Blog

Bezglutenowa zupa szpinakowa z kluskami śląskimi z mięsem

13/05/2019

Bezglutenowa zupa szpinakowa z kluskami śląskimi z mięsem

13/05/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Odkąd w sprzedaży pojawiły się bezglutenowe kluski i pyzy mrożone Jawo, życie z celiakią stało się łatwiejsze. W drodze z pracy do domu wpadasz do sklepu, kupujesz bezglutenowe kluski śląskie z mięsem i obiad gotowy. Dla wzbogacenia smaku i wartości odżywczych warto je połączyć z porządną porcją warzyw. U nas przyjęła się zupa szpinakowa z bezglutenowymi kluskami śląskimi z mięsem. Pyszna i pożywna, idealna na każdą porę roku. Jeśli wątpisz, że Twoje dziecko zje warzywną zupę z „zielonym czymś”, zblenduj ją na kremówkę i dopiero wtedy dorzuć bezglutenowe kluchy z mięsem. Nam takie zestawienie podoba się i bardzo smakuje, dlatego zastanawiam się, czy wprowadzić je do menu na koloniach z dietą bezglutenową 2019 :). A gdzie kupić bezglutenowe mrożonki Jawo? Szukajcie ich m. in. w sieci Lewiatan, Auchan, Carrefour, Intermarche i wielu innych.

Składniki na bezglutenową zupę szpinakową (4 porcje)

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g masła lub oliwy
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 średnia cukinia
  • około 250 g mrożonego szpinaku – brykiet
    bez glutenu
  • około 1,5 litra wody lub bulionu mięsnego
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, majeranek
    bez glutenu
  • opakowanie mrożonych klusek śląskich z mięsem
    bezglutenowych KLIK

Jak ugotować zupę i kluski?

Obierz wszystkie warzywa. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij je w garnku na maśle lub oliwie. Pokrój drobno lub zetrzyj na tarce pozostałe warzywa. Dorzuć je do zeszklonej cebuli i zalej bulionem lub wodą. Dodaj sól i pieprz wg uznania, a także po 1/3 łyżeczki pozostałych przypraw. Gotuj przez około 15 minut i dorzuć zamrożone kostki szpinaku. Gotuj pod przykryciem jeszcze około 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Bezglutenowa zupa szpinakowa jest gotowa, ale jeśli wolisz, możesz ją zblendować na krem. 

W osobnym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Do posolonego wrzątku wrzuć zamrożone kluski bezglutenowe z mięsem. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je 8 minut na wolnym ogniu. Wyjmij kluski łyżką cedzakową i podaj wraz z porcją zupy.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się