Blog

19

Chleb bezglutenowy bez drożdży, który nie wysycha (niski Ig)

21/04/2015

Chleb bezglutenowy bez drożdży, który nie wysycha (niski Ig)

21/04/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 50 minut
Poziom Łatwe
Budżet Średnio drogie

Mam przepis na genialny chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym, który nie wysycha!

Coraz więcej osób pyta o szybki i prosty przepis na chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym, który nie wysycha i jest pyszny. Mam taki przepis, a chleb jest po prostu genialny! Powstaje z najlepszej jakości naturalnych składników, dlatego jest wart polecenia w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych z celiakią.

Kolejną jego zaletą jest doskonały smak, lekka i puszysta konsystencja, cudowny zapach oraz trwałość. 

Zareklamuję go również jako chleb bezglutenowy bez drożdży, wypiekany na bazie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. To cenne dla osób z celiakią, które muszą wykluczyć drożdże z diety bezglutenowej.

To również chleb bezglutenowy keto, czyli bez mąki (bez węglowodanów).

Sami widzicie, ile zalet ma ten przepis na chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym! Zapraszam do kuchni, a kto raz go upiecze, pokocha od pierwszego kęsa.

domowy chleb bezglutenowy niski ig

Najpierw przygotuj mieszankę (*)

  • 240 g bezglutenowej mąki migdałowej (można samemu zmielić migdały)
  • 60 g mielonego siemienia lnianego bez glutenu
  • 30 g bezglutenowej mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej bez glutenu
  • 15 g błonnika psylium bezglutenowego

(*) Przepis na mieszankę i chleb pochodzi z książki W. Davisa "Dieta bez pszenicy w 30 minut lub mniej".

Składniki chleba bezglutenowe o niskim IG

  • 180 g mieszanki z przepisu powyżej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżki mlecza kokosowego lub maślanki
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
Dieta bezglutenowa o niskim indeksie glikemicznym. Czy to możliwe?

Wykonanie chleba

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra - dół
  • Formę o wymiarach około 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • W misce wymieszaj suche składniki (mieszanka, sól, proszek do pieczenia)
  • Wlej masło i żółtka jaj
  • Wyrabiaj mikserem przez 1-2 minuty (nie martw się, że powstaną grudki)
  • Czystymi mieszadłami zmiksuj białka ze szczyptą soli (nie na sztywną pianę)
  • Pianę dodaj do ciasta i wyrabiaj przez niespełna minutę mikserem, na wolnych obrotach
  • Przełóż ciasto do formy, wstaw ja na średnią półkę piekarnika
  • Piecz około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka
  • Wyjmij formę z piekarnika
  • Chleb bezglutenowy wyjmij dopiero po około 10 minutach, ułóż go na bawełnianej ściereczce, kilkukrotnie złożonej i ostudź

Cheb bezglutenowy bez drożdży, o niskim indeksie glikemicznym, przechowuj w bawełnianej ściereczce, w temperaturze pokojowej.

Zastosowanie naturalnej mieszanki

Co można upiec z mieszanki migdałowej, która zostanie po wypieku jednego bochenka? Najlepiej upiec kolejny chleb lub od razu dwa za jednym razem :)

To też świetna baza do wypieku słodkich ciast, muffinek czy ciasteczek bezglutenowych, np. z dodatkiem cukru lub jego zdrowszych zamienników (erytrytolu, ksylitolu).

Niedługo podrzucę tutaj linki do takich przepisów, przechowajcie więc mieszankę w słoiku :) 

Zastosowanie naturalnej mieszanki

KOMENTARZE (19)

Małgorzata 25/08/2017 21:47
Właśnie zrobiłam chlebek i dostrzegłam mały błąd w składnikach podajesz że potrzeba 0,5 łyżeczki soli a domyślam się że chodzi o sodę oczyszczoną.. Pozdrawiam i potwierdzam że chlebek jest bardzo smaczny i taką miłą odmianą:) Pozdrawiam
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 25/08/2017 21:58
Nie Gosiu, nie ma błędu: spulchniaczem jest proszek do pieczenia, a sól jest niezbędna do wypieku chleba.Cieszę się, że Ci zasmakował :)
Mariola 04/04/2017 09:38
A można zamienić sodę proszkiem do pieczenia bg? Jeśli tak to w jakiej "dawce" ? ;) Pozdrawiam
Katiusza 05/06/2016 09:58
Na co można zamienić jajka w przepisie? Jest ich duża ilość, więc zamiana na siemię chyba się nie powiedzie...
Bezglutenowa Mama 06/06/2016 12:51
Może zastępnik jaja? Na szczęście możemy używać jajek, więc trudno mi precyzyjnie określić, co się najlepiej sprawdzi w tym przepisie. Pewnie jest tak, że to właśnie jajka nadają też konsystencji.
gosiasit 18/05/2016 08:59
Upiekłam wczoraj,rewelacyjny!Wilgotny,smaczny i potwierdzam-nie wysycha,tylko przeszkadza mi posmak sody lub proszku,sama nie wiem co to, ale nie pasuje mi tu ten smak. Dlaczego twój chleb jest taki czarny w środku? Mój wyszedł brązowy w kolorze zmielonych migdałów w skórce.
admin 21/05/2016 23:36
Nie wiem, dlaczego mój chleb jest ciemniejszy, może to kwestia światła przy robieniu zdjęcia? Osobiście nie wyczuwałam sody, więc trudno mi się odnieść do Twojego odczucia....
gosiasit 25/04/2015 23:40
Zmieniający życie? nie rozumiem co to znaczy...
Bezglutenowa Mama 29/04/2015 10:45
To pewnie z jakiejś książki o dietach - pewnie autor użył takiej nazwy.
Bezglutenowa Mama 25/04/2015 22:58
Nie wiem, przepis mam od Davisa :) Może i zmienia życie? Na pewno jest pyszny i zdrowty:) - i to ważne :)
weg 24/04/2015 22:58
a czy to nie chleb zmieniajacy zycie?
Beata 24/04/2015 00:21
A czy babka płesznik to to samo co psyllium husk?
Jola 19/05/2015 23:50
kupiłam w aptece - nasienie płesznika- (psyllii semen) zioła firmy herbapol za 100 g zapłaciłam ok 10 zł
Bezglutenowa Mama 19/05/2015 23:57
Na pewno będą OK, Herbapol to porządna firma.
Bezglutenowa Mama 29/04/2015 10:44
Z tłumaczeń na stronie wnioskuję, że tak.
Anula80 22/04/2015 10:16
Ja osobiście kupuję migdały Kresto lub z Lidla. Nie wiem natomiast, jakiej firmy babkę płesznik można :/
Bezglutenowa Mama 22/04/2015 10:21
Sa dostepne różnych firm. Trzeba przeczytać śladowe alergeny - jeśli wśród nich nie ma glutenu, to będzie OK. Nie pamietam, jakiej firmy kupiłam, bo wssypałam od razu do słoiczka. Tutaj można nie dać babki płesznik i też będzie super.
sebastiasia 21/04/2015 23:36
A bezglutenowe migdały to jakiej firmy?
Bezglutenowa Mama 22/04/2015 10:15
Kresto lub każde inne, która mają właściwe oznaczenie na etykiecie: a więc informację o śladowych ilościach innych alergenów i wśród nich nie występuje gluten.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się