Oto pierwsza piekarnia w Polsce potwierdziła badaniami, że ma chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym! Czekali na to diabetycy z celiakią lub z alergią, pacjenci na diecie bezglutenowej i z insulinoopornością, a także osoby dbające o zdrowy styl życia i dobrą wagę.
Dlaczego to takie ważne? Bo ze względów zdrowotnych coraz więcej osób musi włączyć do menu chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym, a nie wszyscy mają czas i umiejętności, by piec takie pieczywo w domu.
Mam w portalu przepis na chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym, ale naprawdę brakowało takiego pieczywa w sprzedaży. A jaki to konkretnie chleb bezglutenowy ma niski indeks glikemiczny?
Chodzi o bardzo popularny i lubiany bezglutenowy chleb owsiany, który dopiero teraz piekarnia przebadała pod kątem indeksu. Wyniki badań są doskonałe: ten chleb ma niski indeks glikemiczny - wynosi tylko 46!
Wyniki badan zobaczcie poniżej.
Od dawna wiele osób pyta mnie o bezglutenowy chleb o niskim indeksie glikemicznym lub o producenta takiego pieczywa. O ile rzemieślnicze piekarnie bezglutenowe miewają taki chleb w ofercie, o tyle niełatwo go kupić przez Internet.
Intuicyjnie, gdy pytaliście o taki chleb, wskazywałam na owsiany chleb bezglutenowy z piekarni Putka Bez Glutenu (sprzedaż stacjonarna i wysyłkowa). Znam skład tego chleba i wiem, że nie zawiera żadnej skrobi, ma za to dużo błonnika. Sama go często kupuję, bo jest pyszny nawet bez dodatków (przegryzam go "na sucho" np. podczas jazdy samochodem).
Dlatego ucieszyłam się na wieść, że owsiany chleb bezglutenowy Putki ma tak niski indeks glikemiczny i śmiało mogą go jeść diabetycy, pacjenci z celiakią i insulinoopornością, ale i sportowcy czy osoby dbające o zdrowy styl życia lub odchudzające się.
Oczywiście ten chleb daleki jest od puszystego chleba rustykalnego tej marki, ale jednocześnie nie jest absolutnie twardy, zbity czy suchy. Smakuje jak wysokiej jakości pieczywo razowe i długo zachowuje świeżość oraz wilgotność, co jest zaletą błonnika i ziaren.
Ponieważ sama staram się jeść produkty bezglutenowe i niskim indeksie glikemicznym, mam sporo doświadczeń w tym temacie i podzieliłam się tym w artykule TUTAJ. Intuicyjnie sięgam po kwaśne i gorzkie owoce, po surowe warzywa, po mega gorzką czekoladę, ciemny ryż, zamienniki cukru. Raczej nie jadam bananów, ananasa czy gotowanej marchewki. I bardzo mi służy taki sposób odżywiania.
Bochenek bezglutenowego chleba owsianego o niskim indeksie glikemicznym (waga 300 g) kosztuje w piekarni Putka Bez Glutenu niecałe 11 zł (dokładne cena - 10,45 zł w maju 2023 r.). Chleb jest krojony, ale nie wysycha szybko, właśnie dzięki błonnikowi. No i jest pyszny nawet "na sucho", co docenia podróżnicy.
Po otwarciu lepiej nie przechowywać go w lodówce, podobnie jak żadnego chleba bezglutenowego. Wystarczy bawełniany lub foliowy woreczek.
Razowe pieczywo bezglutenowe warto od najmłodszych lat wprowadzać do menu dziecka z celiakią.
KOMENTARZE