty stacjonarnych i internetowych piekarni, m. in. Putka Bez Glutenu.
W tym roku piekarnia Putka ma aż dwa rodzaje mazurka: pomarańczowy i figowo - kajmakowy, ale również babkę drożdżową i piaskową, seromakowiec, warkocz makowy, babeczkę do święconki i drożdżowego zajączka z morelą (drożdżówka).
Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
👇👇👇👇👇
KOMENTARZE