Latem tanich i szybkich obiadów bezglutenowych potrzebujemy jak nigdy :). Proste, przygotowane z łatwo dostępnych składników, z użyciem niewielu garnków. Szybki obiad bezglutenowy sprawdzi się pod namiotem, w wynajętym mieszkaniu nad morzem albo na jednodniowej wycieczce (zabieramy go do odgrzania jako danie jednogarnkowe). Przetestowałam i chcę Wam polecić na takie okazje makaron bezglutenowy z kiełbasą. To pyszny, tani i szybki obiad bezglutenowy  – polecam na wakacje. A pomysł na to danie pochodzi od Magdy spod Poznania.

Składniki (4 porcje)

  • opakowanie makaronu gluten – free
    dowolny rodzaj: spaghetti, penne, świderki
  • 3-4 kiełbasy bezglutenowe
    ugotowane, np. „z wczoraj” lub surowe
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
    bez śladowych ilości glutenu

Sposób przygotowania

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij je na maśle klarowanym lub innym tłuszczu. Przełóż do miseczki, a na tej samej patelni podsmaż kiełbasę bezglutenową pokrojoną w kostkę lub krążki. Jeśli lubisz – możesz dodać pokrojoną paprykę i kawałki pomidora bez skórki. Gdy kiełbasa się zrumieni, dodaj do niej zeszklone wcześniej cebulę i czosnek. Wymieszaj, zestaw z ognia. W osobnym garnku ugotuj makaron bezglutenowy według przepisu na opakowaniu. Odcedź go (nie przelewaj wodą) i wymieszaj z bezglutenową kiełbasą z warzywami. Możesz też nałożyć na talerzu osobno makaron i kiełbasę. Tani i szybki obiad bezglutenowy jest gotowy! Smacznego!

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!