W Wielkopolsce z okazji 11 listopada jada się rogale marcińskie, bezglutenowe też oczywiście 🙂 Kto już zamówił? Bezglutenowe rogale marcińskie z białym makiem rozsławiła Bezglutenowa Mama, nagrywając w Poznaniu na Rynku film kulinarny – KLIK. Wtedy częstowaliśmy poznaniaków świeżo upieczonymi rogalami, przysmakiem uraczyły się też koziołki przed Ratuszem 🙂 W tym roku z pewnością wszystkie poznańskie piekarnie i cukiernie bezglutenowe, a także tradycyjnie restauracja Oberża Pod Dzwonkiem – zaoferują rogale marcińskie gluten-free. Nie wiem tylko, czy będą z białym makiem, bo bezglutenowi cukiernicy mieli kłopot z ze zdobyciem tego surowca. Szczerze mówiąc – mak biały czy niebieski, nie ma znaczenia – najważniejsze są pyszne rogale pełne bakalii i miodu, na dobrym cieście. A najlepsze są domowe rogale marcińskie bez glutenu – bez dwóch zdań 🙂 Zerknijcie poniżej na mój filmik z przepisem na rogale marcińskie, a także na  zestaw przepisów (róznią się głównie składem i sposobem wykonania ciasta). Mam też pomysł na wegańskie rogale marcińskie bezglutenowe – ugotujcie klasyczne nadzienie z dozwolonych składników, a ciasto przygotujcie według tego przepisu KLIK

Jeszcze jedna ważna uwaga: osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej nie mogą jeść rogali „bezglutenowych” ze zwykłych cukierni i piekarni – są one bowiem silnie zanieczyszczone glutenem.

ZOBACZ MÓJ FILMOWY PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE ROGALE MARCIŃSKIE

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-11-05T22:38:36+00:005 listopada 2019|

    6 komentarzy

    1. Mariola 8 listopada 2019 w 19:20 - Odpowiedz

      Niestety nie mam białego maku, ale znalazłam Mak mielony z Back Mit. Czy coś muszę zrobić z tym makiem przed dodaniem do nadzienia?

      • Bezglutenowa Mama 8 listopada 2019 w 22:27 - Odpowiedz

        Potwierdzam: jest kłopot z białym makiem bezglutenowym…. Spokojnie użyj czarnego mielonego, po prostu dorzuć dodatki 🙂

    2. Mariola 11 listopada 2019 w 20:20 - Odpowiedz

      Już upiekłam! Najlepsze rogaliki b/g jakie jedliśmy! Zrobiłam z tego mielonego maku, dodałam resztę i cała familia próbowała. Rewelacja!

      • Bezglutenowa Mama 12 listopada 2019 w 14:08 - Odpowiedz

        Powiem krótko: gratulacje! 🙂 Teraz będziesz je piekła co roku? 🙂

        • Mariola 17 listopada 2019 w 20:31 - Odpowiedz

          Oczywiście,że je będę piekła! Dziś wielkie rozczarowanie było bo wszyscy nastawieni, że być może będą rogaliki a tu zonk. Najlepsze,że te z makiem poszły najszybciej, a podobno oni nie lubią maku jak to wszyscy stwierdzili….Także ten…

          • Bezglutenowa Mama 20 listopada 2019 w 09:13 - Odpowiedz

            Cudownie, brawo, że podjęłaś wyzwanie:)

    Zostaw komentarz