Blog

Bezglutenowy chleb mrożony od BIO Piekarza w Lidlu

28/11/2018

Bezglutenowy chleb mrożony od BIO Piekarza w Lidlu

28/11/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ta wiadomość z pewnością ucieszy miłośników dobrego pieczywa bezglutenowego. W Lidlu w całej Polsce pojawił się właśnie mrożony chleb bezglutenowy od BIO Piekarza – w dwóch wersjach. To bezglutenowy chleb na drożdżach (ze skrobią pszenną bezglutenową) oraz wykwintny chleb bezglutenowy na zakwasie  – ale szkoda, że z gumą guar. Niemniej jednak mrożone pieczywo gluten – free to ciekawe uzupełnienie bezglutenowej oferty Lidla, który od dawna sprzedaje chleb chleb bezglutenowy Balvitenu o długim terminie przydatności. Ale pieczywo od BIO Piekarza to zupełnie inna półka. Zobaczcie sami poniżej jego krótki skład. A czy ten mrożony chleb bezglutenowy jest gotowy do jedzenia od razu po rozmrożeniu? Tak. aczkolwiek BIO Piekarz zaleca podgrzanie go jeszcze przez około 10 minut w 180 stopniach. Szczegółowa instrukcja zamieszczona jest na opakowaniu (zobacz też zdjęcie poniżej). Kupiłam na początek tańszy, czyli codzienny chleb bezglutenowy. Właśnie się rozmraża, dziś będzie degustacja :).

Wykwintny chleb bezglutenowy, ale z gumą guar

Wykwintny chleb bezglutenowy na zakwasie ma bardzo fajny skład (zresztą BIO Piekarz słynie z pieczywa bezglutenowego o dobrym składzie i recepturze). Nie zawiera chemicznych dodatków i co ważne, to chleb bezglutenowy bez cukru i bez drożdży. Kosztuje  10 zł za 300 g. Oto jego skład: woda, mąka z komosy ryżowej, mąka kasztanowa, mąka ryżowa, mąka jaglana, mąka gryczana, skrobia z tapioki, olej rzepakowy, nasiona chia, sól, substancja zagęszczająca: guma guar. Jedynym składnikiem, który nie pasuje moim zdaniem do wykwintności tego chleba, jest guma guar. To zagęstnik, który cieszy się coraz mniejszą sławą, a producenci zastępują go obecnie np. gumą ksantanową lub hydroksypropylometylocelulozą. Guma guar nie jest szkodliwa – ale u niektórych osób może wywoływać dolegliwości żołądkowe. Osobiście staram się kupować chleb bezglutenowy bez gumy guar.

Codzienny chleb bezglutenowy – ze skrobią pszenną

Drugi chleb mrożony od BIO Piekarza  – tzw. codzienny – jest wypiekany na bazie drożdży. Kosztuje 8 zł za 300 g. Jego zaletą jest brak chemicznych dodatków, a wadą – obecność skrobi pszennej bezglutenowej. To skrobia bezpieczna dla chorych na celiakię, ale zabroniona w diecie osób z alergią na pszenicę.

Oto skład mrożonego chleba codziennego od BIO Piekarza: woda, mąka ryżowa, skrobia pszenna bezglutenowa, mąka gryczana, skrobia z tapioki, olej rzepakowy, nasiona chia, cukier, babka płesznik, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, drożdże, sól.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się