To najlepsze bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze, jakie kiedykolwiek przygotowałam. Jedni mówią na nie kluski drożdżowe na parze, inni pampuchy – ale to te same buły. Teraz wymyśliłam przepis na wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze białe jak śnieg. Puszyste, kształtne, pięknie wyrośnięte, lekkie, subtelnie pachnące drożdżami, pyszne ze słodkim, ale i wytrawnym sosem. Moje wegańskie i bezglutenowe kluski na parze wyjątkowo jasny kolor zawdzięczają włoskiej mieszance chlebowej Mix Per Pane Nutrifree.

Wcześniej bezglutenowe pampuchy gotowałam na bazie różnych innych mieszanek chlebowych z dodatkiem jajka. Teraz przetestowałam wersję wegańską i stwierdzam, że to hit. Bezglutenowe pyzy drożdżowe bez jajka smakują nawet lepiej! Zapraszam do skorzystania z przepisu, który stworzyłam na warsztatach kulinarnych w pensjonacie Moje Tatry. Akurat gospodyni zrobiła duże zamówienie w sklepie internetowym Jedz Bez Glutenu, więc mieszanki Mix Per Pane był spory zapas.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe!

Składniki na wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe

20 sztuk

  • 360 g bezglutenowej mieszanki
    Mix Per Pane Nutrifree KLIK
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • około 320 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy

Zobacz to na filmie – gotowanie bezglutenowych pampuchów

Wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze – wykonanie