Blog

19

Bochen bezglutenowy z mąką gryczaną jak glutenowy

01/12/2019

Bochen bezglutenowy z mąką gryczaną jak glutenowy

01/12/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zauważyliście, że większość chlebów bezglutenowych jest wypiekana w prostokątnej foremce? A przecież nie tak trudno upiec bochen chleba bezglutenowego w klasycznym kształcie. Jaka to byłaby radość dla dzieci, które przecież nie lubią się odróżniać w gronie rówieśników, nawet kształtem kanapki :). Mimo to chleba – bochenka oferuje żadna piekarnia bezglutenowa (chyba, że się mylę). Dopóki to się nie zmieni, podrzucam kolejny przepis na domowy bochen chleba bezglutenowego z gryką, który smakuje też glutenożercom. Nie zrażajcie się dodatkiem mąki gryczanej – jest niewyczuwalna w smaku, pomaga natomiast zachować chlebowi kształt bochna w czasie wyrastania i wypieku oraz zapobiega czerstwieniu. Co ważne – domowy bochen bezglutenowy z gryką ma kolor miękiszu zbliżony do glutenowego chleba. To dodatkowy magnes dla dzieci, które mają trudności z akceptacją pieczywa gluten – free.  

 

Składniki na bochen chleba bezglutenowego z gryką o wadze około 500 g

  • 250 mix B
    mieszanki do wypieków bezglutenowych
  • 60 g mąki gryczanej
    bezglutenowej
  • 16 g świeżych drożdży
    + 30 g letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • około 200 g wody
  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować domowy chleb bezglutenowy z mąką gryczaną?

  • mix B i mąkę gryczaną wymieszaj z solą, dodaj do tej suchej mieszanki drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem
  • wlewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, by dobrze napowietrzyć ciasto
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • wysmaruj dłonie olejem i uformuj bochenek chleba
  • ułóż go na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia i nadaj ostateczny kształt – okrągły lub owalny
  • mokrym nożem zrób nacięcia i zostaw chleb do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu
  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, góra-dół
  • wyrośnięty bochen bezglutenowy obsyp mąką bezglutenową, możesz też posmarować go rozkłóconym jajkiem i posypać makiem
  •  wstaw blachę do piekarnika, po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni C
  • chleb bezglutenowy z gryką piecz jeszcze około 30-40 minut – do tzw. suchego patyczka
  • wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki; chleb wyjmij dopiero po około 10 minutach i ułóż go na metalowej kratce lub drewnianej deseczce 

Przechowywanie chleba bezglutenowego

Chleb bezglutenowy krój ostrym nożem „piłką”, dopiero po całkowitym ostudzeniu i przechowuj go w lnianym worku do pieczywa. Część bochenka pokrój i zamroź „na czarną godzinę” :). Domowy, bezglutenowy chleb z gryką zachowa świeżość przez około 3-4 dni – to zasługa mąki gryczanej. Twoja piekarnia bezglutenowa zyska sławę ;) i domownicy będą często zamawiać właśnie ten bochen ;) Pamiętaj, by nigdy nie zrażać się niepowodzeniami – najczęściej trzeba zepsuć kilka bochnów, by nauczyć się piec chleb bezglutenowy lub bułki ;) Przecież nikt nie urodził się bezglutenowym piekarzem ;) 

KOMENTARZE (19)

Żaneta 17/01/2022 17:53
Czy ten chleb uda się jeśli podwoję wszystkie składniki? Chciałabym aby chleb miał 1 kg. Czy można go upiec w keksówce?
Marcin 18/09/2020 11:15
A już widzę na zdjęciu
Marcin 18/09/2020 11:11
Co to jest mix b?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 18/09/2020 11:25
Mix bor bread - czyli mieszanka do drożdżowych wypieków: chleba, bułek, pyz, pączków, rogalików, ale również idealna do pierogów :)
Marzena 25/01/2020 21:17
Upiekłam dzisiaj te wspaniały chlebek i moja córka,.która usłyszała diagnozę dwa lata temu posmakowała go i powiedziała:,,żadnych modyfikacji nareszcie mamo upiekłaś prawdziwy chleb,smakuje mi". Zrobiła sobie kanapki i dostałam buziaka za chlebek. Dwa lata szukałam przepisu na ten chleb. Dziękuję bardzo za Pani wkład w propagowanie wiedzy na temat życia z celiakią.
Bezglutenowa Mama 27/01/2020 10:06
Marzeno, bardzo się cieszę, że ten chleb przypadł do gustu Twojej córce - to dla mnie największa nagroda :) Życzę dalszych udanych wypieków i nowych smaków :) Pozdrawiam słonecznie :)
Justyna 12/01/2020 22:28
Mi też nie wyrósł zrobił się jak duża splaszczona bułka
Bezglutenowa Mama 14/01/2020 11:56
Justyno, skoro się spłaszczył i nie wyrósł to znaczy, że dałaś za mało albo za dużo wody. Jak wyrabiałaś w rękach kształt bochenka, to ciasto "wylewało" się z rąk, czy dawało się formować? Chleb bezglutenowy ma to do siebie, że trzeba samemu wyczuć konsystencję ciasta, temperaturę pieca, czas rośnięcia itp. Nie poddawaj się. Trzeba zmarnować parę kilo mąki, zanim chleby zaczną się udawać :)
Kamila 11/01/2020 21:49
Ja też zrobiłam pierwszy nie wyrósł wcale w środku był ok ale skórka bardzo twarda teraz zrobiłam.drugie podejście wyrósł i poszedł do pieca zobaczymy co to będzie tym razem
Bezglutenowa Mama 14/01/2020 11:54
Kamila, daj znać, co wyszło za drugim razem. Chleb bezglutenowy ma to do siebie, że trzeba samemu wyczuć konsystencję ciasta, temperaturę pieca, czas rośnięcia itp. Jeśli chleb nie wyrósł w czasie garowania, to w piecu też już nie urośnie. Musisz eksperymentować. Piekę ten chleb od dawna, jest świetny i wierzę, że i Tobie wyjdzie :)
Kamila 14/01/2020 21:58
Bezglutenowa mama super.wyszedl dzisiaj druga tura urósł pięknie po ci jest pyszny
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 20/01/2020 10:03
Bardzo się cieszę :)Smacznego i kolejnych udanych wypieków :)
Rodzinka z Krakowa 05/01/2020 21:08
Właśnie chlebek poszedł do piekarnika trzymajcie kciuki ;-). Mąki musieliśmy sami zmielić bo w sklepie był kiepski wybór ostatnio;-)…
Bezglutenowa Mama 09/01/2020 18:23
I jak wyszło? Umieram ciekawości :)
Joanna 18/12/2019 12:00
Ja również chciałabym się dowiedzieć czy ten przepis nadaje się do maszynki do wypieku chleba?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 18/12/2019 12:42
Joanno, moim zdaniem tak - musisz jednakże sprawdzić, czy gramatura ciasta nie przekroczy gramatury dopuszczalnej w maszynie :) Daj proszę potem znać :)
Monika 10/12/2019 19:10
Chlebek wyszedł przepyszny, ja dodałam do niego płatków owsianych oraz ziaren słonecznika i siemię. Nasz 3 letni synek jest od miesiąca na diecie, więc dopiero zaczynamy. Pani blog jest dla mnie wielką inspiracją
Kamila 05/12/2019 20:30
Czy ten przepis nadaje się do maszyny chlebowej?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 18/12/2019 12:42
Kamilo, podejrzewa, że tak - nie zam jednakże czasu wypieku ani garowania, bo nie mam maszyny.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się