Blog

3

Dzieci pokochają to bezglutenowe ciasto! Włoskie caprese z mlecznej czekolady!

07/04/2023

Dzieci pokochają to bezglutenowe ciasto! Włoskie caprese z mlecznej czekolady!

07/04/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 50 minut
Poziom Łatwe
Budżet Średnio drogie

Dzieci pokochają bezglutenowe ciasto caprese z mlecznej czekolady, rodem z włoskiej wyspy

Delikatne, wilgotne i miękkie w środku, dodatkowo zachwyca cieniutką i lekko chrupiącą skórką... Nieziemskie! Takie jest bezglutenowe ciasto caprese rodem z Italii. Nie zawiera ani grama mąki, tylko migdały, masło, czekoladę, jajka, no i cukier.

Tajny przepis na kultowe, bezglutenowe ciasto capresse z mlecznej czekolady zdobyłam od cukiernika na Półwyspie Sorrento we Włoszech, gdy byłam na evencie u firmy Dr. Schär.

Nie jest to tanie ciasto bezglutenowe, ale zerknijcie na przepis. A jeśli się skusicie, uprzedzam: od razu upieczcie dwie porcje!

Jeszcze coś: dzieci pokochają to ciasto bezglutenowe, bo jest boskie! Tak zwaną robotę robi mleczna czekolada, ale jeśli wolicie, uzytjcie deserowej, zresztą tak jest w oryginalnym przepisie.

No, to teraz konkrety: oto łatwy przepis na włoskie caprese bezglutenowe z mlecznej czekolady i migdałów, przywiozłam go z eventu u firmy Schar. 

Składniki

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 80 g cukru do ubicia żółtek
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • 125 g mlecznej czekolady bezglutenowej (w oryginalnym przepisie jest deserowa, można użyć dowolnej)
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 185 g mąki migdałowej bezglutenowej
  • 20 g cukru pudru do ubicia białek
  • 100 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie

  • Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej na malutkim ogniu. Ostudź.
  • Okrągłą formę o wymiarach około 18 cm posmaruj masłem i oprósz bezglutenową. bułka tartą (lub wyłóż papierem do pieczenia).
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra - dół.
  • Żółtka, 80 g cukru pudru i skórkę cytrynową ubijaj mikserem przez około 5 minut.
  • Do masy wlej czekoladę z masłem i wyrabiaj chwilę do połączenia składników.
  • Wsyp mąkę migdałową i miksuj ciasto przez około 1 minutę.
  • Czystymi mieszadłami miksera ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę. Pod koniec wsyp 20 g cukru pudru.
  • Odstaw mikser, łyżką nakładaj piane porcjami do ciasta i delikatnie mieszaj, jak biszkopt. Ma powstać jednolite ciasto (zobacz poniżej na filmiku na Instagramie).

Pieczenie

  • Dodaj orzechy, wymieszaj i przełóż do formy, wygładź powierzchnię łyżką.
  • Wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 35 minut.
  • Wyjmij bezglutenowe ciasto caprese z formy dopiero, gdy zupełnie ostygnie.

Dekorowanie

  • Gdy bezglutenowe ciasto caprese zupełnie ostygnie, udekoruj je cukrem pudrem.
  • Jeśli masz czas, zrób fantazyjny wzorek: ułóż na cieście paski papieru, oprósz całość pudrem, a następnie delikatnie zdejmij papier (zobacz to na filmiku).
  • Przechowuj w temperaturze pokojowej, przykryte bawełnianą ściereczką.
  • Caprese powinno dobrze znieść mrożenie, jeśli zatem wiesz, że ciasto nie zniknie w ciągu 2-3 dni, śmiało przechowajcie je w zamrażarce.
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama-Glutenfreemom (@bezglutenowamama)

Ciasto caprese pochodzi z włoskiej wyspy Capri w Zatoce Neapolitańskiej, leżącej w pobliżu Półwyspu Sorrento we Wloszech. Jest kultowym wypiekiem z tamtych stron. 

Wiosną 2023 r. byłam tam na zaproszenie firmy Dr. Schär, na evencie dla 51 bezglutenowych influencerów z 15 krajów Europy. Poznawaliśmy neapolitańskie smaki w wersji bezglutenowej, tamtejsze zabytki i kulturę. Nie próżnowałam i gdzie tylko mogłam, zdobywałam dla Was oryginalne przepisy bezglutenowe, którymi raz po raz będę się tu dzielić. 

KOMENTARZE (3)

Małgorzata 15/04/2023 15:38
Czy może być mąka orzechowa ?
Gosia 08/04/2023 12:56
Już wiem że będzie smakowało pysznie, zrobię za tydzień bo za dużo już łakoci swiatecznych
Bezglutenowa Mama 08/04/2023 18:22
Przepis jest uniwersalny, na każda okazję, a nawet bez okazji :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się