Przynajmniej dwa razy w miesiącu podaję na obiad bezglutenowy strogonow – bo to danie bogate w żelazo, tak potrzebne dzieciom i dorosłym z celiakią. Strogonow smakuje świetnie z wszelkimi dodatkami: z brązowym ryżem, makaronem, kluseczkami francuskimi, ale również z ziemniakami czy bezglutenowymi kluskami śląskimi. Te KLIK najlepiej przygotować samemu, ale od niedawna można też kupić bezglutenowe kluski śląskie w marketach niemal we wszystkich miastach. Dzieci uwielbiają kluski, więc warto przy tej okazji przemycić im bezglutenowy strogonow – ugotowany z warzywami lub bez. Do obiadu z mięsem koniecznie trzeba podać warzywa, np. ogórek kiszony, kapustę kiszoną, paprykę, brokuły, sałatę itp. Nam takie zestawienie podoba się i bardzo smakuje, dlatego zastanawiam się, czy wprowadzić je do menu na koloniach z dietą bezglutenową 2019 :). A gdzie kupić bezglutenowe mrożonki Jawo? Szukajcie ich m. in. w sieci Lewiatan, Auchan, Carrefour, Intermarche i wielu innych. I z ich pomocą komponujcie pyszne podwieczorki i obiady bezglutenowe. Bo najlepsze jedzenie jest tylko w domu 🙂

Składniki strogonow bezglutenowy (4 porcje)

  • 1 kg wołowiny pokrojonej w cienkie paski
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • por
    tylko biała część
  • mały korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • opcjonalnie 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • opcjonalnie 2 upieczone papryki, bez skórki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • opcjonalnie –  1 łyżka mąki ziemniaczanej
    bez śladowych ilości glutenu
  • dowolne przyprawy: czerwona papryka, majeranek, kurkuma, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
    bez śladowych ilości glutenu
  • sól do smaku
  • około 1 litr wrzątku
  • opakowanie mrożonych, bezglutenowych klusek śląskich

Jak przygotować bezglutenowy strogonow?

  • Bezglutenowy strogonow najlepiej przygotować dzień wcześniej. Najpierw przygotuj marynatę. Zmieszaj 5 łyżek oleju oraz po 1/2 łyżeczki przypraw: kurkumy, czerwonej papryki, majeranku  – nie dodawaj na tym etapie soli. Dodaj szczyptę tymianku, 2 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego. Marynatą posmaruj pokrojone w paseczki mięso i wstaw je na kilka godzin do lodówki.
  • Następnie zeszklij w głębokiej patelni na maśle klarowanym pokrojoną cebulę i czosnek. Przełóż do miseczki. Na tym samym tłuszczu smaż przez kilka minut wołowinę,wyjętą z lodówki około godzinę przed smażeniem.
  • Umyj i pokrój pieczarki, obierz i pokrój w plastry marchewkę, obierz i zetrzyj pietruszkę na tarce o drobnych oczkach. Do zrumienionego mięsa dolej około 1 litra wrzącej wody. Przykryj garnek i duś bezglutenowy strogonow na małym ogniu około godzinę.
  • Dodaj pieczarki i pietruszkę oraz zeszkloną cebulę. W razie potrzeby dodaj wodę lub bulion – mięso ma być cały czas przykryte płynem. Gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę czy nawet dwie godziny, aż mięso stanie się kruche.
  • Dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i wymieszaj. Możesz również dodać upieczoną wcześniej paprykę, z której zdejmiesz skórkę. W razie potrzeby oprósz strogonowa mąką bezglutenową (uniwersalnym mixem lub ziemniaczaną bez śladowych ilości glutenu).
  • Zamieszaj i jeszcze chwilę gotuj. Odstaw bezglutenowego strogonowa z ognia i ugotuj bezglutenowe kluski śląskie według przepisu na opakowaniu.
  • Gdzie kupić bezglutenowe kluski śląskie z dziurką? KLIK
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-05-25T12:58:49+00:0025 maja 2019|