Słyszeliście kiedyś o dziecku, które ze łzami w oczach domaga się konkretnego, ulubionego chleba? Uprzedzam: tak wzruszające historie dzieją się naprawdę, ale tylko w świecie bezglutenowym :). Ta historia zdarzyła się w Lesznie i mogłaby trafić do spotu reklamowego producenta. Mowa o firmie Balviten i jej nowym produkcie: bezglutenowym, świeżym bochenku ciemnym z ziarnami. Ten nowy chleb na zakwasie pojawił się na rynku na początku marca i już podbił serca dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej, ale również glutenożerców. Spotykam się wręcz z opiniami, że to chleb bezglutenowy dla całej rodziny. Wiem, że firma ledwie nadąża z produkcją, bo zamówienia płyną z całej Polski. Zobaczcie, gdzie go kupić.
Bezglutenowy, świeży bochenek ciemny z ziarnami firma Balviten objawiła na konferencji 10 marca 2018 r. we Wrocławiu. Porcje degustacyjne otrzymali wszyscy uczestnicy konferencji, chleb był też wyłożony na stoisku firmowym. Kilka kartonów produktu otrzymała również Bezglutenowa Mama, która tego samego dnia przekazała chleby wolontariuszom na diecie bezglutenowej z Leszna i okolic. Już następnego dnia dostałam telefon od Ani, mamy siedmiolatka na diecie bezglutenowej:
Na szczęście znalazłyśmy rozwiązanie: miałam świeżą dostawę chleba i czym prędzej się podzieliłam z Kornelem. Wieczorem Ania zrobiła zamówienie w sklepie internetowym Balvitenu. Od razu kupiła kilka bochenków – bo wszyscy domownicy uznali, że to bezglutenowy chleb dla całej rodziny, nawet dla jej glutenowej części. Okazało się również, że chleb jest już dostępny w lokalnym sklepiku z żywnością bezglutenową (a także w sklepikach eko w całej Polsce). A ja tylko potwierdzę, że glutenowy Daniel również zachwycił się tym produktem.
Jakie są zalety tego chleba? To świeży wypiek, o tygodniowym terminie przydatności do spożycia (ale odpowiednio przechowywany pozostaje świeży i smaczny jeszcze kilka dni dłużej). Producent maksymalnie skrócił i uzdrowił skład, pozostawiając jedynie niezbędne składniki, w tym całkiem sporo zakwasu bezglutenowego (ma pozytywny wpływ na jelita chorych na celiakię). Chleb dobrze się kroi, jest mięciutki i ma delikatny smak. Świetnie smakuje z samym masłem, ale także ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Ile kosztuje? Za bochen o wadze 400 g trzeba zapłacić 9,99 zł.
Oto jego skład: woda, skrobia kukurydziana, naturalny zakwas chleba: mąka ryżowa; ziarna 9% (słonecznik, siemię lniane, nasiona chia), mąka gryczana, syrop cukru inwertowanego, mąka ryżowa, błonnik jabłkowy, skrobia ryżowa, olej rzepakowy, izolat białka sojowego, cukier, sól, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; drożdże, ekstrakt jabłkowy. Uwierzcie: to naprawdę niewiele, jak na produkowany masowo świeży chleb bezglutenowy.
Pozytywne opinie na temat tego chleba potwierdzają, że Balviten zna się na tym, co robi i urasta do rangi polskiego lidera w produkcji pieczywa bezglutenowego. Bo o tym, jak trudno znaleźć dobry chleb bezglutenowy wiedzą i nowicjusze i weterani diety bezglutenowej. Wiedzą też producenci pieczywa bezglutenowego, którzy nieustannie poszukują nowych receptur. Ideałem jest chleb bezglutenowy, który smakuje całej rodzinie. I taki jest nowy, ciemny bochenek Balvitenu. Więcej o tym produkcie przeczytacie na stronie producenta: balviten.com, tam też można składać zamówienia. Chleb jest również dostępny w sklepikach eko w całej Polsce, które na co dzień współpracują z Balvitenem.