Blog

2

Pokochałam Neapol na spotkaniu europejskich influencerów Schär Culinary Experience 2023

12/08/2023

Pokochałam Neapol na spotkaniu europejskich influencerów Schär Culinary Experience 2023

12/08/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowy Neapol na spotkaniu europejskich influencerów Schär Culinary Experience 2023

Wraz z grupą 50 influencerów bezglutenowych z całej Europy gościłam na Schär Culinary Experience 2023 w Neapolu. To było niesamowite doświadczenie! Kto kocha wyśmienite jedzenie i umie docenić niebiańskie smaki tego regionu, niechaj zmierza na bezglutenowe wakacje do Neapolu! Tam trzeba być!

Neapol jest kolebką włoskiej kuchni, dlatego producent bezglutenowy Schär właśnie tam zaprosił influencerów i ugościł ich królewskimi daniami, w wykonaniu najlepszych włoskich kucharzy gluten-free!

Poznaliśmy Neapol bez glutenu w najlepszej wersji, ale niezapomniane pozostaną też kontakty z pasjonatami diety bezglutenowej z całej Europy i cudowny czas spędzony razem.

Zobaczcie w telegraficznym skrócie, co się działo na Schär Culinary Experience 2023.

Schär Culinary Experience 2023
Poznaj bezglutenowe ciasto capresse z mlecznej czekolady - przepis z Neapolu

Bogaty program wydarzenia

Wydarzenie odbyło się pod koniec marca 2023 i choć spodziewaliśmy się słonecznej pogody, Neapol przywitał nas chłodem. Nie przeszkadzało nam to jednak w rozkoszowaniu się atrakcjami, które przygotował dla nas Schär. A było ich mega dużo, naprawdę nie mieliśmy dla siebie wolnego czasu!

Mieszkaliśmy w romantycznym, nastrojowym hotelu w okolicy Neapolu, ale codziennie spędzaliśmy kilka godzin w tym niezwykłym mieście. Drugiego takiego nie ma w całej Italii!

Bogaty program wydarzenia

Podstawą kuchni neapolitańskiej jest pizza i makaron, tutaj dania na ich bazie są doprowadzone do perfekcji.

Hity Neapolu w wersji bezglutenowej

Podstawą neapollitańskiej kuchni są pizza i makaron, ale też owoce morza i ryby, nieziemskie pomidory i mozarella di bufala, dania sycące i smażone w głębokim tłuszczu, słodkie śniadania, genialne tarty.

Na Schär Culinary Experience 2023 mieliśmy okazję poznać te wszystkie dania w wersji bezglutenowej. Nie zapomnę genialnego ragu, które jest kultową wersją sosu pomidorowego z mięsem. Jedliśmy je w restauracji w centrum Neapolu, gdzie podano nam również pyszne tiramisu, dla chętnych było również najlepsze włoskie piwo bezglutenowe - Peroni. 

Hity Neapolu w wersji bezglutenowej

Słodkie śniadania

Każdego ranka jedliśmy w hotelu królewskie śniadania, na których dominowały słodkie dania, zwłaszcza nieziemskie tarty wypiekane na miejscu, muffinki, babki, kruche ciasteczka.... Były też oczywiście wędliny, sery i warzywa, ale dominowało slodkie :)

Serwowano nam również gotowe ciastka, przekąski i pieczywo organizatora - marki Schär.

Wszystko smakowało tak niebiańsko, a apetytu dodawał klimatyczny wystrój naszego hotelu i obecność tylu osób na diecie bezglutenowej!

Słodkie śniadania
Schaer Culinary Experience 2023 neapol

Bezglutenowe uczty

Po śniadaniu spędzaliśmy czas poza hotelem, zazwyczaj w Neapolu lub w okolicach i do bazy wracaliśmy późnym popołudniem. I to właśnie wtedy Schär wraz z najlepszymi włoskimi kucharzami rozpieszczali nas królewskimi ucztami. Ideą było zaprezentowanie nam nepolitańskiej kuchni bezglutenowej w klasycznym i najlepszym wydaniu. Udało im się, na 1000%!

