Co zrobiłam źle, że uszka bezglutenowe nie chcą się zlepiać? – takich listów Bezglutenowa Mama dostaje przed Bożym Narodzeniem dziesiątki. Pytacie też, dlaczego ciasto na pierogi bezglutenowe się kruszy i jak je uratować oraz dlaczego pierogi rozklejają się podczas gotowania. Doskonale rozumiem te pytania, bo sama latami zgłębiałam tajniki przygotowania Wigilii bez glutenu. Dlatego przygotowałam krótki poradnik, w którym zdradzam sekrety uszek i pierogów bezglutenowych, które nie chcą się lepić.
Sekrety udanego ciasta na bezglutenowe uszka i pierogi
aby ciasto na uszka i pierogi bezglutenowe nie kruszyło się, przygotuj je ściśle według przepisu: KLIK
ważny jest rodzaj mąki / mixu, z którego ma powstać ciasto; moim zdaniem najlepszy jest mix B – Mix Bread, czyli mieszanka do wypieku chleba
jeśli w Waszej diecie bezglutenowej jest dozwolone jajko, na porcję 300 g mixu dodaj 3/4 szklanki wrzątku oraz jajko, a także sól i olej – jak w przepisie
ciasto na uszka i pierogi bezglutenowe musi być zaparzone wrzątkiem i dobrze wyrobione – musi być elastyczne, jak dobrze wyrobiona plastelina
wałkować należy CIEPŁE CIASTO – wtedy jest bardziej elastyczne i łatwiej poddaje się lepieniu uszek i pierogów bezglutenowych
aby utrzymać ciasto w cieple, trzymaj je cały czas w przykrytej miseczce, na garnku z wrzątkiem – tak jak do roztapiania czekolady na parze
ciasto na uszka bezglutenowe szybko wysycha – dlatego bierz do wałkowania małe porcje
farsz musi być dobrze odciśnięty, inaczej rozmoczy ciasto jeszcze w trakcie lepienia
ciasto na bezglutenowe pierogi nie jest tak elastyczne, jak na glutenowe. Obchodzimy się z nim dużo delikatniej, bo łatwo rwie, co widać na filmie o pierogach bezglutenowych na Wigilię KLIKNIJ
Co robić, gdy ciasto na pierogi / uszka bezglutenowe się kruszy?
ogrzej ciasto – włóż je do miseczki, przykryj i ustaw na garnku z wrzątkiem – tak jak roztapiasz czekoladę w kąpieli wodnej
dodaj 2-3 łyżki gorącej wody i ponownie wyrób,w razie potrzeby dodaj jeszcze troszeczkę wody
sytuację mogą też uratować 1-2 łyżki oleju
ciasto na uszka i pierogi bezglutenowe na bazie mąk jednorodnych jest trudniejsze w lepieniu – musisz się liczyć z tym, że pierogi bezglutenowe z mąki ryżowej, jaglanej czy kukurydzianej najzwyczajniej w świecie nie wyjdą….
Gdy ciasto na bezglutenowe uszka czy pierogi nie chce się lepić
farsz nakładaj na tę stronę kółka, która nie stykała się z mąką i stolnicą – bo mąka utrudnia zlepienie uszka
palcem zanurzonym w mące ugnieć farsz, złóż pieroga/uszko na pół i równomiernie rozprowadź palcem farsz. Dopiero teraz zlep, oczywiście suchymi palcami (można je znów zanurzyć w miseczce z mąką – ZOBACZ TO NA FILMIE – KLIKNIJ.
Co zrobić, by pierogi i uszka bezglutenowe nie rozklejały się w czasie gotowania
jak gotować pierogi bezglutenowe – oto szybki poradnik ;)
zagotuj w dużym garnku wodę z wrzątkiem i solą
wrzuć tyle pierogów/uszek bezglutenowych, by utworzyły jedną warstwę na powierzchni – nie może ich być zbyt dużo
zamrożone pierogi wrzuć na wrzątek prosto z zamrażarki
od razu zamieszaj drewnianą łyżką po dnie garnka – bardzo delikatnie
świeże pierogi bezglutenowe gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, mrożone – około 10 minut, również na małym ogniu
ugotowane pierogi delikatnie wyjmij, najlepiej pojedynczo, łyżką cedzakową
wyłóż je na talerz posmarowany masłem lub olejem
ugotowane pierogi bezglutenowe nie mogą się stykać, bo skleją się na zawsze 🙂
skrop je z z wierzchu olejem lub masłem
serwuj od razu lub po ugotowaniu, z zeszkloną na tłuszczu cebulką
jeśli chcesz część ugotowanych pierogów lub uszek bezglutenowych zostawić na później, posmaruj je tłuszczem, ostudź i wstaw do lodówki
nie martw się – lepienie i gotowanie pierogów bezglutenowych wymaga wprawy, bo to bardzo delikatna materia i czasem po prostu któryś się rozklei w garnku ;)
Zobacz na filmie jak Bezglutenowa Mama lepi uszka wegańskie: bez pszenicy i bez glutenu
Zobacz na filmie jak Bezglutenowa Mama lepi pierogi wegańskie: bez pszenicy i bez glutenu
KOMENTARZE