• Co zrobiłam źle, że uszka bezglutenowe nie chcą się zlepiać?  – takich listów Bezglutenowa Mama dostaje przed Bożym Narodzeniem dziesiątki. Pytacie też, dlaczego ciasto na pierogi bezglutenowe się kruszy i jak je uratować oraz dlaczego pierogi rozklejają się podczas gotowania. Doskonale rozumiem te pytania, bo sama latami zgłębiałam tajniki przygotowania Wigilii bez glutenu.  Dlatego przygotowałam krótki poradnik, w którym zdradzam sekrety uszek i pierogów bezglutenowych, które nie chcą się lepić. 

Sekrety udanego ciasta na bezglutenowe uszka i pierogi

  •  aby ciasto na uszka i pierogi bezglutenowe nie kruszyło się, przygotuj je ściśle według przepisu: KLIK
  • ważny jest rodzaj mąki / mixu, z którego ma powstać ciasto;  moim zdaniem najlepszy jest mix B – Mix Bread, czyli mieszanka do wypieku chleba
  • jeśli w Waszej diecie bezglutenowej jest dozwolone jajko, na porcję 300 g mixu dodaj 3/4 szklanki wrzątku oraz jajko, a także sól i olej – jak w przepisie
  • ciasto na uszka i pierogi bezglutenowe musi być zaparzone wrzątkiem i dobrze wyrobione – musi być elastyczne, jak dobrze wyrobiona plastelina
  • wałkować należy CIEPŁE CIASTO – wtedy jest bardziej elastyczne i łatwiej poddaje się lepieniu uszek i pierogów bezglutenowych
  • aby utrzymać ciasto w cieple, trzymaj je cały czas w przykrytej miseczce, na garnku z wrzątkiem – tak jak do roztapiania czekolady na parze
  • ciasto na uszka bezglutenowe szybko wysycha – dlatego bierz do wałkowania małe porcje
  • farsz musi być dobrze odciśnięty, inaczej rozmoczy ciasto jeszcze w trakcie lepienia
  • ciasto na bezglutenowe pierogi nie jest tak elastyczne, jak na glutenowe. Obchodzimy się z nim dużo delikatniej, bo łatwo rwie, co widać na filmie o pierogach bezglutenowych na Wigilię KLIKNIJ

Co robić, gdy ciasto na pierogi / uszka bezglutenowe się kruszy?

  • ogrzej ciasto – włóż je do miseczki, przykryj i ustaw na garnku z wrzątkiem – tak jak roztapiasz czekoladę w kąpieli wodnej
  • dodaj 2-3 łyżki gorącej wody i ponownie wyrób,w razie potrzeby dodaj jeszcze troszeczkę wody
  • sytuację mogą też uratować 1-2 łyżki oleju
  • ciasto na uszka i pierogi bezglutenowe na bazie mąk jednorodnych jest trudniejsze w lepieniu – musisz się liczyć z tym, że pierogi bezglutenowe z mąki ryżowej, jaglanej czy kukurydzianej najzwyczajniej w świecie nie wyjdą….
  • sprawdzony jest przepis na gryczane pierogi bezglutenowe – KLIK, ale one raczej nie nadają się do ponownego odgrzewania

Gdy ciasto na bezglutenowe uszka czy pierogi nie chce się lepić

  • farsz nakładaj na tę stronę kółka, która nie stykała się z mąką i stolnicą – bo mąka utrudnia zlepienie uszka
  • palcem zanurzonym w mące ugnieć farsz, złóż pieroga/uszko na pół i równomiernie rozprowadź palcem farsz. Dopiero teraz zlep, oczywiście suchymi palcami (można je znów zanurzyć w miseczce z mąką – ZOBACZ TO NA FILMIE – KLIKNIJ.   
  • gdy z jakichś względów pieróg / uszko bezglutenowe się nie zlepia, zawiń jego złączone brzegi i dociśnij. Najwyżej straci kształt, ale nie zmarnujesz ciasta i farszu – ZOBACZ TO NA FILMIE Z INSTRUKCJĄ LEPIENIA PIEROGÓW BEZGLUTENOWYCH    
  • w razie potrzeby możesz również delikatnie zwilżyć wodą wewnętrzne brzegi pieroga/uszka i ścisnąć
  • ulepione pierogi nie powinny zbyt długo czekać na deseczce: albo je od razu zamroź, albo ugotuj w wodzie z solą i olejem. Inaczej wyschną i będą pękać

Co zrobić, by pierogi i uszka bezglutenowe nie rozklejały się w czasie gotowania

  • jak gotować pierogi bezglutenowe – oto szybki poradnik 🙂 
  • zagotuj w dużym garnku wodę z wrzątkiem i solą
  • wrzuć tyle pierogów/uszek bezglutenowych, by utworzyły jedną warstwę na powierzchni – nie może ich być zbyt dużo
  • zamrożone pierogi wrzuć na wrzątek prosto z zamrażarki
  • od razu zamieszaj drewnianą łyżką po dnie garnka – bardzo delikatnie
  • świeże pierogi bezglutenowe gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, mrożone – około 10 minut, również na małym ogniu
  • ugotowane pierogi delikatnie wyjmij, najlepiej pojedynczo, łyżką cedzakową
  • wyłóż je na talerz posmarowany masłem lub olejem
  • ugotowane pierogi bezglutenowe nie mogą się stykać, bo skleją się na zawsze 🙂
  • skrop je z z wierzchu olejem lub masłem
  • serwuj od razu lub po ugotowaniu, z zeszkloną na tłuszczu cebulką
  • jeśli chcesz część ugotowanych pierogów lub uszek bezglutenowych zostawić na później, posmaruj je tłuszczem, ostudź i wstaw do lodówki
  • nie martw się – lepienie i gotowanie pierogów bezglutenowych wymaga wprawy, bo to bardzo delikatna materia i czasem po prostu któryś się rozklei w garnku 🙂 

Zobacz na filmie jak Bezglutenowa Mama lepi uszka wegańskie: bez pszenicy i bez glutenu

Zobacz na filmie jak Bezglutenowa Mama lepi pierogi wegańskie: bez pszenicy i bez glutenu

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!