Blog

Upiecz to! Owsiane ciastka bezglutenowe z białą czekoladą

02/10/2022

Upiecz to! Owsiane ciastka bezglutenowe z białą czekoladą

02/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Łyk kawy i kęs owsianego ciastka bezglutenowego z białą czekoladą - oto przepis na kolorową jesień!

Liczba osób 2 osoby
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Gdy jesień za oknem, ochota na słodkie staje się większa i większa, też tak macie? Jak ulec pokusom, a jednocześnie zjeść zdrowo i nie przytyć? Mam! To przepis na owsiane ciastka bezglutenowe z białą czekoladą, słodkie, sycące i bez cukru! Wystarczy jedno ciastko, by naładować się szczęściem!

Na blogu znajdziecie sporo przepisów na owsiane (i nie tylko) ciastka bezglutenowe, ale ten jako pierwszy zawiera białą czekoladę bez cukru, a dodatkowo jest ozdobiony deserową czekoladą .... Niebo.... Zobaczcie sami, że potrzeba niewielu składników, w zasadzie wystarczy to, co macie w lodówce i szafce kuchennej. Z podanej porcji powstanie 8 ciasteczek. Prawda, że lubicie takie proste przepisy bezglutenowe?

Składniki

  • 3 jajka
  • 150 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g otrębów owsianych bezglutenowych
  • 200 g dowolnych bakalii (śliwki, żurawina, daktyle, migdały itp)
  • 50 g białej czekolady bez glutenu i bez cukru (jeśli możecie cukier, to może być klasyczna biała)
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • około 40 ml mleka lub wody
  • 100 g deserowej czekolady bez glutenu i bez cukru

Wykonanie

  • Owoce suszone umyj i zalej wrzątkiem na kilka minut, następnie je odcedź i posiekaj
  • Posiekaj migdały lub orzechy
  • Pokrój drobno białą czekoladę
  • Połącz płatki owsiane z otrębami i solą
  • Do miski wsyp suche składniki, białą czekoladę, bakalie i orzechy, wbij jajka wlej olej i mleko
  • Wymieszaj całość łyżką i sprawdź, czy udaje się formować kulki; jeśli nie, dodaj jeszcze kilka łyżek mleka
  • Odstaw masę na kilkanaście minut, by składniki się zespoliły i aby płatki nieco zmiękły

Formowanie i pieczenie

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Mokrymi dłońmi formuj kulki i spłaszczaj je, układaj na blaszce w niewielkich odstępach
  • Piecz około 20 minut
  • Deserowa czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nią każde ciasto
  • Zostaw do zastygnięcia
  • Owiane ciastka bezglutenowe z białą czekoladą przechowuj w metalowym pudełku lub w słoiku.
  • Smacznego i na zdrowie!
Poznaj przepis na owsiane ciastka bezglutenowe pełne błonnika - lek na zaparcia

Owsiane ciastka bezglutenowe z białą czekoladą - na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Jak sami widzicie, te ciasteczka mają znakomity skład, a przepis jest dziecinnie prosty. Jednocześnie, dzięki płatkom i otrębom owsianym, ciasteczka są pożywne i śmiało można je zapakować do śniadaniówki uczniowi z celiakią, przedszkolakowi na diecie bezglutenowej czy dorosłemu do pracy. Dwa ciasteczka i żołądek oraz zmysły są szczęśliwe!

Kolejną zaletą przepisu jest fakt, że ciastka można upiec z dowolnych bakalii. Mogą to być rodzynki, śliwki, żurawina, figi, daktyle, orzechy laskowe lub włoskie lub migdały. Jeżeli zależy Wam na zdrowej diecie bezglutenowej, zwróćcie uwagę, by owoce nie były konserwowane siarką. Fajne jest też to, że nie trzeba mieć w domu żadnego zamiennika cukru (ksylitolu czy erytrytolu) - bo słodzika w ogóle się nie dodaje do tych ciastek. 

I jeszcze jedna zaleta: jeśli nie eliminujecie cukru z menu, użyjcie zwykłej białej i deserowej czekolady, nie szukajcie tych bez cukru :) Ciasteczka będą smakowały identycznie :) 

owsiane ciastka bezglutenowe

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się