Niedobory żelaza dość często występują u osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, dlatego warto przynajmniej raz w tygodniu włączyć do diety wołowinę. W naszym domu pojawia się ona pod postacią strogonowa bez glutenu, z bezglutenowymi kluskami kładzionymi i surówką z kiszonej kapusty (witamina C poprawia wchłanialność żelaza).
Dzień wcześniej przygotuj marynatę. Zmieszaj 5 łyżek oleju oraz po 1/2 łyżeczki przypraw: kurkumy, czerwonej papryki, majeranku oraz soli. Dodaj szczyptę tymianku, 2 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego. Marynatą posmaruj pokrojone w paseczki mięso i wstaw je na noc do lodówki. Następnego dnia zeszklij w głębokiej patelni na maśle klarowanym pokrojoną cebulę i czosnek. Przełóż do miseczki. Na tym samym tłuszczu smaż przez kilka minut wołowinę. Umyj i pokrój pieczarki, obierz i pokrój w plastry marchewkę, obierz i zetrzyj pietruszkę na tarce o drobnych oczkach. Do zrumienionego mięsa dolej około 1 litra wody. Przykryj i duś na małym ogniu około godzinę. Dodaj pieczarki i pietruszkę oraz zeszkloną cebulę. W razie potrzeby dodaj wodą – mięso ma być cały czas przykryte płynem. Gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę, aż mięso stanie się kruche. Dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i wymieszaj. W razie potrzeby oprósz strogonowa mąką bezglutenową (uniwersalnym mixem lub ziemniaczaną bez śladowych ilości glutenu). Zamieszaj i jeszcze chwilę gotuj. Odstaw bezglutenowego strogonowa z ognia i przygotuj bezglutenowe kluski kładzione.
W garnku zagotuj 2 l wody z łyżeczką soli i łyżką oleju. W miseczce widelcem rozmieszaj jajka, dodaj sól i mąkę. Mieszaj widelcem kilkanaście sekund, aż znikną grudki i uzyskasz jednolite ciasto. Łyżeczką nakładaj porcje ciasta (np. 1/2 łyżeczki) i wkładaj do wrzątku. Gotuj bezglutenowe kluski kładzione na małym ogniu przez około 4-5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i podawaj ze strogonoffem bez glutenu.
Posiekaj drobno cebulkę, przełóż ją na sitko i solidnie oprósz solą. Zostaw na 20 minut. Posiekaj kiszoną kapustę, dodaj marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach i kilka łyżek oleju. Cebulę wypłucz obficie zimną wodą i odcedź. Dodaj do kapusty, dopraw pieprzem, kminkiem, posiekaną natką pietruszki.
Dieta bezglutenowa, zwłaszcza ta oparta na gotowych produktach, bywa przyczyną niedoborów pokarmowych u dzieci i dorosłych z celiakią. Dlatego warto każdy posiłek wzbogacać wartościowymi składnikami. Bogata w żelazo wołowina powinna pojawiać się przynajmniej raz w tygodniu w menu osoby na diecie bezglutenowej. Strogonow bez glutenu, z bezglutenowymi kluskami kładzionymi, jest jedną z propozycji wartościowych dań obiadowych. Większość przepisów zaleca krótkie smażenie i duszenie mięsa. Moim domownikom najbardziej jednak smakuje strogonow z kruchym mięsem, rozpływającym się w ustach. Dlatego właśnie duszę potrawę około 2 godzin. Niejeden szef kuchni obruszyłby się, czytając ten przepis, ale… moje przepisy są dla bezglutenowych dzieci i dorosłych, a nie dla szefów kuchni ;).
KOMENTARZE