Masz celiakię i marzysz o ruskich pierogach bezglutenowych? Najlepsze pierogi bezglutenowe powstają z mieszanek chlebowych Balviten i Dr. Schär, czyli z tak zwanych miksów B.  Do moich faworytów dołączyła teraz trzecia mąka: naturalna mieszanka bezglutenowa na chleb jasny Dr. Żurka. Okazało się, że bezglutenowe ciasto pierogowe z tej mieszanki doskonale się wyrabia, wałkuje i lepi, a pierogi gotują się idealnie. Przepis wypróbowałam i polecam, tym bardziej, że mieszanki marki Dr Żurek bez glutenu są w 100% naturalne, zawierają wyłącznie mąki jednorodne i cztery rodzaje błonnika. Właśnie na tej bazie stworzyłam przepis na  idealne ruskie pierogi bezglutenowe z doskonałym farszem, które tak bardzo smakują jak glutenowe, że trudno je przestać jeść …. 

Tutaj zapiszesz dziecko

Na specjalistyczne kolonie bezglutenowe 2021

Bezglutenowe ciasto pierogowe – 100% natury (na około 40 szt)

Bezglutenowy farsz na ruskie pierogi

  • 400 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • masło lub olej do zeszklenia warzyw
  • sól, pieprz 
    bez glutenu

Jak przygotować farsz na ruskie pierogi bezglutenowe?

  • ostudzone ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem
  • widelcem rozgnieć twaróg
  • cebulę i czosnek posiekaj, po 2-3 minutach zeszklij na tłuszczu; odsącz i ostudź
  • połącz warzywa z serem i ziemniakami, dopraw porządnie solą i pieprzem
  • ma powstać dość zwarty farsz
  • farsz na ruskie pierogi bezglutenowe można przygotować dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce

Wykonanie bezglutenowego ciasta pierogowego 

  • połącz w misce mieszankę z solą i jajkiem (zamieszaj łyżką)
  • do miski wlewaj stopniowo wrzątek i szybko mieszaj ciasto
  • gdy przestanie parzyć, zagniataj je energicznie rękoma
  • dodaj olej i nadal zagniataj, do uzyskania elastycznej masy
  • bezglutenowe ciasto pierogowe owiń folią spożywczą i odstaw na kilka minut
  • gotowe – teraz porcjami wałkuj na stolnicy, wycinaj kółka i nadziewaj pierogi KLIK – porady i wskazówki

Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama lepi pierogi bezglutenowe ruskie nie, ale z kapustą 😁