Blog

17

Wigilijne bezglutenowe krokiety z pieczarkami

03/12/2014

Wigilijne bezglutenowe krokiety z pieczarkami

03/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe krokiety – jako dziecko nie wyobrażałam sobie, że takie mogą istnieć…. W moim rodzinnym domu krokiety były jedną z dwunastu wigilijnych potraw. Mama przygotowywała je po mistrzowsku, jak wszystkie dania – ale tylko w wersji glutenowej (bo w latach 80-tych nie były dostępne w Polsce bezglutenowe mąki czy bułka tarta). Niestety, w dzieciństwie tylko raz skosztowałam jej krokietów – podczas prowokacji glutenem, która przypadła akurat na Wigilię. Od kilku lat sama przygotowuję bezglutenowe krokiety. Mojej Mamy już z nami nie ma, ale zdążyła przekazać mi tajniki stworzenia tej wigilijnej potrawy. Tym bardziej bezglutenowe krokiety są dla mnie obowiązkową potrawą na świątecznym stole. Zawsze będą mi przypominać Mamę i nasze telefoniczne konsultacje, jak usmażyć cieniutkie naleśniki, jak zawinąć w nie farsz, jak panierować i smażyć. Mama nigdy nie miała okazji spróbować moich bezglutenowych krokietów z kiszoną kapustą i pieczarkami, ale wiem, że byłaby ze mnie dumna.

Składniki na bezglutenowe naleśniki

Składniki na farsz

  • 1 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki tłuszczu
  • opcjonalnie pół kg kiszonej kapusty
  • szczypta soli

Składniki do panierowania

  • 2 jajka
  • bezglutenowa bułka tarta
  • olej do smażenia

Tutaj kupisz

Bezglutenową bułkę tartą

Przygotowanie farszu

Farsz do krokietów można przygotować kilka dni przed Wigilią i zamrozić. Na maśle (może być olej) zeszklij cebulę. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli, podduś ze szczyptą soli, aż zupełnie odparują wodę. Z uwagi na dzieci nie używam w kuchni leśnych grzybów, ale śmiało można je dodać do krokietów dla dorosłych. Do farszu można też dodać kiszoną kapustę. Trzeba ją wcześniej pokroić i ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z grzybami. Farsz do wigilijnych krokietów bezglutenowych dopraw solą i pieprzem – ma być wyrazisty. Farsz przed nakładaniem do naleśników trzeba ostudzić.  

Smażenie naleśników

Bezglutenowe naleśniki przy obecnym bogactwie mąk to już prościzna. Trzydzieści lat temu i ćwierć wieku temu moja mam nie miała takiego luksusu…. Ale do rzeczy :). Mix for Cake (tak, to bezglutenowy mix do słodkich wypieków, ale wychodzą z niego najdoskonalsze naleśniki), jajka, roztopione masło i sól zmiksuj. Dolewaj stopniowo mleko i miksuj, by nie powstały grudki. Odstaw cisto na kilka minut. Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oleju i smaż cienkie naleśniki. Z tej porcji powstanie 9 naleśników.

Zobacz filmik, jak przygotować krokiety bezglutenowe

Jak zawinąć i usmażyć krokiety bezglutenowe?

Na środek każdego naleśnika nakładaj farsz (na całej długości), a następnie zwijaj boki. Kolejnym etapem jest zawinięcie krokietów w kosteczkę, a więc założenie do środka obu końców. Dociśnij lekko krokieta, ułóż go na talerzu złączeniem do dołu. Każdego krokieta obtocz w jajku, potem w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię wlej porządną porcję oleju i smaż przez chwilę z obu stron na złoty kolor. Bezglutenowe krokiety wigilijne odsącz z tłuszczu na papierze do pieczenia.

PS Wybaczcie słabą jakość zdjęć  pochodzą sprzed kilku lat

Krokiety można zamrozić

Bezglutenowe krokiety można zamrozić albo usmażyć 1-2 godziny przed Wigilią, a potem przechować w ciepłym piekarniku aż do wieczerzy. Tak robiła zawsze moja Mama, pamiętam ten zwyczaj z rodzinnego domu. To właśnie Mama nauczyła mnie kilka lat temu przygotowywać krokiety bezglutenowe – instruowała mnie krok po kroku przez telefon: że naleśniki mają być cieniutkie, że zawijać trzeba najpierw boki, a farszu ma być tle, by naleśniki nie pękały. Tak jak wspomniałam – od kilku lat krokiety są obowiązkowym daniem na naszej bezglutenowej Wigilii. Sprawdzą się też na bezglutenowej Wigilii w przedszkolu i szkole.

