Blog

5

Bezglutenowe serniczki z daktylami pod choinkę

19/12/2014

Bezglutenowe serniczki z daktylami pod choinkę

19/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Znasz bezglutenowe serniczki? U nas schodzą na pniu, bo to miniserniczki, czyli malutkie porcje sernika, upieczone w foremkach do ciastek lub muffinek. A dzieci lubią wszystko, co małe ❤ Miniserniczki bezglutenowe docenią też wszyscy, którzy uwielbiają ciasto „z brzegiem”, czyli z przyrumienionymi bokami. Tutaj każdy serniczek bezglutenowy ma takie boskie boki 😍 Jest jeszcze jedna opcja: bezglutenowe serniczki z daktylami i imbirem lub udekorowane posypka, migdałami czy suszona śliwką. Pole do popisu jest nieograniczone. Równie dobrze można to ciasto upiec w dużej formie, wydłużając czas w piekarniku. 

Przepis na serniczki bezglutenowe jest prosty, a składniki ogólnodostępne. Piekłam ten sernik już wtedy, gdy z kuchnią byłam mało oswojona… I zawsze wychodził. Dlatego mogę zapewnić, że to przepis bezglutenowy dla obustronnie leworęcznych. 

Oczywiście to ciasto bardzo łatwo można przygotować w thermomixie, wtedy obędzie się bez mielenia twarogu: wystarczy wszystkie składniki (oprócz białek jaj) zmiksować przez 3 minuty/obr. 6. Osobno ubija się pianę (mikserem lub w thermomixie) i gotowe. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Bezglutenowe miniserniczki – składniki na 20 porcji

  • 4 jaja
    osobno białka i żółtka
  • 500 g twarogu półtłustego
    u mnie twaróg bez laktozy
  • 200 g miękkiego masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • 30 g (2 czubate łyżki) bezglutenowej mąki do słodkich wypieków
  • 200 g (szklanka) cukru
    może być pół na pól: biały i dark muscovado
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • opcjonalnie do ozdoby: kilka suszonych daktyli, śliwek lub moreli

Bezglutenowe miniserniczki – wykonanie

  • małe foremki do muffinek posmaruj masłem i posyp np. mąką migdałową bezglutenową lub migdałami zmielonymi w młynku do kawy
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, grzałka góra – dół
  • twaróg zmiel lub zblenduj
  • do miski miksera włóż twaróg, masło, żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i ewentualnie imbir lub cynamon
  • miksuj składniki na średnich obrotach przez 3-4 minuty, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto
  • w osobnej misce ubij białko na sztywną pianę
  • porcjami dodawaj ją do ciasta i delikatnie mieszaj (tak, jak ciasto na biszkopt)
  • gotowe ciasto nakładaj do foremek do 3/4 wysokości
  • jeśli chcesz, udekoruj je kawałkami daktyli, moreli lub czekoladowymi kropelkami albo kolorową posypką cukrową
  • blachę z miniserniczkami bezglutenowymi wstaw do piekarnika na środkową półkę, piecz około 35 minut
  • jeśli wolisz, aby ciasto było mniej przypieczone, pod koniec pieczenia przykryj je folią aluminiową
  • wyłącz piekarnik i zostaw miniserniczki jeszcze przez około 10 minut
  • wystaw blachę, gdy serniczki zupełnie ostygną, przełóż je na talerz
  • smacznego!

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

Wpis archiwalny z 2014 r. – przepis na bezglutenowe miniserniczki

Ilu cukierników, tyle serników… U nas na pniu schodzą serduszkowe ciasteczka z dodatkiem daktyli i szczyptą imbiru, z lekko przyrumienioną skórką. Równie dobrze upiecze się ten sernik w dużej blaszce.

Przepis jest prosty, a składniki ogólnodostępne. Piekłam ten sernik już wtedy, gdy z kuchnią byłam mało oswojona… I zawsze wychodził :). 

