Blog

Zwracacie uwagę na błonnik w mące i chlebie bezglutenowym?

05/05/2022

Zwracacie uwagę na błonnik w mące i chlebie bezglutenowym?

05/05/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli Twoje dziecko nie lubi warzyw i kaszy, zadbaj o chleb bezglutenowy pełen błonnika. Do naleśników czy pierogów też użyj mąkę bezglutenową bogatą w błonnik. To bardzo ważne w diecie bezglutenowej. Im więcej błonnika, tym mniejsze ryzyko zaparć, dość częstych u pacjentów z celiakią. Codziennie należy go zjadać około 20 g, a w przypadku zaparć – nawet 40 g. Kto nie je warzyw i kasz, naprawdę musi się wysilić, by tyle nazbierać w codziennym menu. Dlatego najlepiej „przemycać” błonnik w podstawowych produktach: właśnie w chlebie bezglutenowym, mące, ciastkach, domowych wypiekach i posiłkach.

A jak sprawdzić, które produkty są bogate w błonnik? Wystarczy czytać tabele wartości odżywczych i porównywać, ile błonnika jest choćby w chlebie. Taki, który ma zaledwie 2-4 g błonnika w 100 g produktu jest mniej wartościowy niż ten, który zawiera 7-9 g i więcej. Poniżej zobacz inne przykłady.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Chleb bezglutenowy bogaty w błonnik

W marketach i sklepach internetowych można kupić chleb bezglutenowy o różnej zawartości błonnika. Przed zakupem warto to sprawdzić, porównać tabele wartości odżywczych. Nie kieruj się jednak kolorem pieczywa. Zdarza się jasny chleb bezglutenowy, który ma aż 10 g błonnika w 100 g, a bywają ciemne bochenki, w których jest zaledwie 4-5 g. 

A jaka jest optymalna porcja błonnika w chlebie bezglutenowym lub w bułkach? Odpowiedź jest prosta: im więcej, tym lepiej. Wartościowy odżywczo chleb bezglutenowy to taki, który ma powyżej 6-7 g błonnika. Zdecydowanie lepszy będzie ten zawierający 9-10 g błonnika lub więcej – jak np. chleb bezglutenowy ciemny z piekarni rzemieślniczej Dr Żurek bez glutenu. Zawiera blisko 13 g błonnika w 100 gramach (zobacz to na zdjęciu obok)! Wystarczy zatem 4-5 kromek tego chleba, by pokryć całodzienne, optymalne zapotrzebowanie na błonnik. 

Mąka bezglutenowa bogata w błonnik

Ta sama zasada dotyczy wyboru mąk i mieszanek bezglutenowych. Na szczęście zarówno w marketach, jak i w internetowych sklepach ze zdrową żywnością można kupić mąki bezglutenowe o wysokiej zawartości błonnika. Można z nich piec chleby i bułki, smażyć naleśniki i gofry, lepić pierogi. Dobrym pomysłem jest wybór mixów bezglutenowych bogatych w błonnik albo dodawanie mąk jednorodnych do białych mixów. 

Pamiętaj, że nic nie stoi na przeszkodzie, by z mieszanki razowej czy z innego mixu bezglutenowego bogatego w błonnik, nawet tego dedykowanego do wypieku chleba, przyrządzić naleśniki, racuchy czy pierogi. To naprawdę się udaje, zobacz: pierogi bezglutenowe

Wśród mąk bezglutenowych bogatych w błonnik warto wymienić:

  • amarantusowa (13,6 g)
  • z ciecierzycy  (11,8 g)
  • z komosy ryżowej (8,2 g)
  • kokosowa (37 g)
  • teff (7,9)
  • owsiana (13 g)
  • kasztanowa (6,3 g)
  • ryżowa pełnoziarnista (19,3 g)

 

Zobacz również kilka mixów bezglutenowych, porównaj zawartość błonnika:

  • mieszanka bezglutenowa chleb ciemny Dr Żurek bez glutenu (prawie 21 g)
  • Mix Dunkel Rustico Schär (15 g)
  • mieszanka na chleb bezglutenowy z ziarnami Sano Gluten Free (prawie 8 g)
  • mieszanka wieloziarnista bezglutenowa Bezgluten (7,4 g)
  • mieszanka chleba bezglutenowego z pestkami dyni Pięć Przemian  (15 g)
  • bezglutenowa mieszanka uniwersalna Ocelio (0,6 g)
  • Bread Mix Bezgluten (3,5 g)

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się