Blog

12

Uwaga na „bezglutenową” pizzę

01/05/2017

Uwaga na „bezglutenową” pizzę

01/05/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Rodzina spod Poznania ucieszyła się, że z synkiem chorym na celiakię wreszcie może pojechać na bezglutenową pizzę w mieście. Akurat w internecie znaleźli informację o bezglutenowej pizzy w Poznaniu. Na wszelki wypadek jednak podesłali Bezglutenowej Mamie link. Faktycznie: właściciel i szef kuchni promowali bezglutenową pizzę jako hit i nowość lokalu. W materiale ani razu nie padła informacja, że ta pizza nie jest wskazana dla osób z celiakią. A szkoda…. Zobaczcie, co ustaliła Bezglutenowa Mama.

Pizza na „bezglutenowym spodzie” 

Właściciel i szef kuchni jednej z pizzerii w Poznaniu  opowiadali na wizji o swoim najnowszym daniu w karcie: o bezglutenowej pizzy. Na początku brzmiało obiecująco i nie dziwię się, że zaprzyjaźniona rodzina spod Poznania nabrała zaufania do lokalu i serwowanej tam bezglutenowej pizzy. Otóż z programu dowiedziałam się, że owa pizza powstaje według receptury specjalnie opracowanej „z tajemniczych składników”. Jest wytwarzana od podstaw, z naturalnych mąk i nie zawiera żadnych ulepszaczy ani konserwantów. Jest chrupiąca i cienka, i choć różni się od pizzy glutenowej, pachnie, smakuje i wygląda świetnie – o czym zapewniali uczestnicy programu kulinarnego. Można ją zamówić z wszelkimi dodatkami. 

Ponieważ przeszkoliłam już wiele lokali serwujących dania bezglutenowe i pracowałam w niejednej kuchni, od razu nabrałam podejrzeń, czy ta bezglutenowa pizza  jest rzeczywiście bezglutenowa. Czy powstaje z bezpiecznych składników i ma poniżej 20 ppm glutenu? Rozbawił mnie także fragment rozmowy w programie:

  • Ciekawe, czy we Włoszech też jest taki trend, że je się pizzę bezglutenową? – prowadząca program zapytała szefa kuchni.
  • Nie, to chyba tylko Polacy tak wymyślają – odpowiedział szef kuchni.

Otóż drodzy Państwo – Włosi są na świecie prekursorem bezglutenowej żywności, tam jest najwięcej osób ze zdiagnozowaną celiakią (efekt powszechnych badań), tam jest najwięcej osób na diecie bezglutenowej i z Włoch właśnie wywodzi się światowy lider bezglutenowej żywności – firma Schaer. We Włoszech bezglutenową pizzę, naprawdę bezglutenową pizzę, można zamówić niemal w każdym mieście. 

Zadzwoniłam do pizzerii

Tuż po obejrzeniu całego nagrania zadzwoniłam do pizzerii. W rozmowie z szefem kuchni dowiedziałam się, że ich bezglutenowa pizza powstaje z ciasta z mąki ziemniaczanej i ryżowej, a jest pieczona na osobnych blaszkach, a nie bezpośrednio na płycie. Dopytywałam szefa kuchni o szczegóły i okazało się, że do ciasta używana jest mąka ryżowa, która może zawierać śladowe ilości glutenu, bo „trudną kupić taką zupełnie bezglutenową”. Podobnież jest z dodatkami – lokal nie ma specjalnych wędlin bezglutenowych do takiej pizzy. Szef kuchni zastrzegł, że zdaje sobie sprawę, że ta pizza nie jest bezpieczna dla chorych na celiakię. Szkoda jednak, że nigdzie w programie telewizyjnym nie padło takie stwierdzenie. Ciekawe, czy znajduje się w wydrukowanej karcie albo w menu? I czy każdorazowo kelner/kucharz informuje klienta, że ich pizza bezglutenowa nie jest bezpieczna dla chorych na celiakię? Nie wiem, czy właściciele lokalu i personel mają świadomość, że chory człowiek po zjedzeniu takiej „bezglutenowej” pizzy mógłby dostać nawet wstrząsu? Na wszelki wypadek przekazałam szefowi kuchni stosowne informacje i napisałam e-maila do pizzerii. 

Pizza bezglutenowa w mieście

Pizza bezglutenowa w mieście to marzenie tysięcy osób z celiakią lub będących na diecie bezglutenowej z innych przyczyn zdrowotnych. Niestety, tylko nieliczne lokale w Polsce oferują naprawdę bezpieczną, w pełni bezglutenową pizzę (np. La Cantina w Warszawie). Natomiast ci wszyscy, którzy z wyboru unikają glutenu lub mogą sobie pozwolić na pizzę zanieczyszczoną glutenem, mają więcej szczęścia. Bo pizzę na spodach z mąk naturalnie bezglutenowych (lub z bezglutenowych miksów) przygotowuje coraz więcej pizzerii i restauracji w Polsce. I głośno to reklamują. Sęk w tym, że nie zawsze informują klientów na temat prawdziwego  składu i ewentualnych zanieczyszczeń w „bezglutenowej pizzy”.  A tych może być sporo….

