Dostałam od znajomych skrzynię orzechów włoskich, a w szafce znalazłam mak. Mrugnęły do mnie okiem i już wiedziałam: muszę upiec bezglutenową babkę piaskową z makiem i orzechami. Na dodatek w sklepie Jedz Bez Glutenu znalazłam promocję 15% na wszystkie produkty do pieczenia słowackiej marki Liana, w tym na Cake Mix i proszek do pieczenie i gotowe polewy cukrowe. Mimo, że do bezglutenowego Bożego Narodzenia jeszcze sporo czasu, już pytacie o tradycyjne wypieki na świąteczny stół. Wyszperałam zatem karteczkę z przepisem od mojej Mamy i przygotowałam składniki. Oczywiście świąteczną babkę bezglutenową można upiec również z jednorodnych mąk. Dla wygody mam, zapracowanych przed Wigilią, proponuję jednak mix do słodkich wypieków, który zastępuje mąkę pszenną. Pozostałe składniki na babkę piaskową z makiem i orzechami to już tradycja: jaja, dobre masło, bakalie oraz proszek do pieczenia, gluten-free oczywiście. takie ciasto ma pewien sekret, który zdążyłam wydobyć od Mamy, gdy jeszcze żyła i krzątała się po swojej kuchni. Otóż glutenowa czy też bezglutenowa piaskowa babka z makiem wymaga cierpliwości. Oznacza to długie wyrabianie ciasta i stopniowe dodawanie jajek. Zarezerwujcie więc czas i jeszcze przed bezglutenowym Bożym Narodzeniem przetestujcie przepis mojej Mamy.
Piaskowa babka z orzechami i makiem tradycyjnie pojawiała się na każdej Wigilii w moim rodzinnym domu. Mama piekła ją zawsze w noc poprzedzającą Wigilię. Była tak pyszna, że Tata skradał się nad ranem i w ukryciu kroił maleńki kawałek. Na degustację :).
W latach 80-tych nie było dostępu do mąk bezglutenowych, więc smak tej babki poznawałam tylko podczas licznych wtedy prowokacji glutenem. Dlatego obiecałam sobie wtedy, że przyjdzie czas, gdy upiekę bezglutenową babkę piaskową z makiem i orzechami i będę się nią objadać o każdej porze roku. Po pierwszych nieudanych próbach – KLIK – doszłam do wprawy. Przyznaję jednak szczerze: bezglutenowa babka piaskowa z makiem i orzechami najlepiej smakuje na Boże Narodzenie.
KOMENTARZE