To najlepsze bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze, jakie kiedykolwiek przygotowałam. Jedni mówią na nie kluski drożdżowe na parze, inni pampuchy – ale to te same buły. Teraz wymyśliłam przepis na wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze białe jak śnieg. Puszyste, kształtne, pięknie wyrośnięte, lekkie, subtelnie pachnące drożdżami, pyszne ze słodkim, ale i wytrawnym sosem. Moje wegańskie i bezglutenowe kluski na parze wyjątkowo jasny kolor zawdzięczają włoskiej mieszance chlebowej Mix Per Pane Nutrifree.
Wcześniej bezglutenowe pampuchy gotowałam na bazie różnych innych mieszanek chlebowych z dodatkiem jajka. Teraz przetestowałam wersję wegańską i stwierdzam, że to hit. Bezglutenowe pyzy drożdżowe bez jajka smakują nawet lepiej! Zapraszam do skorzystania z przepisu, który stworzyłam na warsztatach kulinarnych w pensjonacie Moje Tatry. Akurat gospodyni zrobiła duże zamówienie w sklepie internetowym Jedz Bez Glutenu, więc mieszanki Mix Per Pane był spory zapas.
Składniki na wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe
20 sztuk
Pyzy przygotowane według tej receptury, na bazie mieszanki Mix Per Pane Nutrifree, mają neutralny smak. Dobrze komponują się z wytrawnymi dodatkami (sos i pieczeń), ale i ze słodkimi (sos owocowy na bazie jogurtu mlecznego lub kokosowego i owoców). Najlepiej podawać je na ciepło.
Jeśli Twoi domownicy są fanami pampuchów z sosem owocowym, do ciasta możesz dodać 5-6 łyżek cukru oraz cukier waniliowy. Mamy obecne na warsztatach bezglutenowych w pensjonacie Moje Tatry zdradziły, że do ciasta dodają czasem owoce. Do tego sos owocowy, cukier i pycha 🍓🍒🍌
Tak, bezglutenowe i wegańskie pampuchy można po ostudzeniu zamrozić. Wystarczy ułożyć je obok siebie na deseczce i wstawić do zamrażarki, a po kilku godzinach wsypać do woreczka i opisać. Gotowe! Potem, gdy zajdzie potrzeba, wyjmij je i zamrożone ustaw na naczyniu do parowania, podgrzewaj kilka minut, do miękkości.
Mam jeszcze jeden patent na wegańskie i bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze: z każdej porcji ugotowanych klusek odkładam 2-3 sztuki i zamrażam. Gdy nazbieram około 10 pampuchów, mam gotowy obiad dla całej rodziny. Obecnie osoby z celiakią nie mają możliwości kupienia gotowych pampuchów bezglutenowych. A celiakia to choroba, w której trzeba trzymać rygorystyczną dietę bezglutenową, nie ma mowy o odstępstwach i jedzeniu np. raz na poł roku pyz pszennych. Do niedawna bezglutenowe pyzy drożdżowe sprzedawał podpoznański Glutenex, ale na razie wstrzymał produkcję. Pozostaje nam samodzielne gotowanie, a to naprawdę nie jest trudne! Polecam też filmik na moim kanale kulinarnym na YouTube KLIK.
KOMENTARZE