 

sernik (1)Składniki:

– 4 jajka

– 200 gram miękkiego, nie płynnego, masła

– 500 gram białego sera

– niepełna szklanka cukru (pół na pół biały i dark muscovado)

– cukier waniliowy, imbir, karob, daktyle

– 2 łyżki bezglutenowej mąki uniwersalnej (albo np. skrobi ziemniaczanej)

 

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.sernik (2) Foremki (silikonowe, papierowe lub wszelkie inne) smaruję lekko masłem i posypuję poppingiem z amarantusa (niekoniecznie, może być bezglutenowa  kaszka kukurydziana, bezglutenowa bułka tarta itp.). Do miski miksera wrzucam twaróg w kawałkach, 4 żółtka, cukier, łyżkę bezglutenowego cukru waniliowego, 2 łyżki bezglutenowej mąki (koncentrat lub skrobia), szczyptę imbiru, łyżeczkę karobu (opcjonalnie), pokrojone masło.

 

sernik (4)Miksuję składniki na w miarę gładką masę. W osobnej, suchej misce ubijam „na sztywno” 4 białka, w których nie może być grama żółtka. Idealnie suche muszą być też mieszadła miksera.

Ubite białka stopniowo dodaję do masy twarogowej, delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do foremek, dekoruję pokrojonymi, suszonymi daktylami. Zamiennie można użyć wszystkiego, co znajdziemy w szafce: moreli, orzechów, fig…

 

sernik (5)Wypełnione foremki stawiam do nagrzanego piekarnika. Duża forma na górnej, kratkowanej półce, a małe – na dolnej. Po około 40 minutach zaglądam przez szybę piekarnika. Ciasto unosi się ponad brzeg foremki i zaczyna się przyrumieniać.

By skórka nie przypaliła się, nakrywam ciasto folią aluminiową i piekę je jeszcze około 10-15 minut.

 

 

sernik (9)Niezależnie od tego, czy foremki zostawię w stygnącym piekarniku, czy od razu je wyjmę, i tak  sernik opadnie. Taka jego uroda i wcale z tym nie walczę. Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu.

Uwielbiamy takie ciasteczka, a im cieńsze, tym smakowiciej zagryzamy je do kawy, a dzieci – do cykorii z mlekiem ryżowym lub pokrzywowej herbaty. Dla urozmaicenia zimne serniczki dekorujemy czasem z Zosią czekoladą albo cukrem pudrem.

 

Czyż nie jest to prosty przepis, idealny na bezglutenową Wigilię?

TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA INNE BEZGLUTENOWE SERNIKI:

BEZGLUTENOWY SERNIK DYNIOWY

BEZGLUTENOWY SERNIK ROSA

BEZGLUTENOWY SERNBEZ SERA

TRADYCYJNY SERNIK BEZGLUTENOWY

SERNIK BEZGLUTENOWY RICOTTA

BEZGLUTENOWY SERNIK WEGAŃSKI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z ZIEMNIAKAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA CZEKOLADOWYCH CIASTECZKACH

BEZGLUTENOWY SERNIK Z GALARETKĄ

BEZGLUTENOWE SERNICZKI Z DAKTYLAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z MAKIEM

KOMENTARZE (5)

Marzena 28/12/2014 23:12
Tyle tutaj dobrego .... a ja jestem świeżo zdiagnozowaną "celiaczką" i im więcej czytam tym oczy mam większe .... Dziękuję, że jesteście:)
Bezglutenowa Mama 29/12/2014 00:00
Witamy w klubie Marzeno :) A jeśli jesteś świeżo zdiagnozowaną celiaczką, to warto skorzystać z wsparcia Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (www.celiakia.pl). Otrzymasz stamtąd bezpłatny poradnik, wykaz produktów zabronionych itp. Bezcenna pomoc :)
Bezglutenowe ciasteczka na Halloween | Bezglutenowa mama 27/10/2014 10:43
[…] Rozochocone efektem wiedziałyśmy już z Zosią, jak przygotować gadżet na szkolny konkurs związany z Halloween. Plastycznie uzdolniona ciocia Asia pomogła Zosi przygotować papierowy koszyk. A Bezglutenowa Mama rzecz jasna zakasała rękawy przy kuchennym stole. W silikonowych foremkach powstały serniczki według przepisu: http://bm.wysylaj.pl/bezglutenowe-serniczki-z-daktylami/ […]
Karol 19/01/2014 23:08
Dobry pomysł z ciastami sernikowymi. Zamówię u swej żony przy najbliższej okazji...
admin 27/10/2014 10:42
Polecam i czekam na opinię :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się