Lada moment zacznie się sezon na truskawki, więc podrzucam pomysł na szybki podwieczorek bezglutenowy dla dzieci. Ugotuj i ostudź domowe lub gotowe pyzy ziemniaczane. Prościzna, a dalej jest jeszcze prościej 🙂 Na bazie kefiru i truskawek przygotuj pyszny sos owocowy. Całość osłodź kandyzowanym lub zwykłym cukrem. Gotowe. Nasza Zosia była zachwycona takim bezglutenowym podwieczorekiem, tym bardziej że lubi kluchy pod każdą postacią. Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem truskawkowym i kandyzowanym cukrem to również podwieczorek dla alergika. Gdy zamienicie kefir na jogurt kokosowy o dobrym składzie lub zblendujecie same truskawki, powstanie fantastyczny i lekki deser. Idealny na całe lato, dlatego pyzy ziemniaczane z owocami na pewno pojawią się na naszych bezglutenowych koloniach 2019

Składniki na bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem truskawkowym (4 porcje)

Gotujemy pyzy, blendujemy truskawki z kefirem 🙂

Jak przygotować bezglutenowe pyzy ziemniaczane? Przepis jest TUTAJ – KLIK. Jeśli nie macie czasu lub wysyłacie dziecko z celiakią na weekend do babci :), możecie skorzystać z mrożonych pyz bezglutenowych JAWO, które są w sprzedaży m. in. w sieciach Lewiatan, Auchan i Carrefour. Pamiętaj jednak, że zwykłe pyzy ziemniaczane często zawierają gluten lub są nim zanieczyszczone. Dlatego kupuj tylko pyzy z wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy”. Inspiracje na posiłki na bazie bezglutenowych pyz czy klusek znajdziesz na stronie: www.jawolewdomu.pl/bezglutenowe/

Wracając do przepisu:

  • Wrzuć pyzy do garnka z 3 l wrzątku z łyżeczką  soli
  • Nie przerywaj wrzenia i nie mieszaj. Od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut na małym ogniu 
  • Po ugotowaniu wyjmij pyzy za pomocą łyżki cedzakowej i włóż do miski. Przelej delikatnie zimną wodą i ostudź
  • Truskawki zblenduj z kefirem (może być maślanka, jogurt lub słodka śmietana)
  • Bezglutenowe pyzy ziemniaczane polej sosem truskawkowym, posyp cukrem i podaj głodnemu dziecku.
  • Smacznego 🙂
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-05-25T12:56:33+00:009 maja 2019|