Blog

3

Świeże pieczywo bezglutenowe w każdym mieście

18/05/2018

Świeże pieczywo bezglutenowe w każdym mieście

18/05/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy w Waszym mieście jest dostępne świeże pieczywo bezglutenowe? Jeśli nie, spróbujcie zainteresować tym tematem zaprzyjaźniony sklep lub sklepik EKO. Podam przykład: w 70-tysięcznym Lesznie sklep Gluten-free ma w ofercie świeże pieczywo bezglutenowe aż czterech producentów, m. in. kilka rodzajów chleba i bułek z Balvitenu! I wszystko świetnie się sprzedaje!  To jest właśnie przewaga małych sklepów nad marketami!

Jeden sklep, wiele produktów

Sklep Gluten-free.pl na Pl. Metziga w centrum Leszna jest znany osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej w regionie. Tutaj można kupić nowinki, produkty rzadziej spotykane w marketach i na co dzień przydatne w bezglutenowej kuchni. Wszystko dlatego, że sklep prowadzi Wojtek, który jest również na diecie bezglutenowej, więc wie, czego nam potrzeba :). 

W każdą środę w sklepie jest dostępne m. in. świeże pieczywo bezglutenowe z piekarni Balvitenu. Można kupić świeży bochenek jasny, świeży bochenek ciemny z ziarnami (tutaj pisałam o nim), świeże bagietki i bułki bezglutenowe (smakują jak glutenowe), a także chleby krojone: świeży chleb bezglutenowy wieloziarnisty i świeży chleb bezglutenowy kanapkowy. Przyznam szczerze, że obecnie naszym faworytem jest bezglutenowy bochenek ziemny z ziarnami. Jest pyszny i ma świetny skład!

Zachęćcie właścicieli sklepów

Wojtek nie narzeka na brak chętnych na zakup świeżego pieczywa bezglutenowego. Jeśli zależy Wam na stałym, regularnym dostępie do takich rarytasów, zainteresujcie tematem pobliski sklep spożywczy lub sklep ze zdrową żywnością. Wiem, że takie pieczywo można kupić m. in. w piekarni przy Netto w Wolsztynie (Wolsztyn ma około 25 tys, mieszkańców) i w wielu miastach. To dowód, że świeże pieczywo bezglutenowe znajduje klientów i niekoniecznie trzeba je co tydzień samodzielnie zamawiać przez internet. 

A jeśli w Waszym mieście już jest dostępne świeże pieczywo bezglutenowe, napiszcie w komentarzach adresy :).

KOMENTARZE (3)

Ola 15/06/2018 09:37
Ja jestem od lat na diecie bgl, mój organizm wyłapuje śladowe ilosci glutenu z pożywienia. Solonymi laysami nigdy się nie zalergizowałam, była to jedna z bezpieczniejszych "przekąsek" awaryjnych, gdy nic innego nie miałam do dyspozycji na mieście.
Bezglutenowa Mama 21/05/2018 08:10
Z tego co pamiętam, te solone chipsy są OK, ale inne smaki - nie wszystkie są bezpieczne, trzeba sprawdzać na etykiecie. Chleb pakowany trzeba odświeżać na prze (do szkoły) lub w tosterze (do jedzenia w domu), są też takie chleby, których nie trzeba odświeżać, są długo świeże po otwarciu paczki. Zachęcam Cię również do wypieku własnego pieczywa bezglutenowego, na blogu znajdziesz sporo przepisów :)
Joanna 18/05/2018 17:09
Witam może troszkę nie na temat ale chciałam spytać czy chipsy lays solone można jeść czy sklad ich jest ok. Córka na celiakie od lutego i trudno jest nam się wdrozyc a co do chleba to też ciężko chleb pakowany niezbyt dobry niby termin długi ale jak sie otworzy to widać że nie jest świeży . Mieszkam w malej miejscowości
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się