W naszej bezglutenowej kuchni zupa pomidorowa z kluseczkami bezglutenowymi pojawiła się całkiem niedawno. W ogóle wszyscy uwielbiamy pomidorówkę: czy to z ryżem, czy z makaronem  czy z kaszą gryczaną.  Ale zupa pomidorowa z kluseczkami bezglutenowymi szybko zyskała miano najpyszniejszej odmiany pomidorówki. Zerknijcie na przepis Bezglutenowej Mamy na kluseczki  z mąk naturalnych. To kluseczki bezglutenowe idealne do rosołu i pomidorówki.

Składniki na kluseczki bezglutenowe do zupy dla 4 osób

  • 2 łyżki mąki ryżowej bezglutenowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 2 jajka  lub 5-6 jajek przepiórczych
  • około 5 łyżek wody
  • szczypta soli

Przygotowanie

Rozmieszaj w miseczce jajka z solą, dodaj wodę i obie mąki. Energicznie wymieszaj ciasto na lane kluseczki bezglutenowe – powinno być lejące, ale gęste jak budyń. Do wrzącej zupy, gotujące się na małym ogniu, wlewaj ciasto lub nakładaj małe porcje łyżeczką. Gotuj przez 3-4 minuty, raz po raz mieszając zupę. Gotowe! Zupa pomidorowa z lanymi kluskami bezglutenowymi może wędrować na stół. 

Jeśli chcesz przygotować lane kluseczki bezglutenowe z wyprzedzeniem, np. rano przed wyjściem do pracy, ugotuj je we wrzącej wodzie z 3-4 łyżkami tłuszczu, a następnie przelej zimną wodą, lekko posmaruj masłem lub olejem i wstaw do lodówki. Przed obiadem dodaj lane kluseczki bezglutenowe do gorącej pomidorówki, posyp natką pietruszki i podawaj domownikom na stół.

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!