Dziś, gdy przy współczesnym stylu życia pacjentom z celiakią grozi nadwaga, cukrzyca lub insulinoopormość, dieta bezglutenowa o niskim indeksie glikemicznym jest świetną profilaktyką i sposobem leczenia.
Ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić. Pułapek jest wiele, gdyż dieta bezglutenowa oparta na wielu gotowych produktach z marketów, to bomba kaloryczna i wysoki indeks glikemiczny.
Na szczęście istnieje bardzo wiele produktów, które spełniają wymogi obu diet. Istnieje też chleb bezglutenowy niskim indeksie glikemicznym, zatem nasza codzienna dieta nie będzie mniej różnorodna, a przeciwnie: zdrowsza i bardziej urozmaicona.
Spytacie pewnie, którym osobom z celiakią jest zalecana dieta bezglutenowa o niskim indeksie glikemicznym? Odpowiedź: prawie każdemu. Udowodniono, że dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym pomaga zapobiegać insulinooporności, cukrzycy oraz nadwadze i otyłości, a tym samym chorobom układu krążenia. Są to choroby cywilizacyjne i coraz bardziej powszechne, a jednocześnie utrudniające życie.
Co to jest indeks glikemiczny produktu? On informuje nas o tym, jak szybko po zjedzeniu określonych produktów wzrośnie nasz poziom glukozy we krwi. Najbardziej przyjazne dla zdrowia są produkty bezglutenowe o niskim indeksie, nie przekraczającym 50-55 jednostek.
W diecie mogą się oczywiście znaleźć również produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ale powinny stanowić część posiłku lub pojawiać się stosunkowo rzadziej w codziennym menu.
A skąd wiedzieć, które produkty bezglutenowe mają niski indeks glikemiczny? To naprawdę proste! Istnieją specjalne tabele, a czasem producenci informują o tym na etykiecie.
Są trzy kategorie produktów, określające indeks glikemiczny: niski, średni i wysoki. W naszym jadłospisie bezglutenowym powinno być jak najwięcej produktów o niskim indeksie glikemicznym, czyli niższym niż 55 jednostek.
Należą do nich m. n.: (*)
(*) Źródło: medme.pl
Coraz więcej osób z celiakią ma kłopoty z insulinoopornością i musi stosować dodatkową dietę eliminacyjną, dlatego otrzymuję wiele pytań o chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym. Z tym jest kłopot, bo większość naszego pieczywa powstaje na bazie skrobi oraz mąki kukurydzianej i ryżowej, które mają wysoki Ig.
Mam w portalu przepis na chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym, ale analizując skład typowałam jako taki również chleb owsiany z piekarni Putka Bez Glutenu. Okazuje się, że miałam rację! Piekarnia zleciła badanie tego chleba i jego Ig wynosi 49, czyli jest niski!
W diecie bezglutenowej o niskim indeksie glikemicznym trzeba ograniczyć węglowodany proste, sklepowe przekąski, białe pieczywo, słodkie owoce, słodycze, produkty zawierające cukier (np. ketchup, coca cola) itd.
Precyzyjne tabele podziału produktów pod względem indeksu glikemicznego znajdziecie w Internecie i gorąco zachęcam, by na tej podstawie komponować dietę bezglutenową o niskim indeksie glikemicznym.
Dziś jest to coraz łatwiejsze, bo w sklepach są makarony bezglutenowe pełnoziarniste (np. 100% mąki gryczanej), gotowe słodycze i przekąski słodzone maltitolem, ksylitolem lub erytrytolem (m. in. sklep internetowy PięcPrzemian.com.pl), a nawet fajne cukiernie bezglutenowe, takie jak Fit Cake w Lesznie.
A czy można jeść pierogi bezglutenowe? Jasne, ale najlepiej te z cienkim ciastem, bogate w nadzienie (jak te z PizzaNaturalna.pl), gdyż białko i tłuszcz zjedzone w jednym posiłku z węglowodanami obniżają ich Ig.
Dieta bezglutenowa sama w sobie jest już dużym ograniczeniem dla pacjenta z celiakią, więc konieczność przejścia na dodatkową dietę o niskim Ig może budzić jego opór. Jeśli taki styl żywienia jest wprowadzony profilaktycznie, by ustrzec się przed insulinoopornością, cukrzycą czy nadwagą, pacjent nie musi definitywnie rezygnować z ulubionych potraw czy napojów. Wystarczy, gdy je znacząco ograniczy.
Dlatego piwo bezglutenowe, pierogi, kluski, biała bułeczka, klasyczne naleśniki czy lody mogą się pojawiać w menu.
Z drugiej strony nowy styl żywienia może być zachętą do odkrywania nowych produktów, z których można upiec czy ugotować równie pyszne dania bezglutenowe o niskim Ig. Świetne są chociażby naleśniki bezglutenowe z mąki kasztanowej albo sałatka na bazie czarnego ryżu czy brownie z czekolady deserowej na cukrze kokosowym. Próbujcie na zdrowie!