Lada moment zacznie się sezon na truskawki, więc podrzucam pomysł na szybki podwieczorek bezglutenowy dla dzieci. Ugotuj i ostudź domowe lub gotowe pyzy ziemniaczane. Prościzna, a dalej jest jeszcze prościej ;) Na bazie kefiru i truskawek przygotuj pyszny sos owocowy. Całość osłodź kandyzowanym lub zwykłym cukrem. Gotowe. Nasza Zosia była zachwycona takim bezglutenowym podwieczorekiem, tym bardziej że lubi kluchy pod każdą postacią. Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem truskawkowym i kandyzowanym cukrem to również podwieczorek dla alergika. Gdy zamienicie kefir na jogurt kokosowy o dobrym składzie lub zblendujecie same truskawki, powstanie fantastyczny i lekki deser. Idealny na całe lato, dlatego pyzy ziemniaczane z owocami na pewno pojawią się na naszych bezglutenowych koloniach 2019.
Jak przygotować bezglutenowe pyzy ziemniaczane? Przepis jest TUTAJ – KLIK. Jeśli nie macie czasu lub wysyłacie dziecko z celiakią na weekend do babci :), możecie skorzystać z mrożonych pyz bezglutenowych JAWO, które są w sprzedaży m. in. w sieciach Lewiatan, Auchan i Carrefour. Pamiętaj jednak, że zwykłe pyzy ziemniaczane często zawierają gluten lub są nim zanieczyszczone. Dlatego kupuj tylko pyzy z wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy”. Inspiracje na posiłki na bazie bezglutenowych pyz czy klusek znajdziesz na stronie: www.jawolewdomu.pl/bezglutenowe/
Wracając do przepisu: