Blog

Tanie i proste racuchy bezglutenowe

31/05/2021

Tanie i proste racuchy bezglutenowe

31/05/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Wymyśliłam przepis na tanie racuchy bezglutenowe z owocami bo wiem, że w Waszych szafkach nadal są spore zapasy mieszanki uniwersalnej Grano. Mąka jest tania (w DINO 9 zł za kg, w necie – około 10 zł), pozostałe składniki też kosztują grosze. Po lodowatym kwietniu i maju idzie wreszcie słoneczna pogoda, pojawią się truskawki i jagody, dlatego tanie racuchy bezglutenowe z owocami będą jak znalazł na lekkie śniadanie czy podwieczorek. Gdy wczoraj usmażyłam pierwszą, podwójną porcję racuchów bezglutenowych z jabłkami i jagodami (mrożonymi) – 30 sztuk, podzieliłam się z przyjaciółmi glutenożercami. Nie mogli uwierzyć, że to racuchy bezglutenowe z owocami, bo smakowały jak pszenne. 
 
Dobra, napisałam, że to przepis na tanie racuchy bezglutenowe z owocami. A ile one dokładnie kosztują? 15 dużych sztuk  to wydatek około 4 zł + olej do smażenia, ale on jest potrzebny nawet przy droższych składnikach, prawda? Przyznacie, że 15 dużych racuchów bezglutenowych wystarczy dla 4-osobowej rodziny na śniadanko? I te 4 zł to wydatek do zaakceptowania jak na drogą dietę bezglutenową?
 
Uwaga: przepis na tanie racuchy bezglutenowe dotyczy mieszanki uniwersalnej Grano. Jeśli chcecie użyć innych mąk (mieszanek lub jednorodnych), inne będę proporcje płynów. Inne przepisy na moje racuchy bezglutenowe KLIK.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską + prezent: ebook na thermomix i lidlomix

Składniki na 15 dużych racuchów bezglutenowych z owocami

  • 275 g uniwersalnej
    mieszanki bezglutenowej Grano KLIK
  • szczypta soli
  • 50 g cukru kokosowego lub zwykłego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 jabłka
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki cynamonu bez glutenu
  • opcjonalnie 2-3 łyżki jagód
    świeżych lub mrożonych
  • olej do smażenia

Wykonanie tanich racuchów bezglutenowych z owocami

  • jabłka obierz i zetrzyj na tarce
  • świeże drożdże rozpuść w 100 ml letniego mleka
  • mieszankę uniwersalną wymieszaj z solą, cukrem i cynamonem
  • do suchych składników wlej mleko z drożdżami, wbij jajka
  • wyrabiaj ciasto mikserem przez około 5 minut
  • odstaw mikser, dodaj jabłka i wymieszaj masę łyżką; masa nie ma być gęsta ani zbita
  • ciasto na tanie racuchy bezglutenowe przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 30 – 60 minut: do podwojenia objętości; czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia
  • w patelni rozgrzej sporą porcję oleju (około 2/3 wysokości)
  • na gorący tłuszcz wkładaj chochelką porcje ciasta, zmniejsz płomień i na małym ogniu smaż z obu stron bezglutenowe racuszki na złoty kolor
  • jeśli chcesz, pod koniec smażenia, z jednej strony, udekoruj je jagodami
  • złociste racuchy bezglutenowe układaj na talerzu z papierowym ręcznikiem, by odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu
  • podawaj na ciepło z cukrem pudrem, syropem klonowym lub powidłami czy dżemem

Czy można odgrzewać tanie racuchy bezglutenowe z owocami?

Może się zdarzyć, że nie zjecie od razu całej porcji tanich racuchów bezglutenowych. Absolutnie ich nie wyrzucajcie, to byłaby zbrodnia! racuchy można spokojnie przechować w lodówce nawet 2-3 dni. Wystarczy ułożyć je na talerzu lub w misce, przykryć drugim talerzem lub folią spożywczą czy silikonową pokrywką (co kto ma i jak lubi) i gotowe.

A jak odgrzać bezglutenowe racuszki? Broń Boże nie katujcie ich już olejem. Wystarczy podpiec je w piekarniku (około 5-7 minut w 150 stopniach C) lub podgrzać w mikrofalówce (ale tutaj nie podam wskazówek, bo nie mam mikrofali, choć pewnie wystarczy 30 sekund). Bezglutenowe racuchy będą jak nowe, odzyskają puszystość i chrupkość. 

Takie racuszki bezglutenowe sprawdzą się również jako prowiant na wycieczkę dla dzieci i dorosłych z celiakią, ale uważajcie, bo po jedzeniu będziecie mieć tłuste ręce …. Na wyjazdy mimo wszystko bardziej polecam pancakes bezglutenowe KLIK, smażone bez tłuszczu. 

(*) Wpis powstał we współpracy z marką Grano Bez Glutenu.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się