Tak wyglądała degustacja moich pierwszych krokietów bezglutenowych w 2014 roku

A teraz trochę historii, z pierwszych lat istnienia mojego bloga o diecie bezglutenowej.

Tak jak wspomniałam – krok po kroku konsultowałam z Mamą telefonicznie, jak przygotować to danie. Gdy Zosia wróciła ze szkoły, krokiety były już zimne… Ale zapamiętałam z domowych Wigilii, że mama smażyła je jakiś czas przed kolacją, a potem trzymała na naczyniu żaroodpornym w gorącym piekarniku.  Dzięki temu były długo ciepłe i chrupiące. Szybko nagrzałam więc piekarnik i na kratce położyłam dwa krokiety. Po chwili postawiłam przed Zosią dymiące danie. Patrzyła nań z niepewnością, ale gdy tylko wyczuła zapach naleśników, bez wahania zatopiła zęby. I pokochała miłością niezmierzoną, nieskończoną :).

Galeria archiwalnych zdjęć – krokiety bezglutenowe krok po kroku

KOMENTARZE (17)

Natalia 05/12/2023 16:10
Co zrobić aby krokiety nie łamały się?
Bezglutenowa Mama 06/12/2023 12:59
Muszą być dobre naleśniki, elastyczne :) I nie należy dawać zbyt dużo farszu :)
Natalia 28/11/2023 15:22
Czy te krokiety można zamówić u Pani na święta?
Bezglutenowa Mama 01/12/2023 15:14
Natalio, niestety ..... nie wykonuję dań usługowo. Ale krokiety bezglutenowe są w sklepie Pysznebezglutenu.pl :)
Gosia 31/12/2020 18:02
Naleśniki wyszły gnioty,nie ma jak zrobić ciasto nawet na tym filmiku. Zróbcie naleśniki z przepisu ze strony balviten.
Aneta 17/12/2020 12:36
Pani Marto, czyli zamrożone wkładam do piekarnika i rozmrażam tylko mniej więcej jak długo i w ilu stopniach? Pozdrawiam
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 17/12/2020 12:51
Dałabym np. 150 st C około 10-15 minut, tu musisz kontrolować na oko :)
Edyta 15/12/2019 19:12
Mam też podobne pytanie o mrożenie bezglutenowych krokietów. Czy najpierw podsmażyć i po ostudzeniu zamrozic? Czy tylko opanierować i zamrozić od razu?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 16/12/2019 08:57
Edyto, usmaż i zamroź gotowe :) Potem tylko odpiecz :)
Natalia 09/12/2019 22:08
Ile przed wigilią zrobić krokiety i jak ewentuanie mrozic ?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 16/12/2019 08:54
Natalio, ja mrożę krokiety średnio 2-3 tygodnie przed Wigilią. Mrożę już usmażone, a rozmrażam w piekarniku - znów są chrupiące, a mi już odpada smażenie :) Smacznego :)
Magdalena 18/12/2016 15:05
Zainspirowana tym postem, zrobiłam je wczoraj i wyszły boskie, połowy już nie ma, a reszta idzie do zamrożenia na Wigilię :-) Dziękuję :-)
Bezglutenowa Mama 20/12/2016 13:05
Cieszę się, że tak zasmakowały :)
Aleksandra 11/12/2016 15:41
Prosze napisz co to jest bezglutenowa maka uniwersalna,nie mieszkam w Pl I nie mam tu takich miksow. Z gory dziekuje!
Bezglutenowa Mama 11/12/2016 22:24
Olu, to mąka do naleśników, np. Mehl Farine Schaer lub koncentrat uniwersalny Glutenexu. Możesz też zrobić naleśniki według tego przepisu: https://bezglutenowamama.pl/nalesniki-gryczano-amarantusowe-bez-miksu/.
Marzena 28/12/2014 23:19
Wyglądają bosko!!!...Zatem mam je w planie na najbliższy obiadek...mniam. Dziękuję;)
Bezglutenowa Mama 29/12/2014 00:01
Na wszelki wypadek najpierw dodaj 100 ml mleka :), a w razie potrzeby trochę dolej :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się