Bezglutenowe pancakes jako prowiant na podróż lub drugie śniadanie dla ucznia? To świetny pomysł, bo bezglutenowe pancakes są sycące, zawierają sporo cennych składników i łatwo je przechować w śniadaniówce lub plecaku. Usmażone na patelni naleśnikowej nie ociekają tłuszczem, jak racuszki czy naleśniki, lecz przypominają biszkoptowe ciasto. Bezglutenowe pancakes można zjeść bez dodatków na górskiej wycieczce lub w pociągu, można je łączyć z jogurtem, dżemem, kremem czekoladowym i ze wszystkim, na co przyjdzie ochota :). Dlatego ten przepis wrzucam do kategorii „podwieczorki”, ale również do działu „prowiant do pudełka”, choć pasuje również do urodzinowego menu dla dzieci. Przepis na te bezglutenowe pancakes pochodzi od Marzeny ze Szczecina, mamy Zuzi z celiakią. Otóż dziewczyny poczęstowały placuszkami Zosię i mnie na tegorocznym Pyrkonie w Poznaniu podczas szybkiej kolacji po imprezie. Były przepyszne, choć usmażone wcześnie rano.  I jak tu nie lubić takich przepisów?

Składniki na 20 bezglutenowych pancakes

– 200 g mąki  bezglutenowej uniwersalnej
użyłam Mix Flour Balviten
– 30 g cukru
– 50 g roztopionego masła
– 250 ml maślanki lub kefiru
– 50 ml mleka
– 2 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
bez glutenu
– szczypta soli
– jabłko lub banan
pokrojone w drobną kostkę

Jak przygotować bezglutenowe pancakes

Lubię ten przepis, bo jest szybki i naprawdę prosty, a na dodatek te bezglutenowe pancakes powstają z dobrej jakości składników: kefir, masło, mleko z witaminami, jaja, mix o krótkiej etykiecie. Ale jest jeden warunek: aby usmażyć pancakes na złoty kolor, bez tłuszczu, musisz użyć specjalnej patelni naleśnikowej. 
 
– mix wymieszaj z sodą oczyszczoną, cukrem i solą
– w rondelku roztop i ostudź masło
– do miski wbij jajka, dodaj maślankę, mleko i ostudzone masło
– dodaj suche składniki
– mikserem wymieszaj ciasto na bezglutenowe pancakes
– dodaj pokrojone owoce i zamieszaj całość łyżką
– ciasto ma być gęste
– patelnię naleśnikową rozgrzej i łyżką nakładaj porcje ciasta
– smaż bezglutenowe pancakes na małym ogni
– przewracaj na drugą stronę, gdy pojawią się pęcherzyki

Jak podawać bezglutenowe pancakes?

Te pulchne placuszki mają oczywiście swoje kalorie, bo powstają z białej mąki – ale dzięki temu to szybki przepis. Dzieciom kalorie raczej niestraszne, więc śmiało serwujcie bezglutenowe pancakes z wszelkimi dodatkami. Ponieważ to spora porcja węglowodanów, pamiętajcie o błonniku  i podajcie do tych placuszków sok, owoce lub chrupiącą marchewkę. Zapewniam jednak, że w podróży wyśmienicie smakują „na sucho”, a orzeźwiający smak jabłka zastępuje wszelkie dodatki 🙂 Najlepiej od razu usmażyć większą porcję placuszków i przechowywać je w pudełku w lodówce przez kilka dni. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-06-27T10:33:47+00:0020 czerwca 2019|