Gdy o godz. 14.30 wpadasz w panikę, bo nie masz obiadu bezglutenowego, a zaraz przyjdą dzieci 😄 – co wtedy? Chyba każda z nas stanęła nie raz przed takim dylematem. Na szczęście jest kilka takich dań, które szybko powstają i na dodatek dzieci je lubią. U mnie takim bezglutenowym szybkim obiadem jest makaron po wieleńsku KLIK, przepis z kolonii. Albo coś jeszcze szybszego: bezglutenowy makaron ze smażoną kiełbaską KLIK.  Jeszcze więcej podpowiedzi jest w komentarzach pod postem na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku – klik. Tam dopiero jest skarbnica pomysłów na szybkie bezglutenowe obiady! Polecam, to naprawdę ratuje życie zapracowanym rodzicom.

Kolorowy makaron bezglutenowy z dodatkami

Mnie taka sytuacja dopadła w czwartek. Zatopiona w pracy przy komputerze nie sprawdzałam, która jest godzina. Gdy spojrzałam na zegar, była 14.30, a o 15 Zosia i Antek wracają ze szkoły i już przed 16 wychodzą na dodatkowe zajęcia. Dramat! Co robić na obiad?

Przegląd szafek mnie uratował: trzykolorowy makaron bezglutenowy Incola, suszone oregano, cebula i czosnek, a w lodówce: dwie parówki i podsuszona salami, której już nikt nie chciał kroić na kanapki, bo niby jest za twarda. Te składniki wystarczyły, by w pół godziny powstał bezglutenowy makaron po wieleńsku – sztandarowe danie kolonii z Bezglutenową Mamą od 2016 r.  Cieszyłam się, że danie jest kolorowe i atrakcyjne, a to za sprawą makaronu, który na talerzach prezentował się niezwykle apetycznie. No i był pyszny, jak wszystkie makarony bezglutenowe Incoli (kolejne plusy to to, że znakomicie się gotują i zachowują konsystencję glutenowych makaronów i mają super skład). Uff, byłam uratowana, bo dzieci zjadły obiad z apetytem, wystarczyło też dla glutenożercy Daniela. Ja wolałam białą kaszę gryczaną – zawsze to więcej błonnika, żelaza i niższy indeks glikemiczny 😁

Inne pomysły na obiady dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej

O makaronach można mieć dobre lub złe zdanie, ale jest pewne, że dzięki nim można przygotować wiele szybkich obiadów bezglutenowych. Szybko się gotuje – zwłaszcza ten dobrej jakości, np. Barilla, Dr. Schär czy Avellini. Do makaronu wystarczy dorzucić dowolne dodatki znalezione w lodówce lub kuchennej szafce: gotowy sos pomidorowy, pesto ziołowe lub pomidorowe, dobrą oliwę i ser żółty lub topiony, krewetki z zamrażarki, a nawet mieszankę warzywną. 

Dieta bezglutenowa nie jest żadną przeszkodą w szykowaniu szybkich obiadów. Sprawdź to w kategorii przepisów na blogu: KLIK obiady bezglutenowe

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-10-03T21:17:46+00:003 października 2020|