NOWOŚĆ. W sieci Netto, na tzw. zdrowej półce, pojawiły się w stałej sprzedaży bezglutenowe biszkopty bez cukru marki Glutenex. Mają świetną cenę, kosztują niespełna 6 zł! To biszkopty bezglutenowe w belgijskiej czekoladzie deserowej, marka Glutenex zresztą słynie ze stosowania wysokiej jakości czekolady w swoich wyrobach. No i słynie z bezglutenowych słodyczy, gdyż od początku była to główna gałąź rzemieślniczej produkcji tej wielkopolskiej firmy. A Netto słynie, jako jedyny polski dyskont spożywczy, z bezglutenowego regału KLIK. Do tej pory takiego regału nie stworzył Lidl, Biedronka, Dino, Polo itd. A przecież kliencie na diecie bezglutenowej chętnie robili tam zakupy, prawda?
Bezglutenowe biszkopty bez dodatku cukrów, oblane doskonałą belgijska czekoladą deserową, to jeden z hitów marki Glutenex. Cenią je sobie nie tylko osoby z insulinoopornością, cukrzycą i celiakią, ale również dzieci i dorośli będący „tylko” na diecie bezglutenowej. Wiem od znajomych z cukrzycą lub zaburzeniami glikemii, że te bezglutenowe biszkopty bez dodatku cukrów naprawdę nie powodują wahań poziomu cukru. Sama nie mam na razie z tym kłopotów, ale uwielbiam te biszkopty. Bo nie są zbyt słodkie, no i ta czekolada …. A schłodzone w lodówce smakują 10x lepiej, bo czekolada bosko strzela i chrupie, natomiast biszkopt rozpływa się na podniebieniu …. Niebo! Cieszę się, że teraz mogę te biszkopty bezglutenowe bez cukru kupować w markecie Netto przy moim domu. A jeśli nie macie w okolicy tej sieci handlowej, zerknijcie do sklepu internetowego Glutenexu KLIK.
Biszkopty w czekoladzie to nie jedyny produkt bezglutenowy bez dodatku cukrów, będący w asortymencie Glutenexu. Marka oferuje w tej kategorii jeszcze inne słodycze:
Zgodnie z przepisami nie można tych produktów nazywać: bezglutenowe bez cukru, gdyż te wszystkie wyroby zawierają naturalny cukier, pochodzący np. z mąk czy ze skrobi. Są to produkty bezglutenowe BEZ DODATKU cukrów (chodzi o cukier z buraka cukrowego). Jednakże w skrócie mówimy: produkty bezglutenowe bez cukru i żaden urzędnik nie może tego zabronić, prawda?
Wracając jeszcze do biszkoptów w czekoladzie bez cukru: w Netto kosztują niespełna 6 zł, a w sklepie firmowym – ponad 9 zł. Różnica w cenie wynika z tego, że przy dużym zamówieniu sieć jest w stanie wynegocjować korzystniejszą cenę, co oczywiście jest miłe dla naszej kieszeni.
A jaki jest skład tychże biszkoptów? czekolada belgijska bez dodatku cukrów (62%) [miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (soja), aromat] – masa kakaowa minimum 54%, jaja, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia ryżowa, emulgatory: E 475, E 471; proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), substancja zagęszczająca: E 466.
KOMENTARZE