Kucharze, pod wodzą mistrza kuchni bezglutenowej Antonio Paolino, pracowali dniem i nocą, byśmy wszystkimi zmysłami poznali klasykę włoskiej kuchni. Przyznam, że byłam nieco skrępowana, gdy co chwilę na stoły wjeżdżały kolejne półmiski z wykwintnymi potrawami. Tego było naprawdę dużo, a wszystko takie apetyczne!

Bezglutenowe uczty
Neapol Schaer Culinary Experience 2023

Mówili, że dieta bezglutenowa jest niedobra

Podczas prezentacji o diecie bezglutenowej i marce Schär dowiedzieliśmy się o ciekawym eksperymencie.

Otóż dział marketingu dotarł do osób, które w mediach społecznościowych krytykowały dietę bezglutenową, w ogóle jej nie znając (nie były to osoby chore na celiakię).

Zostały one zaproszone na kulinarne wydarzenie, ale nikt nie wiedział, że będzie tam serwowana kuchnia bezglutenowa. Była bogata degustacja, nagrywanie filmików. Gdy karty zostały odkryte, uczestnicy zabawy byli zdumieni, bo dotąd naprawdę sądzili, że dieta bezglutenowa jest niedobra!

Eksperyment był tylko jednym z działań edukacyjnych prowadzonych przez największą europejską firmę bezglutenową. 

Mówili, że dieta bezglutenowa jest niedobra

Pokazują jasne strony diety bezglutenowej

Schär w całej Europie, w każdym z krajów, prowadzi kampanie ukazujące jasne strony diety bezglutenowej, zapobiegające dyskryminacji dzieci i dorosłych. Przed Bożym Narodzeniem 2022 r. Schär opublikował wzruszający filmik o lepieniu pierniczków, którego mottem była inkluzywność.

O społecznym zaangażowaniu marki świadczy też jej niezwykle bogaty asortyment, dzięki któremu życie z celiakią i na diecie bezglutenowej nie musi różnić się od osób jedzących gluten. Marka tworzy bowiem niemal wszystkie zamienniki pszennej żywności.

Pokazują jasne strony diety bezglutenowej
spotkanie bezglutenowych influencerow neapol 2023 Schaer

Bezglutenowa pizza w Neapolu

Na jedną z kolacji organizator zaprosił nas do włoskiej pizzerii (nie bezglutenowej, ale klasycznej), która pod okiem specjalistów przygotowała się do przyjęcia 50 gości z celiakią. To było prawdziwe show!

Kucharze nie spodziewali się, że non stop 50 obiektów będzie śledzić ich każdy ruch: zagniatanie i formowanie ciasta, formowanie pizzy, jej dekorowanie, pieczenie i serwowanie. Dzielnie to znosili, a my byliśmy pod wrażeniem ich wprawnych ruchów i efektów w postaci genialnej pizzy bezglutenowej po neapolitańsku. Zobaczcie to niżej na rolce z Instagrama. 

Co wyróżnia neapolitańską pizzę? Bardzo cienkie ciasto, które dojrzewa nawet 48 godzin i mocno wypieczone brzegi. Pizza jest pieczona w 450 stopniach C przez około 1,5 minuty! Kucharz może użyć tylko San Marzano lub Pomodorino del Piennolo del Vesuvio, które rosną na równinach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza. Dozwolone jest użycie tylko świeżego sera mozzarella fior di latte, świeżej bazylii i oryginalnej, włoskiej oliwy z oliwek.

To wszystko sprawia, że pizza neapolitańska jest jedyna w swoim rodzaju. 

Bezglutenowa pizza w Neapolu
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama-Glutenfreemom (@bezglutenowamama)

bezglutenowa pizza w neapolu

W Neapolu działa kilkanaście bezglutenowych pizzerii, a ciastkarnie oferują w osobnej gablotce bezglutenowe słodkości, w tym croissanty. 

Z mistrzem przy stolnicy

Kulminacyjnym punktem programu Schär Culinary Experience 2023 był konkurs bezglutenowego gotowania. Pracowaliśmy w grupach, a naszym zadaniem było przygotowanie bezglutenowego dania lub deseru na bazie konkretnych składników. W mojej grupie takim składnikiem była ... cebula! Marta, maltanka mieszkająca kiedyś w Polsce, jako fanka ruskich pierogów, zaproponowała własnie to danie dla naszej ekipy. 

