Blog

To będzie hit jesieni! Odrywane słodkie bułeczki bezglutenowe ze śliwką!

20/11/2024

To będzie hit jesieni! Odrywane słodkie bułeczki bezglutenowe ze śliwką!

20/11/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 12 porcji
Czas 90 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Dość tanie

Upieczemy je razem! Słodkie bezglutenowe bułeczki ze śliwką

O rety jakie mi wyszły pyszne i puszyste! Zajadamy je rodzinnie i nie możemy przestać, cała blacha chyba zniknie!

To odrywane słodkie bułeczki bezglutenowe ze śliwkami, posypane pudrem, idealne na jesienne popołudnie 🍁

Tak bardzo się cieszę, że mam już wprawę w tych wypiekach i mogę się dzielić takimi przepisami z każdym, kto też lubi takie łakocie, a nie ma w pobliżu piekarni bezglutenowej, i aby skosztować małe co nieco, musi je upiec sam 👩🏻‍🍳

Chodźcie do kuchni, upieczemy je razem: odrywane słodkie bułeczki bezglutenowe nadziewane soczystymi śliwkami. 

Bezglutenowa Wigilia jest smaczna!
slodkie buleczki bezglutenowe odrywane

Uszykuj formę o wymiarach około 20 x 30; jeśli takiej nie masz. może być zwykła blacha piekarnikowa

Składniki

  • 500 g mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Schär
  • 10 g suszonych drożdży bez glutenu lub 20 g świeżych
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • około 200 ml letniego mleka
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • około 600 g śliwek (podana waga jest z pestkami)
  • dodatkowo 3 łyżki mix B
  • białko jaja do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
slodkie odrywane drozdzowki bezglutenowe

Te bezglutenowe drożdżówki najlepiej przechowywać 1-2 dni w foliowym woreczku. Dobrym pomysłem jest też zamrożenie części bułeczek. 

Wykonanie

  • w misce wymieszaj mix B Mix z solą i cukrem
  • dodaj suszone drożdże; jeśli chcesz użyć świeżych, wymieszaj je z 3 łyżkami letniego mleka i wlej do miski z suchymi składnikami
  • wbij jajka i stopniowo wlewając mleko, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, pod koniec dodaj olej
  • w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka, tak aby powstało elastyczne ciasto (więcej na ten temat znajdziesz w moim poradniku – książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”
  • przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ciasto na słodkie drożdżówki bezglutenowe odstaw na około 30 minut, by podrosło
  • śliwki umyj, wyjmij pestki, pokrój na kawałki i oprósz 1/2 łyżki mąki
  • formę wyłóż papierem do pieczenia, do miseczki wsyp pozostałą mąkę

Ciasto klei się do rąk, więc by sobie pomóc, raz po raz wkładaj rękę do miseczki z mąką

Formowanie i pieczenie

  • z ciasta nabieraj łyżką porcje ciasta, obtaczaj je w misce z mąką i formuj kulki
  • każdą kulkę rozklep w dłoni, nakładaj porządną porcję śliwek i z powrotem zalepiaj bułeczkę, naciągając delikatnie ciasto
  • słodkie bułeczki bezglutenowe układaj na blasze w odstępach około 1 cm (powinny powstać 4 rzędy po 3 bułeczki)
  • bułeczki posmaruj je roztrzepanym białkiem i zostaw na około 20 minut, by podrosły
  • piekarnik nastaw na 200 st C, grzałka góra - dół
  • formę wstaw do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę
  • piecz bułeczki około 20-30 minut, do lekkiego zrumienienia z góry i lekkiego stwardnienia od spodu (lub do tzw. suchego patyczka)

Odrywane słodkie bułeczki bezglutenowe ze śliwką są gotowe, ale muszą ostygnąć ❤️ udekoruj je cukrem pudrem lub lukrem, odrywaj  po bułeczce i jedz ze smakiem z całą rodziną

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się