Udało się! Specjalnie na prośbę wielu mam stworzyłam przepis na wegańską babkę cytrynową bez jajek, bez mleka – a pyszną, lekką i puszystą. Pracowałam po nocach, by zdążyć przed Bożym Narodzeniem bez glutenu 😍Moja wegańska babka bezglutenowa powstała na bazie napoju sojowego bogatego w białko (by zastąpić jaja) – ale spokojnie, można też użyć innego napoju roślinnego, a nawet soku pomarańczowego, wody lub zwykłego mleka (jeśli jest dozwolone w danej diecie). Trzeba ją szykować bez miksera, mieszamy tylko widelcem!
Jeśli chodzi o mąki, to wybrałam lekki, uniwersalny mix bezglutenowy Incoli, bo jest lubiany przez mamy i znajduje się w wielu kuchniach gluten-free. Co najważniejsze, ma w składzie dwa dobre zagęstniki, które, jak podejrzewałam, mogą się sprawdzić jako zamienniki jajek i mleka w cieście bezglutenowym. Miałam rację. Wegańskie ciasto bezglutenowe wyszło mega puszyste, lekkie i pyszne. W ogóle nie można rozpoznać, że to ciasto bez glutenu, bez jajek i bez mleka! Ha, jestem z siebie dumna, choć stworzenie przepisu kosztowało mnie wiele prób i sporo odpadów do kosza z biodegradowalnymi odpadami. Cieszę się jednak, że swoimi próbami wlałam nadzieję w serca wielu mam dzieci z celiakią, w serca wielu żon, babć i teściowych 😁 – zobaczyłyście, że zakalec nie omija nikogo, nawet Bezglutenowej Mamy.
I jeszcze jedno: ta wegańska babka bezglutenowa nie jest tylko dla wegan z celiakią. Możesz ją upiec, gdy Twoja lodówka świeci pustkami, gdy nie możesz lecieć do sklepu po jajka ani po mleko. Bo też babka na kryzysowe czasy 😎
Przyznam, że sporo pracy kosztowało mnie dojście do ideału, ale honor nie pozwalał mi odpuścić. Zainteresowanie, jakie wzbudził mój wpis na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku KLIK sprawił, że nie mogłam sprawić zawodu ponad dwunastu tysiącom osób, które zobaczyło fotę i moją deklarację. Otóż obiecałam, że wymyślę przepis na wegańską babkę bezglutenową. Dwie pierwsze próby podjęłam na bezglutenowym zastępniku jaja. Pomyślałam bowiem, że chcę stworzyć prostą i szybką recepturą, opartą na powszechnie dostępnych składnikach – a większość mam dzieci z nietolerancją jajka ma w domu zastępnik tego produktu. Niestety, klops, zakalec, choć nawet dość zjadliwy – zdjęcie obok.
Potem poprzerabiałam przepis na bananowe, wegańskie ciasto bezglutenowe. Pomyślałam, że jajka zastąpię napojem sojowym, bogatym w białko. Żeby taka wegańska babka bezglutenowa miała ciekawy smak, wzbogaciłam ją w skórkę i sok cytrynowy, dodatkowo w cukier wanilinowy (w sklepie Jedz Bez Glutenu KLIK znalazłam czeski cukier waniliowy w poręcznych, małych opakowaniach na raz do użycia), w banana i w płatki migdałowe. No i kochani – po drugiej próbie wiedziałam, że to jest to!
KOMENTARZE