Blog

Dwunasty dzień kolonii z dietą bezglutenową

03/01/2018

Dwunasty dzień kolonii z dietą bezglutenową

03/01/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Każdego dnia naszych kolonii bezglutenowych 2017 r. rozpieszczaliśmy dzieci bogatym menu. Ale zadbaliśmy również, by w jadłospisie bezglutenowym znalazły się dania tradycyjnej kuchni polskiej. W dwunastym dniu obozu na stołach pojawiły się schabowe, warzywa na ciepło, kluseczki i pierogi leniwe, owoce i galaretka. Ależ dzieciom wszystko smakowało!

Klasyczne śniadanie bezglutenowe

Niemal każdego dnia naszego obozu z dietą bezglutenową starałyśmy się serwować dzieciom niespodzianki na śniadanie: raz były to grzanki, kiedy indziej pancakes bezglutenowe lub parówkowe ośmiorniczki. Ale bywały też tradycyjne śniadania: z nabiałem, wędlinami, warzywami i pieczywem. Kto był na naszych koloniach, ten wie, że u Bezglutenowej Mamy trudno wywinąć się od jedzenia warzyw do każdego posiłku. Bo wszystkie dziewczyny z Bezglutenowa Mama Team krążą w czasie posiłku między dziećmi, podsuwają talerze z różnymi warzywami, a opornych pytają, na jakie warzywo ktoś ma ochotę… I to naprawdę działa :).

Dla bezglutenowych alergików

Tego dnia na drugie śniadanie zaplanowane były owoce, a konkretnie jabłka. Z hurtowni dojechały dorodne, piękne i kolorowe jabłuszka, ale… nie mogły ich zjeść wszyscy uczestnicy. Na koloniach mieliśmy bowiem dzieci na diecie bezglutenowej, a jednocześnie uczulone na jabłka. I dla tych uczestników zamówiliśmy dojrzały – równie słodkie i dojrzałe. Bo na naszych koloniach z dietą bezglutenową ważne jest każde dziecko, nawet z nietuzinkowymi nietolerancjami pokarmowymi. Tym razem były z nami dzieci uczulone m. in. na marchewkę, pomidory, sezam, orzechy, soję, jaja, mleko, laktozę, seler, dorsza… I niezależnie od tych alergii każdego uczestnika karmiłyśmy smacznie, zdrowo i kolorowo.

Obiad – tradycyjne danie kuchni polskiej

Na czwartek był zaplanowany rejs statkiem pirackim po Jeziorze Wieleńskim i zajęcia ruchowe, dlatego zadbałyśmy o pożywne menu. W bezglutenowej, kolonijnej kuchni powstała zupa pomidorowa z bezglutenowymi kluseczkami (bez jajek), kotlet schabowy w chrupiącej panierce bezglutenowej  (wiele dzieci zgłaszało się po dokładki) i gotowane warzywa: fasolka z marchewką oraz brokuły. Do picia jak zawsze woda mineralna – bo na naszych koloniach z dietą bezglutenową nie podajemy słodkich i sztucznych napojów.

Przekąski na statku

Rejs statkiem pirackim trwał dość długo i był przeplatany zajęciami ruchowymi. Dlatego zgodziliśmy się by kapitan wyjął z kufra batony owocowe Frupp i bezglutenowe chrupki kukurydziane z kaszą jaglaną. Miło było sunąć po jeziorze, zajadać przysmaki i śpiewać obozowe piosenki przy gitarze.

Kolacja pełna rozmaitości

Dzieci, w odróżnieniu od dorosłych, nie muszą tak bardzo ograniczać węglowodanów w diecie. Zdaniem dobrych dietetyków raz po raz w jadłospisie mogą się pojawić kluseczki. Na kolację przygotowałyśmy zatem pierogi leniwe (dla dzieci uczulonych na mleko powstały kopytka bezglutenowe) z cukrem i masłem. Ale na stołach były również pożywne wędliny i pieczywo, masło i warzywa. Dzieci, po całym dniu spędzonym na powietrzu, miały świetny apetyt :). Właśnie dlatego na godzinę 20 przygotowałyśmy im również Talerz Pyszności – bezglutenowe kanapki  z wędliną, serem i warzywami. Jak zawsze talerzy wróciły puste – tak, na koloniach bowiem największy apetyt jest wieczorem.

Korzystaliśmy z produktów bezglutenowych wielu firm

Na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą we Wieleniu korzystaliśmy m. in. z produktów (firmy i marki): Schaer, Denver Food, Glutenex, Mlekovita, Nikpol, Blacerzak i Spółka, Roleski, Staropolanka, Amarello, Biedronka, Italimport, Pescanova, Tygryski, STORCK, Balviten, Putka, Hert, DialSi, Bezgluten, Schnitzer, Kresto, Soligrano, Bakra, Kowalewski, Magros, Jizerske Pekarny, Anita, Miran, SanProbi, Vitaldea, Inka, Seitz, Bakels, Celiko, ZeroGluten.

Jadłospis bezglutenowy od rana do wieczora – dwunasty dzień kolonii

By znaleźć przepis lub konkretną informację o potrawie, wystarczy kliknąć w jej nazwę.

I ŚNIADANIE BEZGLUTENOWE: świeżo upieczony chleb bezglutenowy Bakels, słodkie bułeczki Bon Matin Dr Schaer, twarożek, szynka bezglutenowa Balcerzak i Spółka, ser żółty bezlaktozowy Mlekovita, masło bezlaktozowe Mlekovita, dżem malinowy, pomidor, ogórek małosolny, rzodkiewka, papryka, marchewka, bezglutenowa kawa Inka, herbata owocowa Kawon.

SZWEDZKI BUFET BEZGLUTENOWY: Fruit Muslli Dr Schaer, jaglanka z miodem Amarello, mleko bezlaktozowe Mlekovita, mleko ryżowe, krem karbowo-sezamowy Bakra, kilka rodzajów chleba bezglutenowego, serek wiejski bezlaktozowy Mlekovita.

II ŚNIADANIE BEZGLUTENOWE: jabłka i banany

OBIAD BEZGLUTENOWY:  zupa pomidorowa z kluseczkami bezglutenowymi (w wersji bez jajek), kotlet schabowy w chrupiącej panierce bezglutenowej, ziemniaki, fasolka z marchewka na ciepło, brokuły na parze z masłem klarowanym, woda mineralna Staropolanka;

PRZEKĄSKA NA STATKU: bezglutenowe chrupki kukurydziane Tygryski, batony owocowe Frupp, woda mineralna Staropolanka KIDS.

PODWIECZOREK: galaretka owocowa Celiko w wafelku

KOLACJA BEZGLUTENOWA: kopytka bezglutenowe, pierogi leniwe z cukrem i masłem, świeży chleb bezglutenowy Bakels, chleb Maestro Classic Dr Schaer, szynka bezglutenowa Nik-Pol, kiełbasa polsko długodojrzewająca Balcerzak i Spółka, masło bezlaktozowe, świeży ogórek, oliwki czarne, herbata owocowa Kawon.

TALERZ PYSZNOŚCI: kanapki bezglutenowe z warzywami

Galeria zdjęć z dwunastego dnia kolonii z dietą bezglutenową

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się