Co może być  w „bezglutenowej” pizzy

  1. Do przygotowania ciasta na pizzę, zwaną w lokalach „bezglutenową”, kucharze używają najczęściej mąki ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, jaglanej itp. ze śladowymi ilościami glutenu. Badania wykazały, że te „śladowe” ilości glutenu, to czasem nawet 400 ppm (norma, bezpieczna dla chorych z celiakią, to 20 ppm).
  2. Ciasto na „bezglutenową” pizzę jest zazwyczaj przygotowywane w  tym samym pomieszczeniu, gdzie jednocześnie powstaje ciasto na pizzę glutenową. Wszędzie wokół pyli mąka pszenna, która osadza się na ubraniach kucharzy, meblach i „bezglutenowym” cieście.
  3. Dodatki do „bezglutenowej pizzy” to najczęściej zwykła wędlina (a nie bezglutenowa), czasem tarty ser obsypany mąką pszenną itp.
  4. W czasie ozdabiania pizzy „bezglutenowej„, tuż obok ozdabiana jest pizza glutenowa, na blacie podsypywanym najczęściej mąką pszenną, która również pyli.
  5. „Bezglutenowa” pizza najczęściej jest pieczona w tym samym piecu, w którym piecze się pizza glutenowa.
  6. Zazwyczaj nie ma osobnego noża do pokrojenia „bezglutenowej” pizzy. 
  7. Personel lokali oferujących bezglutenowe jedzenie najczęściej nie ma odpowiedniego przeszkolenia. Kucharze i kelnerzy nie znajdą zasad przyrządzania posiłków dla chorych na celiakię lub będących na diecie bezglutenowej z innych przyczyn zdrowotnych. Nie zdają sobie sprawy, jak wiele trzeba zachować ostrożności, by nie zaszkodzić chorym ludziom. 

Najlepsza pizza bezglutenowa powstaje… w domu

Wiem, że zamówienie bezglutenowej pizzy w mieście jest naprawdę kuszące. Chorzy na celiakię lub osoby na diecie bezglutenowej nie powinni jednak korzystać z mało wiarygodnych ofert. Szkoda ryzykować bólami brzucha i innymi dolegliwościami. Zapewniam, że najbezpieczniejsza i najlepsza pizza bezglutenowa to pizza domowa. Przygotowana z ulubionych i bezpiecznych składników. Najtańsza i najlepsza. 

Dopóki więc nie upewnicie się, że bezglutenowa pizza oferowana w mieście jest naprawdę przygotowywana zgodnie z wymogami diety bezglutenowej, raczej korzystajcie tylko z domowego wypieku lub z gotowej pizzy bezglutenowej (dostępnej m. in. w Tesco i sezonowo w Biedronce). Zachęcam również, abyście bezglutenowym dzieciom przygotowali w domu bezglutenowe pizzerki – na grubym lub cienkim spodzie, z ulubionym serem lub bezglutenową wędliną, z ziołami i duuużą porcją warzyw.  

A, wiem z pewnego źródła, że jeszcze w maju w Poznaniu ma być dostępna bezglutenowa pizza przyrządzana i wypiekana w osobnym pomieszczeniu, w osobnym piecu. Rewelacja! Czekamy więc na nową pizzerię.

KOMENTARZE (12)

M. 10/09/2023 07:24
W LaCantina pizza bezglutenowa pieczona jest w tym samym piecu co glutenowa, skąd więc informacja w artykule,że jest bezpieczna dla celiaka?! To wprowadzanie w błąd.
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:16
Pizzeria La Cantina ma specjalne procedury zapewniające bezpieczeństwo bezglutenowej pizzy :)
Ania 17/05/2020 07:29
Bardzo dobra pizza bezglutenowa w MESA w Dźwirzynie
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:15
a jeszcze lepsza w Poznaniu, w Pizza Naturalna :)
Agnieszka 28/08/2019 15:04
Pytałam i w lokalu na ul. Fredry mają niestety tylko jeden piec do wypieku pizzy.
Bezglutenowa Mama 28/08/2019 17:14
To oznacza, że nie są w stanie przygotować pizzy gluten free.... Polecam pizzerię na Hetmańskiej :)
Piotr 22/01/2018 14:21
Pizza bezglutenowa z Tesco jest jadalna ale niedobra - ciasto jest grube, purchawe i bez smaku a cena kosmiczna (Schäfer) W supermarkecie Kaufland w Poznaniu na Serbskiej przy petli tramwajowej mozna kupic pizze bezglutenowa dobra na cienkim chrupicym spodzie . Sa dwa rodzaje - w tym jeden bezmiesny . Jedyna resdtauracja w Poznaniu serwujaca prawidlowa i bardzo dobra pizze bezglutenowa i do tego bardzo dobra (praktycznie nie do odroznienia ) to lokal w piwnicy na ulicy Fredry polozony naprzciwko budynku Uniwersytetu Medycznego. Sprawdzone wielokrotnie , lokal od lat trzyma standard. .
Bezglutenowa Mama 21/05/2018 14:54
Piotrze, na jakiej podstawie twierdzisz, że bezpieczna dla celiakie jest pizza przy ul. Fredry?
Krzysztof 29/11/2017 23:56
Zapraszamy do Piotrkowa tryb. W To&Owo Bezglutenowo na pewno zjecie pyszną bezglutenową pizzę jak i burgera choć wegańskiego co zapewniam jest świetny. Na miejscu jest wypiekane pieczywo i słodkości W lokalu panuje świetna atmosfera i fantastyczni właściciele zaskakują daniami obiadowymi
Bezglutenowa Mama 30/11/2017 07:56
Trudno mi ocenić, czy to miejsce jest bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Jak sama zobaczę, wtedy będę mogła przytaknąć lub zaprzeczyć :) Za zaproszenie oczywiście dziękuję :)
Magda 05/10/2017 17:06
Bezglutenowa mamo czy wiadomo już coś na temat nowej bezgl pizzerii ☺ Pozdrawiam.Magda
Bezglutenowa Mama 08/10/2017 22:28
Tak, Pizza naturalna przy Hetmańskiej jest otwarta i bezglutenowa :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się