Blog

5

Bochen chleba bezglutenowego z chrupiącą skórką

16/03/2020

Bochen chleba bezglutenowego z chrupiącą skórką

16/03/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kto z ludzi z celiakią nie marzy o bezglutenowym bochenku chleba z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem? Wczoraj upiekłam taki przez przypadek, bo… wyszłam z domu i zapomniałam w odpowiednim momencie zmniejszyć temperaturę z 250 stopni C do 200. Tak oto po godzinie wyjęłam z piekarnika przypieczony bochen chleba bezglutenowego z chrupiącą skórką. Ze skórką, która na drugi dzień nadal jest chrupiąca i strzela w zębach…. Marzenie dzieci i dorosłych z celiakią, zgadza się? Nigdzie nie kupicie takiego chleba bezglutenowego z chrupiącą skórką. Nigdzie. Ten bochenek powstał z mixu chlebowego z dodatkiem mąki owsianej bezglutenowej, bo dzięki temu zachowa dłużej świeżość. Teraz, gdy w związku z pandemią koronawirusa dieta bezglutenowa wymaga nieco więcej zachodu, a wielu z Was ma wolny czas, pieczcie takie bochenki jak najczęściej. Na zdrowie 🥰

Składniki na bezglutenowy bochen z chrupiącą skórką

  • 500 g mixu bezglutenowego do wypieku pieczywa
  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej
    lub płatków owsianych bezglutenowych zmielonych w młynku do kawy
  • 35 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • około 530 – 550 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie rozkłócone jajko i mak
    do ozdoby bochenka przed pieczeniem

Przygotowanie marchewkowych muffinek bezglutenowych

  • dużą blachę z piekarnika (najlepiej kratkę) wyłóż papierem do pieczenia
  • mix B i mąkę owsianą wymieszaj z solą
  • drożdże rozpuść w 50 ml letniej wody (odjęte z całkowitej porcji około 530 – 550 ml) i dodaj je do suchych składników 
  • wlewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, by dobrze napowietrzyć ciasto
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • wysmaruj dłonie olejem i uformuj bochenek chleba
  • ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nadaj ostateczny kształt – okrągły lub owalny
  • możesz też włożyć ciasto do dużej keksówki
  • aby chleb nie rozpłaszczał się zbytnio na dużej blasze, możesz po obu stronach zrobić barykady np. ze szklanych keksówek lub deseczek drewnianych
  • mokrym nożem zrób nacięcia i zostaw chleb do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu – powinien prawie dwukrotnie podwoić objętość
  • piekarnik nastaw na 250 stopni C, góra-dół, na dół wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze
  • wyrośnięty bochen bezglutenowy obsyp mąką bezglutenową, możesz też posmarować go rozkłóconym jajkiem i posypać makiem
  •  wstaw blachę do piekarnika na około 50 -60 minut
  • owsiany chleb bezglutenowy piecz do tzw. suchego patyczka
  • wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki
  • bezglutenowy bochen chleba z chrupiącą skórką wyjmij dopiero po około 10 minutach i ułóż go na metalowej kratce lub drewnianej deseczce 

Jak przechowywać bezglutenowy bochen z chrupiącą skórką?

Bezglutenowy chleb należy kroić po ostudzeniu, inaczej może zamienić się w płaską kluskę… Najlepiej przechowywać go w lnianym worku, wraz z ćwiartką jabłka, które zapewni dodatkową wilgoć. 

Chrupiąca skórka w tym bezglutenowym chlebie zachowa się długo, gdyż jest porządnie wypieczona w wysokiej temperaturze. Pojedyncze kromki można zamrozić, a potem w miarę potrzeb odmrażać naturalnie, na parze lub w tosterze. 

Dobrzy piekarze radzą, by nie przechowywać chleba bezglutenowego w folii ani w lodówce. Folia powoduje bowiem rozwój drobnoustrojów, a lodówka sprawia, że chleb twardnieje. No i ludzie z celiakią dziwią się potem, że ten chleb bezglutenowy nie jest tak smaczny, jak glutenowy … 😁

KOMENTARZE (5)

Jagi 10/11/2022 15:54
Można zamienić na drożdże suche?. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 20/11/2022 17:10
Jasne, zawsze można zamieniać suche na świeże i odwrotnie :) Ciasto na suchych drożdżach rośnie troszeczkę wolniej, bo muszą się uaktywnić uśpione drożdże :) W ty przypadku użyj 10 g suchych drożdży bez glutenu :)
Żaneta 04/02/2022 12:40
Marto jaki mix B użyłaś do wypieku tego chleba? Mix B Bread Schar?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:07
Hm, już sobie nie przypomnę, ale na pewno albo mix B Balviten albo Schar
Aga 23/03/2020 18:53
Chlebek świetny, dodałam do niego jeszcze siemię lniane i płatki owsiane.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się