Blog

2

Rustykalna tarta z truskawkami bezglutenowa

11/06/2016

Rustykalna tarta z truskawkami bezglutenowa

11/06/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Lato w pełni, truskawek mamy pod dostatkiem, niech zatem każdego dnia goszczą na naszych stołach. Myślę, że bezglutenowa tarta z bitą śmietaną i owocami  może pojawiać się na stole przynajmniej raz w tygodniu. Mam szybki przepis, więc jeśli macie akurat porcję truskawek (lub innych owoców) w lodówce, zapraszam do kuchni. Ha, ale nie przez przypadek nazwałam ten przepis: rustykalna tarta bezglutenowa z truskawkami…

Jednym ze składników spodu jest bowiem mąka gryczana bezglutenowa, która nie zmienia zbytnio smaku ciasta, ale nadaje mu nietuzinkowy kolor i niesie sporo wartości odżywczych. Rustykalna tarta bezglutenowa to coś, czego nie kupicie nawet w cukierni gluten-free. Tak wyjątkowe ciasto może powstać tylko w domu. Jeśli jednak wolicie tradycyjne smaki i kolory, nie dodawajcie gryki, lecz użyjcie samego miksu (zastępując mąkę gryczaną taką samą porcją miksu). Pamiętajcie, że celiakia i dieta bezglutenowa to niezwykłe pole do eksperymentów kulinarnych, zatem bawcie się w kuchni, na ile to możliwe 😎

 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + przepisy na thermomix / lidlomix

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Zanim przystąpicie do pieczenia rustykalnej tarty bezglutenowej, zaplanujcie nadzienie. Może być dowolne. W tym przepisie wymyśliłam bitą śmietanę z serkiem mascarpone, ale może być też krem budyniowy, cytrynowy lub czekoladowy, galaretka lub mus owocowy. Najważniejsze, to upiec kruchą, naprawdę kruchą tartę bezglutenową o dobrym składzie, pyszną i przy okazji nieco w zdrowszej wersji (czyli z mąką gryczaną). Spód bezglutenowej tarty w tym wydaniu jest idealnie kruchy, więc nikt nie rozpozna, że to ciasto gluten -free. Zatem do dzieła!

Składniki spodu rustykalnej tarty bezglutenowej z truskawkami

  • 170 g mieszanki bezglutenowej
    użyłam nowej Mix It! Universal Dr. Schär 
  • 70 g mąki gryczanej bezglutenowej
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1 łyżka kefiru lub kwaśnej śmietany

Składniki nadzienia rustykalnej tarty bezglutenowej z truskawkami

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • kilka łyżek cukru pudru
  • około 250 g truskawek
    lub innych owoców sezonowych albo mrożonych (sprawdź na etykiecie czy nie są zanieczyszczone glutenem)

Jak wykonać rustykalną tartę bezglutenową z truskawkami?

  • do miski wsyp miks bezglutenowy i mąkę gryczaną bezglutenową, dodaj sól i całość wymieszaj łyżką
  • dodaj pozostałe składniki spodu rustykalnej tarty bezglutenowej (w dowolnej kolejności)
  • szybko zagnieć ciasto; jeśli zbytnio będzie się lepiło do dłoni, dodaj 1-2 łyżki miksu lub mąki gryczanej
  • uformuj z ciasta płatki placek, owiń go folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki (lub na 15 minut do zamrażarki)
  • wyjęte z zamrażarki ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i szybkim ruchem przełóż do formy
  • wyrównaj brzegi, „uklep” dłońmi spód i zrób w nim kilkanaście nakłuć widelcem
  • wstaw ją do zamrażarki na kwadrans lub na godzinę do lodówki
  •  piekarnik nastaw na 190 stopni C, opcja góra – dół
  • na środkową półkę wstaw formę ze spodem do tarty, piecz około 15 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów
  • wyjmij tartę i zostaw do ostudzenia

Dekorowanie rustykalnej tarty bezglutenowej

  • mikserem na wolnych obrotach ubij kremówkę
  • dodawaj po łyżce serka mascarpone i dalej wyrabiaj krem
  • dosłodź kilkoma łyżkami cukru pudru
  • krem śmietanowy wyłóż na spód tarty (jako pierwszą warstwę możesz posmarować dowolny dżem, gotowany przez kilka minut na małym ogniu i ostudzony)
  • truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki i udekoruj ciasto
  • teraz rustykalna tarta bezglutenowa z truskawkami musi trafić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc
  • jeśli po pierwszej degustacji cos jeszcze zostanie na talerzu, musi być przechowywane w lodówce, najlepiej pod przykryciem
  • smacznego!

Degustacja: rustykalna tarta bezglutenowa jest wyśmienita!

W naszym domu tarty na słodko mają szczególne miejsce. Lubimy je z różnym dodatkami, również w wersji wytrawnej (wtedy do ciasta nie dodaję cukru).  Lato czy zima, pieczemy i jemy! Zwłaszcza, odkąd zgłębiłam sekret: umiem upiec kruchy, naprawdę kruchy spód bezglutenowy do tarty. 

Chyba nie muszę opisywać doznań, jakie wywołała taka idealna tarta bezglutenowa podczas deseru na tarasie z przyjaciółmi? Oczywiście nikt nie poznał, że to ciasto bezglutenowe, nikt też nie skarżył się, że czuje dziwny posmak gryki (niestety, tak niektórzy oceniają to bezcenne zboże – jako dziwne w smaku). W późne, czerwcowe popołudnie delektowaliśmy się każdym kęsem, muskani ostatnimi promykami zachodzącego słońca. W tym klimacie powstawały kolejne przepisy na desery z truskawkami. Wiem też, że rustykalna tarta bezglutenowa to świetny patent na słodkie wypieki. W ogóle jestem zwolennikiem uzdrawiania dań bezglutenowych dodatkiem dobrych mąk jednorodnych. Nowy Mix It! Universal włoskiej marki Schär oczywiście nie potrzebuje żadnych dodatków, jest świetny do wypieku pieczywa, ciast drożdżowych i bezglutenowych i w większości przepisów można go stosować jako zamiennik mąki pszennej. Ja jednak lubię dodać do każdego mixu coś dla koloru, zmiany smaku, konsystencji, a zwłaszcza cennych wartości odżywczych, tak ważnych w celiakii. Tak, dieta bezglutenowa naprawdę wymaga zbilansowanego menu, powinno być w niej jak najwięcej odżywczych produktów. 

A jeśli chcecie poznać moje inne przepisy na tarty, zerknijcie do bogatej bazy na blogu KLIK lub w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy”. To bezglutenowa książka kucharska, jakiej jeszcze nie było – prawie 400 stron, porady, wskazówki, informacje od gastroenterologa i dietetyka z kliniki no i 134 przepisy!

KOMENTARZE (2)

Paulina 11/06/2016 21:11
Jak będzie sezon na jagody to proszę o jakiś dobry przepis :)
admin 14/06/2016 22:21
A mam: http://bm.wysylaj.pl/lato-w-naszej-kuchni-domowe-bezglutenowe-jagodzianki/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się