Ten sernik podbił serca wszystkich uczestników bezglutenowych, wiosennych warsztatów w Lesznie. Dobrze wyrośnięty, puszysty, aksamitny… Latem doskonale komponuje się z letnimi dodatkami: z galaretką ze świeżych malin i jagodami.
Dziś kupiłam świeże jagody od dzieci przy drodze i zamierzam upiec jakieś ciasto z musem jagodowym. Z piankowym, lekko kwaskowym.
– 1 kg dobrego tłustego sera
– 4 spore ziemniaki ugotowane na sypko
– 6 jaj
– 2 szklanki cukru pudru
– kostka masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu
– 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
– laska wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego bezglutenowego
– bezglutenowa kaszka kukurydziana lub bezglutenowa bułka tarta
MUS:
– opakowanie śmietanki kremówki (opcjonalnie)
– 500 g świeżych lub mrożonych malin
– 16 g żelatyny bez śladowych ilości glutenu rozpuszczonej w 50 g zimnej wody
– 70 g cukru pudru
Utarłam tłuszcz, dodałam stopniowo po jednym żółtku i po łyżce cukru oraz zmielony twaróg wraz z ziemniakami. Piekarnik ustawiłam na 180 stopni C. Na końcu włożyłam sztywno ubitą pianę z białek i mąkę ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszałam. Włożyłam do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Wstawiłam do ogrzanego piekarnika na godzinę – do suchego patyczka.
W czasie pieczenia nie ruszałam formą. Upieczony sernik zostawiłam jeszcze na kwadrans w wyłączonym piekarniku. Gdy ostygł, przygotowałam mus z malin. Ugotowałam maliny z cukrem (z dodatkiem paru łyżek wody), zmiksowałam je i dodałam żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie, a następnie roztopioną w kąpieli wodnej. Ubiłam na sztywno śmietanę z łyżką cukru pudru i posmarowałam nią sernik. Gdy mus ostygł, wylałam go na sernik i wstawiłam do lodówki, by stężał. Ostatnim etapem miało być polanie sernika czekoladą, ale czas było jechać w gości, więc odpuściłam sobie tę polewę.
Nie wiem, jak smakował ten sernik, bo od tygodnia nie jem słodyczy. Od gości nie słyszałam jednak słowa krytyki, więc chyba było OK ;)
(*) Przepis na sernik pochodzi od pani Mirki Karpińskiej, nauczycielki przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie.
TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA INNE BEZGLUTENOWE SERNIKI:
TRADYCYJNY SERNIK BEZGLUTENOWY
BEZGLUTENOWY SERNIK Z ZIEMNIAKAMI
BEZGLUTENOWY SERNIK NA CZEKOLADOWYCH CIASTECZKACH
BEZGLUTENOWY SERNIK Z GALARETKĄ