Blog

Świeże owoce sezonowe w bezglutenowych wypiekach

28/07/2022

Świeże owoce sezonowe w bezglutenowych wypiekach

28/07/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Owoce sezonowe najlepiej smakują prosto z krzaczka lub z targu, ale w polskiej tradycji kulinarnej nie można zapominać o słodkich wypiekach – bezglutenowych w naszym przypadku. Na blogu mam wiele łatwych przepisów na bezglutenowe wypieki z owocami KLIK, ale jak ktoś ma celiakię i nie lubi w upale stać przy piekarniku, nie musi wcale rezygnować z letnich pyszności.

W wielu miastach istnieją cukiernie bezglutenowe, ale świeże ciasta z owocami sezonowymi można również kupić przez internet – w sklepie Putka Bez Glutenu. Zobaczcie ich bezglutenowe wypieki ze świeżymi owocami w sezonie letnim 2022 😋 – to ciasto z jagodami, muffinka z owocami leśnymi i drożdżówka z porzeczkami no i kultowa jagodzianka. Na co dzień są dostępne stacjonarnie w Warszawie i Łodzi w firmowych piekarniach Putki, a całodobowo, do każdego zakątka w Polsce, można je zamawiać na stronie: putka.pl/sklepbezglutenu

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowe wypieki: drożdżówka z porzeczkami

  • pyszne ciasto, lekko kwaskowa nutka owocowa – niebo na podniebieniu 😁
  • jedynym alergenem są jajka
  • prosty i krótki skład ZOBACZ
  • są dostępne w piekarniach stacjonarnych Putki w Warszawie i Łodzi, a także w sklepie internetowym putka.pl/sklepbezglutenu
  • to świeży wypiek bezglutenowy, gotowy do jedzenia prosto z opakowania
  • zazwyczaj podpiekam te drożdżówki przez 5 minut w 180 stopniach C – stają się jeszcze bardziej puszyste i pachnące 
  • wsad owocowy stanowi prawie 16 % wagi – cukiernik nie żałuje tu owoców 😁
  • świeża drożdżówka bezglutenowa od Putki o wadze 100 g kosztuje 5,50 zł
  • przysmak dzieci, które przyjechały do mnie na kolonie bezglutenowe 2022 

Bezglutenowe wypieki: ciasto z jagodami

  • pyszne, lekkie, puszyste biszkoptowe ciasto bezglutenowe
  • bogate w świeże jagody (aż 17% wsadu owocowego)
  • owoce nie przytłaczają, a jednocześnie nadają przyjemny, lekko kwaskowy smak
  • ciasto bezglutenowe z jagodami jest lekko wilgotne i puszyste, łatwo się kroi, nie kruszy się
  • mega krótki skład ZOBACZ 
  • nie zawiera soi, mąk kukurydzianej i ryżowej, margaryny
  • bazę stanowi skrobia pszenna bezglutenowa, bezpieczna dla osób z celiakią, ale niedozwolona w diecie osób z alergią na pszenicę
  • alergenami są mleko, jaja i skrobia pszenna bezglutenowa
  • opakowanie ciasta o wadze 250 g kosztuje w zaokrągleniu 14 zł
  • przysmak dzieci, które przyjechały do mnie na kolonie bezglutenowe 2022 

Bezglutenowe wypieki: muffinka z owocami leśnymi

  • aż 30% owoców (maliny, borówki, jagody, jeżyny)
  • lekkie, puszyste ciasto i pyszna kruszonka
  • bazą są skrobie ziemniaczana i kukurydziana
  • jedynym alergenem są jaja – ZOBACZ PEŁEN SKŁAD
  • delikatnie waniliowa nuta smakowa
  • osoby na diecie bezglutenowej i konwencjonalnej docenią doskonały smak i konsystencję ciasta
  • bezglutenowa muffinka z owocami leśnymi o wadze 100 g kosztuje niespełna 6 zł
  • przysmak dzieci, które przyjechały do mnie na kolonie bezglutenowe 2022 

Bezglutenowe wypieki: jagodzianka ze świeżymi jagodami

  • to bezglutenowe drożdżówka, której nie trzeba przedstawiać: jest hitem w ofercie Putki niemal od początku istnienia piekarni
  • smakuje jak klasyczna, pszenna drożdżówka
  • zawiera 20% świeżych jagód
  • jest pyszna od razu po wyjęciu z opakowania, ale ja zawsze ją podpiekam przez 5 minut w 180 stopniach C – wtedy staje się jeszcze bardziej lekka i puszysta
  • bezglutenowa jagodzianka nie zawiera mleka, skrobi pszennej bezglutenowej, soi – ZOBACZ pełen skład
  • jedynym alergenem jest jajko
  • ta bezglutenowa jagodzianka ze świeżymi jagodami kosztuje 5,50 zł za 90 g
  • dzieci, które przyjeżdżają na moje kolonie bezglutenowe, przepadają za tą drożdżówką  

Bezglutenowe wypieki z sezonowymi owocami – na każdą okazję

Bezglutenowe słodkie wypieki smakują obecnie niemal identycznie, jak te na bazie mąki pszennej. Inaczej było 10 i więcej lat temu, gdy cukiernicy nie mieli do dyspozycji dobrych surowców i receptur oraz technologii. Wiem co mówię: na diecie bezglutenowej jestem od 1979 r. kiedy to lekarze w Poznaniu zdiagnozowali u mnie celiakię.

Dziś na polskim na rynku bezglutenowym jest przysłowiowa Ameryka i osoby na diecie konwencjonalnej najczęściej nie rozpoznają, że jedzą coś gluten-free. Dlatego bezglutenowe ciasta śmiało serwujcie również glutenożercom: przy kawie, na spotkaniu firmowym, na urodzinach i wszelkich innych okazjach. 

Owoce sezonowe w bezglutenowych wypiekach to świetne urozmaicenie ciast, ale i okazja do artystycznych zdobień. Jeśli sami pieczecie bezglutenowe ciasta (do czego gorąco zachęcam), sięgnijcie również przy dekoracji choćby po kilka truskawek, malin, po gałązkę porzeczki lub owoc jeżyny. Zobaczycie, że biesiadnicy nabiorą jeszcze większego apetytu na bezglutenowe wypieki 😋

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się