Tak prostej i lekkiej bezglutenowej baby wielkanocnej jeszcze nie mam ani na blogu, ani w pierwszej książce kucharskiej KLIK. Powstaje z kilku podstawowych składników, a roboty przy niej tyle, co nic. Najnowszy przepis na bezglutenową babę drożdżową na Wielkanoc pochodzi z babcinych zapisków, przerobiłam go oczywiście na wersję gluten-free. Nie było łatwo, bo nasze mąki inaczej chłoną mokre składniki, ale po kilku próbach mam sukces. Oto wielkanocna baba drożdżowa bez glutenu, z pistacjami i limonką, która pozostaje świeża przez kilka dni, smakuje wszystkim, a glutenożercy nie rozpoznają, że to jakaś babka inna, niż zwykle. Często podkreślam, że osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej mogą obecnie cieszyć się wszystkimi smakami, daniami z czterech stron świata i świątecznymi wypiekami, bo dzięki dobrym recepturom, mieszankom bezglutenowym (tzw. miksom) oraz zaopatrzeniu internetowych sklepów bezglutenowych w kuchni można zdziałać cuda. I ten przepis to kolejny dowód.