Blog

2

Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem truskawkowym

09/05/2019

Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem truskawkowym

09/05/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Lada moment zacznie się sezon na truskawki, więc podrzucam pomysł na szybki podwieczorek bezglutenowy dla dzieci. Ugotuj i ostudź domowe lub gotowe pyzy ziemniaczane. Prościzna, a dalej jest jeszcze prościej ;) Na bazie kefiru i truskawek przygotuj pyszny sos owocowy. Całość osłodź kandyzowanym lub zwykłym cukrem. Gotowe. Nasza Zosia była zachwycona takim bezglutenowym podwieczorekiem, tym bardziej że lubi kluchy pod każdą postacią. Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem truskawkowym i kandyzowanym cukrem to również podwieczorek dla alergika. Gdy zamienicie kefir na jogurt kokosowy o dobrym składzie lub zblendujecie same truskawki, powstanie fantastyczny i lekki deser. Idealny na całe lato, dlatego pyzy ziemniaczane z owocami na pewno pojawią się na naszych bezglutenowych koloniach 2019

Składniki na bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem truskawkowym (4 porcje)

Gotujemy pyzy, blendujemy truskawki z kefirem ;)

Jak przygotować bezglutenowe pyzy ziemniaczane? Przepis jest TUTAJ – KLIK. Jeśli nie macie czasu lub wysyłacie dziecko z celiakią na weekend do babci :), możecie skorzystać z mrożonych pyz bezglutenowych JAWO, które są w sprzedaży m. in. w sieciach Lewiatan, Auchan i Carrefour. Pamiętaj jednak, że zwykłe pyzy ziemniaczane często zawierają gluten lub są nim zanieczyszczone. Dlatego kupuj tylko pyzy z wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy”. Inspiracje na posiłki na bazie bezglutenowych pyz czy klusek znajdziesz na stronie: www.jawolewdomu.pl/bezglutenowe/

Wracając do przepisu:

  • Wrzuć pyzy do garnka z 3 l wrzątku z łyżeczką  soli
  • Nie przerywaj wrzenia i nie mieszaj. Od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut na małym ogniu 
  • Po ugotowaniu wyjmij pyzy za pomocą łyżki cedzakowej i włóż do miski. Przelej delikatnie zimną wodą i ostudź
  • Truskawki zblenduj z kefirem (może być maślanka, jogurt lub słodka śmietana)
  • Bezglutenowe pyzy ziemniaczane polej sosem truskawkowym, posyp cukrem i podaj głodnemu dziecku.
  • Smacznego ;)

KOMENTARZE (2)

Anna 14/06/2019 13:19
Mam 4-letnią córkę Paulę, która jest uczulona na gluten. Na początku byłam wręcz przerażona tym, jakie życie ją czeka ale także tym, że sama o tym niewiele wiem. Nie wspomnę, że moje umiejętności kulinarne w aspekcie diety bezglutenowej zrobiły się zerowe. Ale z czasem, dzięki internetowi i takim blogom jak ten dostrzegam wiele zalet. Nauczyłam się robić proste potrawy, które smakują całej rodzinie. Chcąc nie chcąc my także zjadamy potrawy bez glutenu. Z czasem stwierdzam, że te potrawy są naprawdę przepyszne. Pyzy ziemniaczane już robiłam, co prawda bez truskawek, ale były rewelacyjne.
Bezglutenowa Mama 14/06/2019 14:13
Aniu, fantastycznie że gotujesz bezglutenowo i smakuje to całej rodzinie :) Dzięki temu Paula widzi, że je dieta jest OK :) Powodzenia w kuchni i na co dzień :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się