Blog

Ekspresowe, razowe bułki bezglutenowe z mieszanki Grano

03/09/2019

Ekspresowe, razowe bułki bezglutenowe z mieszanki Grano

03/09/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na koloniach z dietą bezglutenową 2019 upiekliśmy z dziećmi eksperymentalne bułki z mieszanki na chleb razowy Grano. Rzecz działa się na warsztatach kulinarnych z Bezglutenową Mamą. Dodaliśmy do mixu nieco więcej wody, niż w przepisie na chleb zamieszczonym na opakowaniu i czekaliśmy na efekty. Potem było wielkie „wow”, bo bułeczki bezglutenowe udały się wybornie! Były puszyste i doskonale wyrośnięte, pachniały nieziemsko, a smakowały jeszcze lepiej, a najlepiej na sucho, niemal prosto z pieca …. Mnie urzekło coś jeszcze: dobry skład mieszanki. Nie brakuje tam co prawda hydroksypropylometylocelulozy oraz mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych (mój dietetyk ich nie lubi), ale jest za tapioka, mąka gryczana i lniana, mąka ryżowa i babka płesznik. Zaletą mieszanki jest to, że zawiera suszone drożdże, więc do wypieku chleba lub bezglutenowych bułek wystarczy nam woda, ocet i olej. Zerknijcie, jak dzieci stworzyły przepis na ekspresowe i zdrowe, razowe bułeczki bezglutenowe. Mieszanki Grano kupicie w niektórych marketach, szukajcie ich m. in. w Carrefour i Auchan, a także w sklepach internetowych i u producenta. 

  • 500 g mieszanki Grano
    na chleb razowy
  • 470 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki dowolnej mąki bezglutenowej
    do „panierowania” bułek

Jak przygotować bezglutenowe bułki razowe?

  • mieszanką na ekspresowe bułki bezglutenowe wsyp do miski i wymieszaj, by wszystkie składniki dobrze się połączyły
  • wlej wodę i wyrabiaj ciasto przez 5 minut mikserem (haki) 
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej i ocet
  • pulchne ciasto przykryj ściereczką lub obsyp mąką bezglutenową  i zostaw na około 30 – 40 minut do wyrośnięcia
  •  piekarnik nagrzej do 250 stopni C
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • do miseczki wsyp 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • dłonią obsypaną mąką nabierz delikatnie porcję ciasta (ruchem koparki ;) i przełóż ją do miseczki z mąką
  • delikatnie obtocz bułkę w mące, następnie – również bardzo delikatnie – nadaj jej kształt przypominający bułkę; nie wygładzaj powierzchni, ma pozostać lekko popękana
  • postępuj ostrożnie i delikatnie, by nie zniszczyć puszystej, pęcherzykowej struktury ciasta
  • bezglutenowe bułki razowe układaj w odstępach na blaszce
  • zostaw je do wyrośnięcia na około 20 minut
  • piecz w piekarniku nastawionym na 250 stopni C przez około 25 minut
  • pod koniec pieczenia – jeśli bułki będą się zbytnio przyrumieniać, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C
  • razowe bułeczki bezglutenowe wyjmij z pieca i studź na metalowej kratce

Dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej lubią bułki ;) 

Osoby z celiakią oraz rodzice dzieci na diecie bezglutenowej często skarżą się, że bułki bezglutenowe  tak trudno upiec – KLIK poradnik. Ale dzięki moim prostym przepisom w Waszej kuchni znów zagoszczą pyszne, pulchne bułeczki bezglutenowe. Dzieci je uwielbiają! 

A przepis na ekspresowe, razowe bułki bezglutenowe z mieszanki GRANO BEZ GLUTENU to pomysł sprawdzony na koloniach z Bezglutenową Mamą. Na warsztatach kulinarnych dzieci ulepiły ponad 70 bułeczek z mieszanek GRANO. Bułeczki następnego dnia – bez konieczności odpieku – trafiły na śniadanie. Dzieci były zachwycone ich miękkością i delikatnym smakiem – mimo iż były to bułki razowe, a więc ciemne. Następnym razem przetestuję jeszcze bułki z mieszanki GRANO na jasny chleb, ale podejrzewam, że proporcje wody będą te same – aby upiec bułki wystarczy zwiększyć ilość wody o około 50 ml. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się