Moim zadaniem było przygotowanie ciasta pierogowego (wybrałam Mix for Bread), pozostałe uczestniczki szkliły cebulę, szykowały farsz, wycinały i lepiły pierogi bezglutenowe. Ostatnim etapem - to też pomysł Marty z Malty - było panierowanie pierogów w zgniecionych płatkach kukurydzianych i podsmażenie ich w głębokim tłuszczu. Naszą pracę osobiście podziwlał głowny juror - chef Antonio Pailono (na zdjęciu obok). 

Z mistrzem przy stolnicy

Nasza grupa zdobyła drugie miejsce w rywalizacji! Ruskie pierogi bezglutenowe z głębokiego tłuszczu zachwyciły włoskiego szefa kuchni!

wloski kucharz bezglutenowy antonio paolino schaer bez glutenu

Bezcenne przyjaźnie

Eventy organizowane dla bezglutenowych influencerów przez Schär są niezwykłe nie tylko pod względem kulinarnym czy krajobrazowym.

Ogromną wartością są przyjaźnie, które zawieramy podczas ucztowania, realizowania różnych zadań. Dzięki tym eventom mam znajomych pasjonatów diety bezglutenowej w Izraelu, w Hiszpanii, Czechach, Słowacji (na zdjęciu z Adrianą Kemką i shomanem Fero), Węgier, Malty, Egiptu, Chorwacj, Serbii, Turcji...

Ogromnie to doceniam, bo mamy ze sobą kontakt, pomagamy sobie, wymieniamy się pomysłami, doradzamy. 

Bezcenne przyjaźnie
Schär Culinary Experience 2023
Kliknij i przejdź na stronę z poradami o diecie bezglutenowej marki Schär

Cztery influencerki bezglutenowe z Polski

W grupie 50 uczestników Schär Culinary Experience 2023 były cztery bezglutenowe influencerki z Polski: Kasia - Bezglutenowe Gary, Michalina - Zdrowo Bezglutenowo, Agnieszka - Bezglutenowa Muchnia oraz Marta - Bezglutenowa Mama. 

To była jedyna taka okazja, byśmy spotkały się w jednym miejscu, na dodatek we Włoszech, czyli w bezglutenowym raju! Smakowałyśmy te pyszności, omawiałyśmy rzeczywistość bezglutenową w Polsce i codzienną pracę na Instagramie i Facebooku. 

Cztery influencerki bezglutenowe z Polski

Na evencie dla influencerów u Schär byłam już po raz trzeci: dwa razy we Włoszech i raz w Chorwacji. Za każdym razem przywiozłam moc wrażeń, inspiracji i doświadczeń. 

Schär najwiekszy producent bezglutenowy w europie
Zobacz: Bezglutenowa Mama u Schär w 2016 r.
co jesc na diecie bezglutenowej schaer
Zobacz: Bezglutenowa Mama na spotkaniu europejskich influencerów bezglutenowych u Schär, Chorwacja 2022 r.
produkty bezglutenowe schaer

KOMENTARZE (2)

Kasia 14/02/2024 21:14
Szkoda, że nie podaje Pani nazwy żadnej restauracji ani nazwy hotelu, wtedy mialby ten wpis większy sens, tak to jest tylko na zasadzie pochwalenia sie. Wybieramy się w maju, przydałyby się nam sprawdzone lokale...
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:38
Ta relacja jest relacją z wyprawy do Neapolu, nie byliśmy w typowo bezglutenowych miejscach, nie mieliśmy też czasu na samodzielne eksplorowanie miasta i poszukiwanie lokali .... Przykro mi, że nie mogę pomóc, ale spokojnie jak będziesz na miejscu, wpisz Neapol senza glutine, pokaże się wiele lokali, poczytaj opinie i sprawdź liczbę gwiazdek - to sprawdzony sposób :) Cudownego pobytu w Neapolu :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się