Smak pierwszych w życiu ciast bezglutenowych i chleba bezglutenowego kojarzy mi się nierozerwalnie z Glutenexem. Firma powstała w 1987 r., gdy miałam 8 lat, a w Polsce żywność bezglutenowa dla chorych na celiakię była niedostępna.  Obecnie podpoznański producent jest liderem na rynku żywności bezglutenowej i niskobiałkowej w Polsce i w tym roku świętował 30-lecie. W tym czasie rynek się zmienił, klienci stali się bardziej wymagający, przybyło osób na diecie bezglutenowej i piekarni bezglutenowych. Zmienił się i Glutenex. Dziś to zupełnie inne przedsiębiorstwo, niż 30 lat temu. W branży wiadomo, że Glutenex jest ekspertem od niskobiałkowych i bezglutenowych słodyczy: ciastek i cukierków w czekoladzie. Trudno się dziwić – jego założyciel, Andrzej Kawa, jest mistrzem cukiernictwa i zawodowe szlify zdobywał w najlepszych poznańskich restauracjach.

Gdy byłam dzieckiem

W latach 80-tych w Polsce żywność bezglutenowa była praktycznie niedostępna. Nie wiem, jak mojej Mamie udawało się mnie wykarmić, a apetyt miałam niemały… Pamiętam, jak zamiast chleba jadłam domowy biszkopt, ale w pewnym momencie z Koluszek pociągiem docierał również chleb bezglutenowy. Był pyszny, ale dziś nikt nie pamięta, z jakiej pochodził piekarni i dlaczego szybko zniknął z rynku… A potem w Sadach koło Poznania powstał Glutenex. I bezglutenowe życie stało się piękne…

Był 1987 r. Wtedy jednym producentem żywności bezglutenowej w Polsce była firma Celiko, wytwarzająca kisiele i galaretki bezglutenowe. Ale nam najbardziej brakowało chleba bezglutenowego i ciast. I dzięki Glutenexowi to marzenie się ziściło. Do dziś pamiętam smak pierwszej w życiu biszkoptowej rolady z kremem, marmoladą i galaretką… Wtedy czułam się jak w niebie…

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:04+00:003 stycznia 2018|

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019