Łyk kawy i kęs owsianego ciastka bezglutenowego z białą czekoladą - oto przepis na kolorową jesień!
Gdy jesień za oknem, ochota na słodkie staje się większa i większa, też tak macie? Jak ulec pokusom, a jednocześnie zjeść zdrowo i nie przytyć? Mam! To przepis na owsiane ciastka bezglutenowe z białą czekoladą, słodkie, sycące i bez cukru! Wystarczy jedno ciastko, by naładować się szczęściem!
Na blogu znajdziecie sporo przepisów na owsiane (i nie tylko) ciastka bezglutenowe, ale ten jako pierwszy zawiera białą czekoladę bez cukru, a dodatkowo jest ozdobiony deserową czekoladą .... Niebo.... Zobaczcie sami, że potrzeba niewielu składników, w zasadzie wystarczy to, co macie w lodówce i szafce kuchennej. Z podanej porcji powstanie 8 ciasteczek. Prawda, że lubicie takie proste przepisy bezglutenowe?
Jak sami widzicie, te ciasteczka mają znakomity skład, a przepis jest dziecinnie prosty. Jednocześnie, dzięki płatkom i otrębom owsianym, ciasteczka są pożywne i śmiało można je zapakować do śniadaniówki uczniowi z celiakią, przedszkolakowi na diecie bezglutenowej czy dorosłemu do pracy. Dwa ciasteczka i żołądek oraz zmysły są szczęśliwe!
Kolejną zaletą przepisu jest fakt, że ciastka można upiec z dowolnych bakalii. Mogą to być rodzynki, śliwki, żurawina, figi, daktyle, orzechy laskowe lub włoskie lub migdały. Jeżeli zależy Wam na zdrowej diecie bezglutenowej, zwróćcie uwagę, by owoce nie były konserwowane siarką. Fajne jest też to, że nie trzeba mieć w domu żadnego zamiennika cukru (ksylitolu czy erytrytolu) - bo słodzika w ogóle się nie dodaje do tych ciastek.
I jeszcze jedna zaleta: jeśli nie eliminujecie cukru z menu, użyjcie zwykłej białej i deserowej czekolady, nie szukajcie tych bez cukru :) Ciasteczka będą smakowały identycznie :)
KOMENTARZE