Blog

BIO bezglutenowe drożdżówki z polskich składników

31/05/2019

BIO bezglutenowe drożdżówki z polskich składników

31/05/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

BIO bezglutenowe i polskie – czy to naprawdę możliwe? Tak – odkąd pojawił się pierwszy polski mix bezglutenowy BIO marki Balviten. Specjalnie z tej okazji postanowiłam przetestować polskie produkty bezglutenowe BIO i upiekłam drożdżówki z serem. Bezglutenowe drożdżówki BIO – brzmi pięknie, prawda? Kosztuje równie pięknie, a smakuje…   No właśnie, czy wypieki bezglutenowe BIO inaczej smakują? Na pewno są zdrowsze, to nie ulega wątpliwości. Zapraszam do przepisu i do mojej subiektywnej oceny. Zobaczcie, jak wypadł test Bezglutenowej Mamy ;)

Składniki na BIO bezglutenowe drożdżówki- 5 szt

  • 2 żółtka
    z jaj z wolnego wybiegu
  • 80 g jogurtu naturalnego BIO
  • 130 g bezglutenowego mixu BIO
    do wypieku pieczywa KLIK
  • 15 g cukru
  • 20 g miękkiego masła BIO
  • 12 g świeżych drożdży
    lub 4 g suszonych
  • 1/4 łyżeczki soli(*) Składniki alergenne zaznaczone są pogrubioną czcionką

Składniki na nadzienie serowe

  • 80 g twarogu BIO
  • 1 żółtko
  • 25 g cukru
  • 10 g masła BIO(*) Składniki alergenne zaznaczone są pogrubioną czcionką

Jak przygotować BIO bezglutenowe drożdżówki?

  • Przygotuj nadzienie: wszystkie składniki wymieszaj w misce i rozgnieć widelcem na gładką masę.
  • W osobnej misce umieść wszystkie składniki na BIO bezglutenowe drożdżówki
  • Wyrabiaj ciasto mikserem przez około 5 minut, by je dobrze napowietrzyć
  • W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki jogurtu lub mixu, by uzyskać ciasto o elastycznej konsystencji – jak dobrze wyrobiona ciastolina
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 40 minut; bezglutenowe ciasto drożdżowe ma podwoić objętość
  • Zagnieć ciasto i uformuj z niego 5 kulek
  • Ułóż je  w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz
  • Na środku każdej drożdżówki zrób wgłębienie dnem kieliszka lub palcem
  • Nałóż tam nadzienie serowe lub dżem, jabłka, czekoladę itp. – tak jak lubisz
  • BIO bezglutenowe drożdżówki zostaw do wyrośnięcia ma około 30 minut
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C
  • Piecz drożdżówki przez około 25-30 minut – do zrumienienia
  • Gdy ostygną, udekoruj je cukrem pudrem, lukrem lub stopioną czekoladą bezglutenową
  • Część drożdżówek możesz zamrozić – przydadzą się na śniadanie dla ucznia lub przedszkolaka na diecie bezglutenowej

Co różni BIO bezglutenowe drożdżówki od zwykłych bezglutenowych bułek?

Gdyby ktoś zapytał, czy bezglutenowe drożdżówki z BIO składników mają jakąkolwiek przewagę nad bułkami ze zwykłych surowców, odpowiem szczerze, że nie. Ciasto przygotowuje się tak samo, ono tak samo się wyrabia i rośnie. Buły BIO i te nie – BIO smakują identycznie. Jaki jest zatem sens w pieczeniu BIO bezglutenowych ciast, chlebów, pączków, ciastek itp.? Nie dość, że dieta bezglutenowa sama w sobie jest droga, to po co jeszcze wydawać pieniądze na składniki BIO? Kilogram „zwykłego”mixu bezglutenowego do wypieków drożdżowych kosztuje w Balvitenie 11 zł, natomiast kilogram mixu BIO wyniesie aż 20 zł… Do tego BIO masło, BIO jogurt…

Porównajmy zatem składy zwykłego mixu do pieczenia chleba i tego BIO, oba są z firmy Balviten:

  • Mix for bread KLIK– skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko grochowe, białko sojowe, mąka gryczana, glukoza, błonnik jabłkowy, błonnik grochowy, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól. 
  • BIO Mix for bread KLIK – skrobia kukurydziana*, mąka ryżowa*, mąka kukurydziana*, błonnik z babki płesznik*, cukier, sól, substancja zagęszczająca: guma guar*; białko grochowe*.  (*) Z upraw ekologicznych.

Wyraźnie widać, że mix BIO ma mniej składników i nie zawiera alergizującej soi, ale brakuje w nim również wartościowej mąki gryczanej, która jest obecna w zwykłym mixie B. Producent użył również innych substancji zagęszczających, ale jak wspomniałam, nie ma to żadnego wpływu na jakość ciasta drożdżowego. Dla zainteresowanych klasą BIO – w sklepie internetowym Balviten znajdziecie wiele innych produktów bezglutenowych BIO KLIKm. in. bezglutenowe płatki owsiane, jaglane i gryczane BIO.

BIO mix bezglutenowy czy zwykły?

Podsumujmy zatem nasz test:

  • BIO bezglutenowy mix chlebowy nie zawiera alergizującej soi
  • mamy powód do dumy: to pierwszy BIO bezglutenowy mix polskiej produkcji
  • spełnia rygorystyczne wymagania określone dla produktów BIO
  • do jego produkcji użyto mąk z ziaren uprawianych w sposób przyjazny dla naszej planety, z minimalną  ilością środków ochrony roślin
  • oznacza to, że jest produktem zdrowszym dla człowieka i dla środowiska
  • minusem jest cena, ale produkty BIO zawsze są droższe i każdy z nas dobrowolnie decyduje, jaki chce mieć wkład w ochronę środowiska
  • po bezglutenowe mieszanki BIO nie musimy już jeździć za granicę ;)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się