Pamiętam jak moja babcia w każde święto, ale i w każdą sobotę, kupowała w cukierni zawijany makowiec. Bezglutenowy nie był, ale pachniał niesamowicie! Dlatego jako dziecko postanowiłam sobie, że kiedyś upiekę zawijany makowiec bezglutenowy, pełen bakalii, miodu i tak samo pachnący.
I oto jest: mam w portalu, ale również na kanale Bezglutenowej Mamy przepis na strucle bezglutenową, czyli właśnie na zawijany makowiec. Jeśli chcecie, możecie użyć gotowej masy makowej z puszki - np. ta marki Helio nie zawiera glutenu, no ale jej skład nie jest oczywiście jak od babci :)
Jest jeszcze jedno rozwiązanie: Vaniliowa Cukiernia Bezglutenowa wypieka domową struclę, można zamówić nawet kurierem lub do paczkomatu, przez ich profil na Facebooku :) Zawijany makowiec będzie też na pewno w ofercie rzemieślniczych piekarń, takich jak WOLNA, Domowe Bezglutenowe, Wypiekarnia Smaku czy restauracja Też Można.
No ale wiadomo: domowe ciasto bezglutenowe zawsze jest najlepsze :)