Blog

5

Bezglutenowy sernik straciatella z orzeźwiającą miętą

16/08/2015

Bezglutenowy sernik straciatella z orzeźwiającą miętą

16/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na sernik straciatella z listkami mięty dostałam od najstarszej siostry. W jej domu to ciasto jest hitem letnich spotkań z przyjaciółmi. Od dziś się temu nie dziwię – domownicy niemal siłą odrywali mnie od lodówki, w której chłodziło się to cudo.

Zastanawiam się tylko, która nuta najbardziej mnie pociągała: mięta, zimny sernik z czekoladą, a może galaretka z soku jabłkowego?

 

 

sssSkładniki:

– opakowanie bezglutenowych biszkoptów o dowolnym kształcie;

– 25 dag serka marscapone;

– łyżka żelatyny;

– galaretka cytrynowa w proszku bez śladowych ilości glutenu;

– pół szklanki listków mięty;

– pół litra śmietanki kremówki 30-36%;

– 10 dag czekolady deserowej bez śladowych ilości glutenu;

– 250 ml soku jabłkowego;

– 3 łyżeczki żelatyny bez śladowych ilości glutenu;

– gałązka mięty;

– kilka małych listków mięty;

 

 

sernik striacatella (5)Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam warstwę biszkoptów. Galaretkę wraz z łyżką żelatyny rozpuściłam w szklance wrzątku i ostudziłam. Starłam czekoladę na tarce (duże oczka). Ubiłam kremówkę na sztywno.

Zmiksowałam serek marscapone z listkami mięty, dodałam ubitą kremówkę i delikatnie wymieszałam.

 

 

sernik striacatella (1)Na końcu wlewałam słabym strumieniem ostudzoną galaretkę i stale mieszałam masę mikserem na wolnych obrotach. Dodałam wiórki czekoladowe i gotową masę wyłożyłam na biszkopty.

Tortownicę wstawiłam do lodówki na dwie godziny.

 

 

sernik striacatella (3)Sok jabłkowy zagotowałam z miętą. Gałązkę wyjęłam, a do gorącego soku dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam. Wystudziłam galaretkę, a gdy zaczęła tężeć, wlałam ją na sernik. Ozdobiłam listkami mięty i ponownie wstawiłam do lodówki.

Ten bezglutenowy sernik straciatella smakuje najlepiej, gdy jest dobrze schłodzony, orzeźwiający.  Jego zaletą jest też fakt, że do przygotowania ciasta nie potrzeba piekarnika (ważne, gdy za oknem temperatura sięga 40 stopni C). Można go przygotować na biszkoptach, ale i na innych bezglutenowych ciastkach lub na spodzie swojego autorstwa.

Smacznego!

(*) Przepis siostra wyszperała w tygodniku „Przyjaciółka”, który nasza mama prenumeruje od pierwszego numeru.

TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA INNE BEZGLUTENOWE SERNIKI:

BEZGLUTENOWY SERNIK DYNIOWY

BEZGLUTENOWY SERNIK ROSA

BEZGLUTENOWY SERNBEZ SERA

TRADYCYJNY SERNIK BEZGLUTENOWY

SERNIK BEZGLUTENOWY RICOTTA

BEZGLUTENOWY SERNIK WEGAŃSKI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z ZIEMNIAKAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA CZEKOLADOWYCH CIASTECZKACH

BEZGLUTENOWY SERNIK Z GALARETKĄ

BEZGLUTENOWE SERNICZKI Z DAKTYLAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z MAKIEM

KOMENTARZE (5)

aga 17/08/2015 22:20
A ja z innej bajki! W tym tyg w netto będzie jeszcze mieszanka studencka firmy Kraszki, ma 200 g, nie zawiera śladowych ilości glutenu i co najważniejsze kosztuje 4,79! Takiej taniej w życiu nie widziałam. Szukajcie w produktach chwilowych, czyli naprzeciw palet z wodą/regał z alkoholem :) i są tam też cuk 90g za 2 zł bulik z kłosem!
Bezglutenowa Mama 18/08/2015 11:40
O, dzięki, zerknę dziś :)
Bezglutenowa Mama 17/08/2015 16:04
Julito, zerknij - przy składnikach jest zdjęcie produktów, których użyłam.
Julita 17/08/2015 15:29
Witam, czy mogłabym prosić o informację jakich firm są składniki użyte w przepisie bo jak domyślam się są to produkty bezglutenowe? Pytam z tego względu, gdyż obecnie jestem na etapie szukania zamienników bezglutenowych. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Sebastiasia 17/08/2015 08:04
Wyglada oblednie. Jak w najlepszej cukierni glutenowejszkoda, ze nie jem slodyczy i nabiału. Ale na pewno wykorzystam przepis na najbliższą rodzinna okazję. Świetnie sie prezentuje
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się