Blog

Wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe białe jak śnieg

10/08/2021

Wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe białe jak śnieg

10/08/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

To najlepsze bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze, jakie kiedykolwiek przygotowałam. Jedni mówią na nie kluski drożdżowe na parze, inni pampuchy – ale to te same buły. Teraz wymyśliłam przepis na wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze białe jak śnieg. Puszyste, kształtne, pięknie wyrośnięte, lekkie, subtelnie pachnące drożdżami, pyszne ze słodkim, ale i wytrawnym sosem. Moje wegańskie i bezglutenowe kluski na parze wyjątkowo jasny kolor zawdzięczają włoskiej mieszance chlebowej Mix Per Pane Nutrifree.

Wcześniej bezglutenowe pampuchy gotowałam na bazie różnych innych mieszanek chlebowych z dodatkiem jajka. Teraz przetestowałam wersję wegańską i stwierdzam, że to hit. Bezglutenowe pyzy drożdżowe bez jajka smakują nawet lepiej! Zapraszam do skorzystania z przepisu, który stworzyłam na warsztatach kulinarnych w pensjonacie Moje Tatry. Akurat gospodyni zrobiła duże zamówienie w sklepie internetowym Jedz Bez Glutenu, więc mieszanki Mix Per Pane był spory zapas.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe!

Składniki na wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe

20 sztuk

  • 360 g bezglutenowej mieszanki
    Mix Per Pane Nutrifree KLIK
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • około 320 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy

Zobacz to na filmie – gotowanie bezglutenowych pampuchów

Wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze – wykonanie

  • naczynie do gotowania na parze (specjalne sitko lub nakładkę na garnek lub naczynie w thermomixie lub lidlomixie) posmaruj olejem, do garnka wlej wodę – tyle, by nie dotykała ustawionej nakładki 
  • mąkę wymieszaj z solą i drożdżami; jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do miski z mąką
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec wyrabiania ciasta na bezglutenowe pampuchy dodaj olej
  • dłonie natłuść olejem i nabieraj porcje ciasta wielkości małej mandarynki
  • formuj kule i układaj w odstępach (3-5 cm) na naczyniu; jeśli wszystkie pampuchy nie zmieszczą się naraz, pozostałe układaj na papierze do pieczenia posmarowanym olejem
  • wszystkie pyzy przykryj bawełnianą ściereczka lub pokrywą garnka / naczynia i odstaw na 30-45 minut do wyrośnięcia; pamiętaj, że czas rośnięcia zależy od wielu czynników, może wynieść nawet 60 minut 
  • jak rozpoznać, czy bezglutenowe i wegańskie pyzy są gotowe do parowania? Powinny niemal podwoić objętość, stać się puszyste i porowate wewnątrz
  • rozpocznij parowanie: gotuj pyzy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut; by sprawdzić, czy są gotowe, wyjmij jedną i sprawdź, czy jest gotowa: ma być puszysta, lekka, porowata
  • wegańskie i bezglutenowe kluski na parze układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia lub bawełnianą ściereczką, po chwili ułóż je na talerzu i podawaj domownikom

Słodko czy wytrawnie – jak podawać wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze?

Pyzy przygotowane według tej receptury, na bazie mieszanki Mix Per Pane Nutrifree, mają neutralny smak. Dobrze komponują się z wytrawnymi dodatkami (sos i pieczeń), ale i ze słodkimi (sos owocowy na bazie jogurtu mlecznego lub kokosowego i owoców). Najlepiej podawać je na ciepło. 

Jeśli Twoi domownicy są fanami pampuchów z sosem owocowym, do ciasta możesz dodać 5-6 łyżek cukru oraz cukier waniliowy. Mamy obecne na warsztatach bezglutenowych w pensjonacie Moje Tatry zdradziły, że do ciasta dodają czasem owoce. Do tego sos owocowy, cukier i pycha 🍓🍒🍌

 

Czy można mrozić wegańskie i bezglutenowe kluski na parze?

Tak, bezglutenowe i wegańskie pampuchy można po ostudzeniu zamrozić. Wystarczy ułożyć je obok siebie na deseczce i wstawić do zamrażarki, a po kilku godzinach wsypać do woreczka i opisać. Gotowe! Potem, gdy zajdzie potrzeba, wyjmij je i zamrożone ustaw na naczyniu do parowania, podgrzewaj kilka minut, do miękkości. 

Mam jeszcze jeden patent na wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze: z każdej porcji ugotowanych klusek odkładam 2-3 sztuki i zamrażam. Gdy nazbieram około 10 pampuchów, mam gotowy obiad dla całej rodziny. Obecnie osoby z celiakią nie mają możliwości kupienia gotowych pampuchów bezglutenowych. A celiakia to choroba, w której trzeba trzymać rygorystyczną dietę bezglutenową, nie ma mowy o odstępstwach i jedzeniu np. raz na poł roku pyz pszennych. Do niedawna bezglutenowe pyzy drożdżowe sprzedawał podpoznański Glutenex, ale na razie wstrzymał produkcję. Pozostaje nam samodzielne gotowanie, a to naprawdę nie jest trudne! Polecam też filmik na moim kanale kulinarnym na YouTube KLIK

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się