Coraz więcej osób pyta o szybki i prosty przepis na chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym, który nie wysycha i jest pyszny. Mam taki przepis, a chleb jest po prostu genialny! Powstaje z najlepszej jakości naturalnych składników, dlatego jest wart polecenia w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych z celiakią.
Kolejną jego zaletą jest doskonały smak, lekka i puszysta konsystencja, cudowny zapach oraz trwałość.
Zareklamuję go również jako chleb bezglutenowy bez drożdży, wypiekany na bazie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. To cenne dla osób z celiakią, które muszą wykluczyć drożdże z diety bezglutenowej.
To również chleb bezglutenowy keto, czyli bez mąki (bez węglowodanów).
Sami widzicie, ile zalet ma ten przepis na chleb bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym! Zapraszam do kuchni, a kto raz go upiecze, pokocha od pierwszego kęsa.
(*) Przepis na mieszankę i chleb pochodzi z książki W. Davisa "Dieta bez pszenicy w 30 minut lub mniej".
Cheb bezglutenowy bez drożdży, o niskim indeksie glikemicznym, przechowuj w bawełnianej ściereczce, w temperaturze pokojowej.
Co można upiec z mieszanki migdałowej, która zostanie po wypieku jednego bochenka? Najlepiej upiec kolejny chleb lub od razu dwa za jednym razem :)
To też świetna baza do wypieku słodkich ciast, muffinek czy ciasteczek bezglutenowych, np. z dodatkiem cukru lub jego zdrowszych zamienników (erytrytolu, ksylitolu).
Niedługo podrzucę tutaj linki do takich przepisów, przechowajcie więc mieszankę w słoiku :)