Nie wiem, co jest niezwykłego w lodach Ekipa, ale często pytacie, czy są bezpieczne w diecie bezglutenowe, więc sprawdziłam to. Na szczęście przepisy są precyzyjne i wszystko można przeczytać na etykiecie. Tak kochani, lody Ekipa są bez glutenu, mogą je pałaszować dzieci z celiakią i dorośli na diecie bezglutenowej, z alergią na gluten czy z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Szczegóły poniżej. A jeśli chcecie poznać wszystkie lody bezglutenowe na lato 2021, zapraszam do obszernego wpisu KLIK.
Widzę, że lody Ekipa robią furorę wśród młodzieży i dzieci, trudno się więc dziwić, że celiacy i bezglutenowcy też za nimi szaleją. Osobiście nie widzę w nich nic nadzwyczajnego: woda i mnóstwo chemicznych dodatków. Ale reklama zrobiła swoje i lody Ekipa są prawie nie do zdobycia. Sklepy wymyśliły, że sprzedają pakiety: jeden lód Ekipa (kosztuje niecałe 2 zł) i np. trzy inne lody. Biznes się kręci.
Ale czy Ekipa to lody bezglutenowe? Na etykiecie nie ma oznaczenia „produkt bezglutenowy”, zatem producent nie badał ich w laboratorium pod kątem zawartości glutenu. Ale spokojnie: etykieta wyraźnie wskazuje, że lody Ekipa nie zawierają glutenu i nie są nim zanieczyszczone. Są wytwarzane przez dużą, znaną firmę, która przedstawia wiarygodną etykietę, oznacza obecne w składzie oraz potencjalne alergeny (nie ma tam glutenu) i stosuje unijne oraz polskie przepisy dotyczące produkcji i znakowania żywności. Nie mam więc zastrzeżeń, że lody Ekipa mogą jeść dzieci z celiakią, dorośli na diecie bezglutenowej, z alergią na gluten i z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.
Zobaczcie to poniżej na etykiecie. Kliknijcie w zdjęcia, by je powiększyć i dokładnie przeczytać informacje.
KOMENTARZE