Blog

3

Wielkanocna baba drożdżowa z pistacjami i limonką bez glutenu

13/03/2021

Wielkanocna baba drożdżowa z pistacjami i limonką bez glutenu

13/03/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tak prostej i lekkiej bezglutenowej baby wielkanocnej jeszcze nie mam ani na blogu, ani w pierwszej książce kucharskiej KLIK. Powstaje z kilku podstawowych składników, a roboty przy niej tyle, co nic. Najnowszy przepis na bezglutenową babę drożdżową na Wielkanoc pochodzi z babcinych zapisków, przerobiłam go oczywiście na wersję gluten-free. Nie było łatwo, bo nasze mąki inaczej chłoną mokre składniki, ale po kilku próbach mam sukces. Oto wielkanocna baba drożdżowa bez glutenu, z pistacjami i limonką, która pozostaje świeża przez kilka dni, smakuje wszystkim, a glutenożercy nie rozpoznają, że to jakaś babka inna, niż zwykle. Często podkreślam, że osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej mogą obecnie cieszyć się wszystkimi smakami, daniami z czterech stron świata i świątecznymi wypiekami, bo dzięki dobrym recepturom, mieszankom bezglutenowym (tzw. miksom) oraz zaopatrzeniu internetowych sklepów bezglutenowych w kuchni można zdziałać cuda. I ten przepis to kolejny dowód.  

Zanim zaczniesz piec bezglutenową babę z pistacjami i limonką…

  • To bardzo ważne: wszystkie składniki na bezglutenową babę drożdżową z pistacjami i limonką muszą mieć pokojową temperaturę, więc wyjmij je z lodówki 2-3 godziny wcześniej. 
  • W przepisie na wielkanocną babę bezglutenową z pistacjami ważna jest kolejność składników – wkładaj je do miski zgodnie z listą podaną poniżej.
  • Możesz przygotować babkę wyłącznie na bazie bezglutenowego miksu, ale wtedy użyj około 1/3 szklanki miksu mniej. Bezglutenowa babka na bazie miksu będzie szybciej czerstwieć, ale łatwo ją odświeżać w piekarniku, można ją również mrozić w całości lub w porcjach.
  • I odwrotnie –  bezglutenową babę wielkanocną z pistacjami i limonką można upiec wyłącznie z mąk jednorodnych, bez miksów. Moim zdaniem szczególnie cenna jest mąka owsiana bezglutenowa, która ma najwięcej błonnika spośród wszystkich mąk użytych w tym przepisie, tym samym zapewnia świeżość i wilgotność babce.
  • Zwykły cukier z wanilią często jest zanieczyszczony glutenem, a popularny cukier bezglutenowy waNILInowy nie smakuje tak dobrze, jak oryginał. W mojej kuchni staram się używać prawdziwej wanilii – sama robię cukier waniliowy KLIK albo kupuję cukier z wanilią Bourbon w internetowym sklepie Friendly Food Shop.

Składniki na bezglutenową babę wielkanocną z pistacjami i limonką

Tutaj kupisz

Bezglutenową mieszankę Mix for Bread Balviten

Składniki na dekorację bezglutenowej baby wielkanocnej

  • 1 łyżka soku z limonki
  • około 4 łyżki cukru pudru
  • około 20 sztuk pistacji
    posiekanych drobno

Wykonanie bezglutenowej baby drożdżowej z pistacjami i limonką

  • Jajka z solą i cukrem i cukrem z wanilią włóż do miski i wymieszaj łyżką.
  • Drożdże rozpuść w letnim mleku i wlej do tej samej miski. 
  • Wlej tam olej.
  • Wsyp mąki, uprzednio wymieszane ze skórką z limonki
  • Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-60 minut.
  • Po tym czasie ciasto na wielkanocną babę bezglutenową z pistacjami i limonką wyrób mikserem (haki). Ma powstać dobrze wyrobione i napowietrzone ciasto. Jeśli będzie zbite i gliniaste, dodaj kilka łyżek mleka i ponownie wyrób mikserem.
  • Formę do babki (z kominem) lub keksówkę (około 35 x 12 cm) posmaruj masłem i obsyp bezglutenową bułka tartą. Ciasto ma zajmować w formie nie więcej niż połowę wysokości.
  • Przełóż ciasto do formy, mokrą łyżką wygładź powierzchnię i skrop ją dodatkowo wodą. Przykryj formę folią spożywczą.
  • Odstaw na około 45 minut w ciepłe miejsce, ciasto ma niemal podwoić objętość. Czasem proces ten trwa 30 minut, kiedy indziej aż 60, zależy m. in. od temperatury otoczenia.

Pieczenie bezglutenowej baby drożdżowej z pistacjami i limonką

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół.
  • Wstaw formę do piekarnika na około 45 minut, piecz do tzw. suchego patyczka. 
  • Wyłącz piekarnik, po około 5 minutach wyjmij formę.
  • Po kolejnych 15 minutach obróć ją do góry dnem i delikatnie wysuń babę bezglutenową. Ustaw ją na metalowej kratce. 
  • Gdy ostygnie, udekoruj lukrem: cukier puder wymieszaj z sokiem z limonki. Obsyp posiekanymi pistacjami
  • Bezglutenową babę wielkanocną przechowuj w bawełnianej lub lnianej  ściereczce, z dala od źródeł ciepła (ale nie w lodówce, gdyż stanie się twarda i sypka). Do bawełnianej ściereczki możesz włożyć ćwiartkę jabłka, która będzie oddawać ciastu nieco wilgoci.
  • Czerstwy kawałek bezglutenowej babki skrop wodą i wstaw na 5 minut do piekarnika nastawionego na 150 stopni C (góra-dół).
  • Smacznego!

KOMENTARZE (3)

Aya 14/03/2021 20:32
Czy te mąki dodajemy wszystkie czy albo 1.5 szkl mąki chlebowej albo te trzy inne , z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam
Kamilla 14/03/2021 10:46
Czym zastąpić mleko? Jakich mąk użyć zamiast mixu?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/03/2021 12:59
Mleko zastąpiłabym sokiem pomarańczowym lub wodą / napojem roślinnym. A mix możesz zastąpić np. w połowie skrobią ryżową / ziemniaczaną i mąką kukurydzianą oraz ryżową :) Ale babka będzie bardziej zbita bez mixu.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się