Lato w pełni, truskawek mamy pod dostatkiem, niech zatem każdego dnia goszczą na naszych stołach. Myślę, że bezglutenowa tarta z bitą śmietaną i owocami może pojawiać się na stole przynajmniej raz w tygodniu. Mam szybki przepis, więc jeśli macie akurat porcję truskawek (lub innych owoców) w lodówce, zapraszam do kuchni. Ha, ale nie przez przypadek nazwałam ten przepis: rustykalna tarta bezglutenowa z truskawkami…
Jednym ze składników spodu jest bowiem mąka gryczana bezglutenowa, która nie zmienia zbytnio smaku ciasta, ale nadaje mu nietuzinkowy kolor i niesie sporo wartości odżywczych. Rustykalna tarta bezglutenowa to coś, czego nie kupicie nawet w cukierni gluten-free. Tak wyjątkowe ciasto może powstać tylko w domu. Jeśli jednak wolicie tradycyjne smaki i kolory, nie dodawajcie gryki, lecz użyjcie samego miksu (zastępując mąkę gryczaną taką samą porcją miksu). Pamiętajcie, że celiakia i dieta bezglutenowa to niezwykłe pole do eksperymentów kulinarnych, zatem bawcie się w kuchni, na ile to możliwe 😎
Zanim przystąpicie do pieczenia rustykalnej tarty bezglutenowej, zaplanujcie nadzienie. Może być dowolne. W tym przepisie wymyśliłam bitą śmietanę z serkiem mascarpone, ale może być też krem budyniowy, cytrynowy lub czekoladowy, galaretka lub mus owocowy. Najważniejsze, to upiec kruchą, naprawdę kruchą tartę bezglutenową o dobrym składzie, pyszną i przy okazji nieco w zdrowszej wersji (czyli z mąką gryczaną). Spód bezglutenowej tarty w tym wydaniu jest idealnie kruchy, więc nikt nie rozpozna, że to ciasto gluten -free. Zatem do dzieła!
W naszym domu tarty na słodko mają szczególne miejsce. Lubimy je z różnym dodatkami, również w wersji wytrawnej (wtedy do ciasta nie dodaję cukru). Lato czy zima, pieczemy i jemy! Zwłaszcza, odkąd zgłębiłam sekret: umiem upiec kruchy, naprawdę kruchy spód bezglutenowy do tarty.
Chyba nie muszę opisywać doznań, jakie wywołała taka idealna tarta bezglutenowa podczas deseru na tarasie z przyjaciółmi? Oczywiście nikt nie poznał, że to ciasto bezglutenowe, nikt też nie skarżył się, że czuje dziwny posmak gryki (niestety, tak niektórzy oceniają to bezcenne zboże – jako dziwne w smaku). W późne, czerwcowe popołudnie delektowaliśmy się każdym kęsem, muskani ostatnimi promykami zachodzącego słońca. W tym klimacie powstawały kolejne przepisy na desery z truskawkami. Wiem też, że rustykalna tarta bezglutenowa to świetny patent na słodkie wypieki. W ogóle jestem zwolennikiem uzdrawiania dań bezglutenowych dodatkiem dobrych mąk jednorodnych. Nowy Mix It! Universal włoskiej marki Schär oczywiście nie potrzebuje żadnych dodatków, jest świetny do wypieku pieczywa, ciast drożdżowych i bezglutenowych i w większości przepisów można go stosować jako zamiennik mąki pszennej. Ja jednak lubię dodać do każdego mixu coś dla koloru, zmiany smaku, konsystencji, a zwłaszcza cennych wartości odżywczych, tak ważnych w celiakii. Tak, dieta bezglutenowa naprawdę wymaga zbilansowanego menu, powinno być w niej jak najwięcej odżywczych produktów.
A jeśli chcecie poznać moje inne przepisy na tarty, zerknijcie do bogatej bazy na blogu KLIK lub w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy”. To bezglutenowa książka kucharska, jakiej jeszcze nie było – prawie 400 stron, porady, wskazówki, informacje od gastroenterologa i dietetyka z kliniki no i 134 przepisy!