Wiecie, że istnieje w Polsce mała piekarnia bezglutenowa, która wypieka pieczywo na specjalne zamówienia indywidualnych klientów? Bez drożdży, skrobi, cukru, mleka, jaj, konkretnych mąk itp … Takie wypieki powstają dla osób, które na sklepowych półkach nie są w stanie znaleźć bezpiecznego dla siebie pieczywa bezglutenowego. Mowa o BIO Piekarzu z Górnego Śląska, który z pasją tworzy autorskie receptury i niemal ratuje życie osób na diecie bezglutenowej oraz na innych dietach eliminacyjnych. Na co dzień jego wypieki znajdziecie w wielu sklepach eko, a także w sieci Organic Farma Zdrowia, na zdrowej półce w Auchan oraz w firmowym sklepie internetowym. Natomiast ciasta i pieczywo na specjalne zamówienie składa się po uzgodnieniu telefonicznym. Chyba nie ma w Polsce drugiej takiej piekarni bezglutenowej, no, chyba że u Bezglutenowej Mamy ;) – bo i mnie zdarzało się tworzyć przepisy dla osób o specjalnych wymaganiach dietetycznych 😍.
BIO Piekarza poznałam wiele lat temu na Polagrze w Poznaniu. Z pasją opowiadał o najwyższej jakości mąkach bezglutenowych BIO Demeter, o kwasie chlebowym i o rzemieślniczych sposobach wypieku chleba z podstawowych składników, bez chemii. Potem BIO Piekarz wyspecjalizował się w rzemieślniczym pieczywie bezglutenowym. Stworzył Specjalistyczną Pracownię Bezglutenową w Reńskiej Wsi, o czym dowiedziałam się z jego barwnego profilu na Facebooku. Wreszcie w magazynie Mistrz Branży KLIK znalazłam artykuł o fuzji BIO Piekarza ze znaną piekarnią NOWAKOWSKI TRADYCJA. Wkrótce potem pojawił się w Lidlu mrożony chleb bezglutenowy marki BIO Piekarz Nowakowski – o czym pisałam na blogu KLIK, a w sklepikach eko zaczęłam dostrzegać bezglutenową bułkę tartą tej marki.
Chleb bezglutenowy na zakwasie od BIO Piekarza mieliśmy okazję skosztować na specjalistycznych koloniach dla dzieci z celiakią. Chleb został stworzony specjalnie dla nas – ze zdrowych składników, dozwolonych w diecie wszystkich uczestników. Dotarło do nas również pyszne ciasto bananowe, które zachwyciło kolonistów oraz kadrę (na zdjęciu poniżej).
Przeanalizowałam w sklepach (Organic Farma Zdrowia, Auchan, Lidl, sklep internetowy BIO Piekarza) składy chleba bezglutenowego z Grudyni Wielkiej. Znaleźć tam można m. in. mąki BIO Demeter: kasztanową, z komosy ryżowej, z grochu żółtego, z soczewicy czerwonej, z sorgo, łubinową, teff, migdałową, kokosową, rozmaite błonniki, zakwas bezglutenowy na chleb… Od samego czytania nabiera się apetytu ;) Jeśli zatem jesteście na diecie bezglutenowej, poszukujecie pieczywa gluten-free o idealnym składzie lub macie kłopot ze znalezieniem chleba odpowiedniego dla swojej diety eliminacyjnej – zerknijcie lub zadzwońcie do BIO Piekarza – 602 788 186. Warto.
KOMENTARZE