Blog

Zawsze udane uszka bez glutenu i bez pszenicy z kurkumą

22/12/2019

Zawsze udane uszka bez glutenu i bez pszenicy z kurkumą

22/12/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy byłam dzieckiem, mogłam tylko pomarzyć o bezglutenowych uszkach do wigilijnego barszczu. W XX wieku nie mieliśmy w Polsce dostępu do mąk, z których udałoby się ulepić uszka bez glutenu i bez pszenicy. Pewnie dlatego Mama podawała na Wigilię zupę grzybową – dla mnie z ryżem, dla pozostałych domowników z makaronem. Dziś nie ma takiego problemu. Z włoskiej mieszanki na chleb (tak – chodzi o mix Bread), dostępnej w każdym markecie,  można ulepić doskonałe uszka bez glutenu i bez pszenicy. W tym roku wprowadziłam subtelną modyfikację przepisu, który na moim blogu cieszy się od lat ogromnym powodzeniem. Otóż ulepiłam wigilijne uszka bezglutenowe z kurkumą. Ta zdrowa przyprawa nie tylko dodaje apetyczny kolor, ale również pozwali odróżnić uszka bezglutenowe od glutenowych – a to częsty kłopot na Wigilii, w której bierze udział tylko jedna osoba z celiakią. Zerknijcie, ile dodałam kurkumy i jak zamroziłam tegoroczne uszka bezglutenowe. Ale zanim weźmiecie się do pracy, przeczytajcie na dole wpisu o pierogach – co zrobić, gdy pierogi i uszka nie chcą się zlepiać KLIK.

Składniki na ciasto uszek bez glutenu, bez pszenicy (na 100 sztuk)

Składniki na farsz do bezglutenowych uszek

  • około 50 g suszonych grzybów
  • posiekana drobno cebula
  • tłuszcz do zeszklenia cebuli
  • przyprawy do gotowania grzybów
    np.: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, tymianek
    bez glutenu
  • sól bez zanieczyszczeń glutenem

Przygotowanie ciasta na uszka bezglutenowe

  • mix wymieszaj z solą i kurkumą, zalej wrzątkiem
  • mieszaj intensywnie drewnianą łyżką
  • po chwili, gdy ciasto nieco ostygnie, zagniataj je rękoma
  • ciasto na uszka bezglutenowe musi być dobrze wyrobione, plastyczne
  • włóż je do miseczki obsypanej mąką i przykryj talerzykiem
  • by utrzymać jego elastyczność, ustaw miskę na garnku z wrzątkiem
  • ciasto na bezglutenowe uszka ma „odpocząć” 15 minut

Farsz z leśnych grzybów

  • wieczorem umyj grzyby, zalej wrzątkiem w garnku i przykryj pokrywką
  • następnego dnia wrzuć przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę
  • odcedź i ostudź grzyby, wyjmij kulki pieprzu i ziela oraz liście laurowe
  • nie wylewaj wody – możesz ją potem użyć do barszczu lub kapusty
  • cebulę drobno posiekaj i zeszklij na tłuszczu
  • ostudzone grzyby również drobniutko posiekaj
  • wymieszaj z cebulą, dopraw solą i pieprzem
  • w razie potrzeby odcedź cały farsz z nadmiaru płynów i tłuszczu

Lepienie uszek bez glutenu, bez pszenicy

  • stolnicę i wałek obsyp bezglutenową mąką
  • obejrzyj niespełna minutowy filmik na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku – KLIK
  • ćwierć ciasta rozwałkuj na stolnicy na cienki placek o grubości 1-2 mm, pozostałą część ciasta zostaw w miseczce – nadal ją delikatnie podgrzewaj w garnku z wodą
  • kieliszkiem do wódki (o średnicy około 2-4 cm) wycinak kółka, nakładaj farsz i formuj pieroga
  • końce pierożka zlep, dociśnij, by się nie rozklejały
  • ustawiaj na deseczce posypanej mąką bezglutenową
  • zanim deseczka się zapełni, uszka bezglutenowe muszą być przykryte bawełnianą ściereczką – by nie wysychały
  • tak samo postępuj z kolejnymi porcjami ciasta
  • wigilijne uszka bezglutenowe możesz zamrozić – KLIK – zobacz, jak mrozić uszka bez glutenu

Zobacz na filmie jak Bezglutenowa Mama lepi uszka wegańskie: bez pszenicy i bez glutenu

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się