Zauważyliście, że większość chlebów bezglutenowych jest wypiekana w prostokątnej foremce? A przecież nie tak trudno upiec bochen chleba bezglutenowego w klasycznym kształcie. Jaka to byłaby radość dla dzieci, które przecież nie lubią się odróżniać w gronie rówieśników, nawet kształtem kanapki :). Mimo to chleba – bochenka oferuje żadna piekarnia bezglutenowa (chyba, że się mylę). Dopóki to się nie zmieni, podrzucam kolejny przepis na domowy bochen chleba bezglutenowego z gryką, który smakuje też glutenożercom. Nie zrażajcie się dodatkiem mąki gryczanej – jest niewyczuwalna w smaku, pomaga natomiast zachować chlebowi kształt bochna w czasie wyrastania i wypieku oraz zapobiega czerstwieniu. Co ważne – domowy bochen bezglutenowy z gryką ma kolor miękiszu zbliżony do glutenowego chleba. To dodatkowy magnes dla dzieci, które mają trudności z akceptacją pieczywa gluten – free.  

 

Składniki na bochen chleba bezglutenowego z gryką o wadze około 500 g

  • 250 mix B
    mieszanki do wypieków bezglutenowych
  • 60 g mąki gryczanej
    bezglutenowej
  • 16 g świeżych drożdży
    + 30 g letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • około 200 g wody
  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować domowy chleb bezglutenowy z mąką gryczaną?

  • mix B i mąkę gryczaną wymieszaj z solą, dodaj do tej suchej mieszanki drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem
  • wlewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, by dobrze napowietrzyć ciasto
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • wysmaruj dłonie olejem i uformuj bochenek chleba
  • ułóż go na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia i nadaj ostateczny kształt – okrągły lub owalny
  • mokrym nożem zrób nacięcia i zostaw chleb do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu
  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, góra-dół
  • wyrośnięty bochen bezglutenowy obsyp mąką bezglutenową, możesz też posmarować go rozkłóconym jajkiem i posypać makiem
  •  wstaw blachę do piekarnika, po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni C
  • chleb bezglutenowy z gryką piecz jeszcze około 30-40 minut – do tzw. suchego patyczka
  • wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki; chleb wyjmij dopiero po około 10 minutach i ułóż go na metalowej kratce lub drewnianej deseczce 

Przechowywanie chleba bezglutenowego

Chleb bezglutenowy krój ostrym nożem „piłką”, dopiero po całkowitym ostudzeniu i przechowuj go w lnianym worku do pieczywa. Część bochenka pokrój i zamroź „na czarną godzinę” :). Domowy, bezglutenowy chleb z gryką zachowa świeżość przez około 3-4 dni – to zasługa mąki gryczanej. Twoja piekarnia bezglutenowa zyska sławę 🙂 i domownicy będą często zamawiać właśnie ten bochen 🙂 Pamiętaj, by nigdy nie zrażać się niepowodzeniami – najczęściej trzeba zepsuć kilka bochnów, by nauczyć się piec chleb bezglutenowy lub bułki 🙂 Przecież nikt nie urodził się bezglutenowym piekarzem 🙂 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-12-01T18:00:21+00:001 grudnia 2019